- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έπειτα από πεντάμηνη ακροαματική διαδικασία, διάστημα στο οποίο έγιναν συνολικά 50 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν 60 μάρτυρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση, καθώς και τον στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης. Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίες υπεξαίρεσης πριν το 1999.
Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ αποφάσισε μόλις πριν λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα το στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β.Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β.Παπαγεωργόπουλος. Εστησαν "μηχανή" υπεξαιρέσεων. Έφταναν χρήματα στα χέρια του δημάρχου αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνώντας την απόφαση.
Ένοχος κρίθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο "πρωταγωνιστής" στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια δια παραλείψεως. Ενοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ.Αθανάσαρο, Μ.Ζορπίδη και Α.Γερογιάννη. «Ουδεμία ανάμειξη ότι είχαν στην εγκληματική δραστηριότητασ του Σαξώνη. Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν. Ούτε περιήλθε στην κατοχή τους οποιοδήποτε ποσό από την υπεξαίρεση. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιπο 10 υπαλλήλοι που κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου η απαγγελία της απόφασης πρέπει να είναι αιτιολογημένη σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Μάλιστα όπως είπε η απόφαση θα είναι περίπου 400 σελίδες και θα απαιτηθεί περίπου ένα μήνα για να καθαρογραφεί.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999 και η εκκίνηση της προσδιορίστηκε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από το Β.Παπαγεωργόπουλο. «Πέντε μήνες ακούσαμε λεπτομερώς όλα τα επιχειρήματα. Η απόφαση πρέπει να απαγγέλεται αιτιολογημένα. Ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε πριν το 1999. Αρχισε τότε η υπεξαίρεση. Από τα μετρητά που παραλάμβανε για φόρους και εισφορές υπεξαιρούσε μεγάλο μέρος τους προσκομίζοντας στο τέλος του έτους πλαστά παραστατικά. Η δράση του αποκαλύφθηκε από τυχαίο γεγονός» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση το ύψος της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π.Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π.Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δις δραχμές» σημείωσε ο πρόεδρος.
Όπως είπε ο πρόεδρος τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο. «Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί 9 έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.