Τζεριατρίκ
Ψυχογηριατρική Εταιρεία ο Νέστωρ: επειδή συμβαίνουν και καλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, μία στις τόσες…
Δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντός σας, εκτός κι αν έχετε γονείς, κι αν οι γονείς είναι προχώ στα χρόνια ή έστω χάνουνε λίγο ή χρειάζονται υποστήριξη, πάσχουν από κατάθλιψη, άνοια, Αλζχάιμερ: τότε ξέρετε ήδη την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» ή Κέντρο Ημέρας Αλζχάιμερ. Βρίσκεται στην Κυψέλη, σε ένα ωραίο απλό κτίριο από το οποίο περνάνε 5.000 ηλικιωμένοι το χρόνο. Ειδικευμένο προσωπικό –85 επαγγελματίες που έρχονται εδώ ως εθελοντές– εξετάζει, μελετάει, παρηγορεί, απασχολεί και φροντίζει τους ασθενείς, που δεν είναι πάντα ασθενείς με την παραδοσιακή έννοια. Μερικές φορές είναι απλώς ηλικιωμένοι που χρειάζονται συμπαράσταση, παρέα, ακόμα και να δούνε μια ταινία μαζί με άλλους χωρίς να πληρώσουνε.
Το «χωρίς να πληρώσουνε» έχει σημασία – όλες οι υπηρεσίες, εξετάσεις και φροντίδες στον «Νέστορα» παρέχονται δωρεάν. Απασχολούνται πέντε ψυχολόγοι, τρείς εργασιοθεραπεύτριες, τρεις ψυχίατροι και ένας νευρολόγος, ανάμεσα στις άλλες ειδικότητες. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται κατά 25% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, 25% από το Υπουργείο Υγείας, και ως προς τα υπόλοιπα από το Ίδρυμα Νιάρχος και άλλους φορείς.
Ο μπαμπάς ή η μαμά σου λοιπόν μπορεί να εμφανιστεί στην πόρτα του «Νέστορα» μια μέρα, να εξεταστεί, να απαντήσει σε ερωτηματολόγια, να ενταχθεί ίσως σε μια ομάδα που λειτουργεί σαν παρέα… και να αποφασίσει ποιο πρόγραμμα τον βολεύει, ίσως και ποια πρωινά θα είναι μόνιμος εδώ. Τις Δευτέρες γίνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών για τους ενδιαφερόμενους. Τα ερωτηματολόγια έχουν τη μορφή σταυρόλεξου ή παιχνιδιού και στοχεύουν να δώσουν κίνητρα στο μυαλό του επισκέπτη, όπως και να αξιολογούν την κατάστασή του από εβδομάδα σε εβδομάδα – αν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο τον ίδιο τον επισκέπτη.
Γενικά, η ιδέα της παρέας και της χαλαρής αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών, ακόμα και των γηρατειών, είναι πολύ αποτελεσματική – οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αισθάνονται σημαντική βελτίωση μετά από λίγες μόνον επισκέψεις στον «Νέστορα». Όταν είμασταν τριαντάρηδες λέγαμε με τους φίλους ότι θα μαζευτούμε όλοι αντάμα σε ένα τέτοιο μέρος όταν γεράσουμε, θα έχουμε νοσοκόμες και νοσοκόμους, θα παίζουμε χαρτιά χωρίς να καλο-βλέπουμε και θα μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος έφαγε την κρέμα… δεν μας περνούσε από το μυαλό τότε ότι (1) θα μέναμε οι μισοί πολύ πριν φτάσουμε τα 80 και (2) δεν θα υπήρχαν πολλά τέτοια μέρη στην Αθήνα. Αλλά υποψιαζόμασταν ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη από παρέα, από άτομα με τα οποία είναι στα ίδια γράδα πάνω-κάτω, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Και κάναμε πολύ καλά να το υποψιαζόμαστε γιατί ορίστε που οι υποψίες μας είχανε βάση.
Ο Νέστωρ στη μυθολογία ήτανε ο βασιλιάς της Πύλου, γιoς του Νηλέα και της Χλωρίδας, πατέρας του Πεισίστρατου και της Πολυκράτης. Το όνομα «Νέστωρ» σημαίνει «αυτός που επιστρέφει». Και είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις όντως τον μπαμπά ή τη μαμά σου να «επιστρέφει» σχεδόν σε αυτό που ήτανε πριν χτυπηθεί από την κατάθλιψη, την άνοια, ακόμα και το Αλζχάιμερ. Δεν επιστρέφει 100%. Αλλά και με ένα 50%, που πετυχαίνεται χάρη στον «Νέστορα» και το προσεκτικό, σταθερό και πολύ ανθρώπινο χέρι βοηθείας του, είσαι ευχαριστημένος…