Αρχειο

Χριστούγεννα… αλλιώς

Θερινός κινηματογράφος μέσα στο χειμώνα. Κουραμπιέδες σαν μελομακάρονα. Κοκτέιλ και Αρωγή. Το μυστήριο Project Ψ*...

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2013
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31775-71719.jpg

Θερινός κινηματογράφος μέσα στο χειμώνα. Κουραμπιέδες σαν μελομακάρονα. Κοκτέιλ και Αρωγή. Το μυστήριο Project Ψ*. Ο Bach και ο Mendelssohn συναντούν την ορθοδοξία. Στολίδια που τρώγονται. Κουίζ γεωγραφίας και ο ορισμός του ποδηλατικού πάρτι ανήμερα των Χριστουγέννων.

Οκτώ προτάσεις της A.V. που ξεφεύγουν από το κλασικό πνεύμα των γιορτών.

n


Το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ

Το 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με χριστουγεννιάτικη διάθεση στους δρόμους, στις πλατείες και τα σοκάκια. Την Πέμπτη 20/12 θα είναι στην αίθουσα «Εσπερίδων» του Νομισματικού Μουσείου για ένα διαφορετικό masterclass με τον εικονοκλάστη Μενέλαο Καραμαγγιώλη (18.00). Και το Σάββατο στις 22/12, ραντεβού στις 11.00 το πρωί έξω από τον κινηματογράφο για δύο παραστάσεις (δωρεάν) για όλες τις ηλικίες.


Φέτος θα λερωθούμε...

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βάζει το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη κι εσύ μόνο την ποδιά και τα παιδιά. Στις 30/12 (11.00-12.30) γονείς και παιδιά θα φτιάξουν με τα χεράκια τους στολίδια και μετά θα τα φάνε. Η Δέσποινα Σακελλαρίου και η Αντωνία Βέλλιου θα επιβλέπουν τους μάστερ σεφ. Πληροφορίες:www.cycladic.gr


«Cheers» για την Αρωγή

Tο Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Αρωγή» σε συνεργασία με 13 hotspots της πόλης συνδυάζει το ποτό με το καλό. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε 13 μπαρ, μέρος των εσόδων από τα κοκτέιλ και τα κυριακάτικα brunch θα ενισχύουν το έργο της «Αρωγής». Τα 13 σημεία για φιλανθρωπικές παραγγελίες είναι: The Jin Joint, Osterman, Κλουβί bar, Circus, Bardot, Tziz, Santa Botella, Dos Agaves, Tiki bar, Amigos, El Ray Alobar, White Monkey, White Spoon.


n

Το Πρώτο αποκεντρωμένο Project Ψ*

Εορταστικό διήμερο εκτός των στενών ορίων του κέντρου. «Σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της ψυχαγωγίας, σπάμε αυτό τον κανόνα και εγκαινιάζουμε μια σειρά από pop up events σε ελεύθερους επαγγελματικούς χώρους μέσα στον αστικό ιστό». Στο 340 της Κηφισίας, στο ύψος του Ψυχικού, το project Ψ* είναι ένα ζωντανό παζλ από  δημιουργικές ομάδες, εικαστικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς, video artists, γαστρονομικές κολλεκτίβες, fashion & accessories designers και μουσικούς. Συμμετέχουν: Ελένη Ψυχούλη, Akira Mushi, Πάστα Φλώρα, Nalyssa Green, Γρηγορία Βρυττιά, Drinkworks cocktails, Pepper 96.6, Athens Video Art Festival, Orila, Athens’agora, Κώστας Θεοχάρης, Νίκος Ράκκας, Guerilla Bakery, ελculture, Anamateur & Tamuz, Tupperville, Νηστικό Αρκούδι, Ανταλλακτική βιβλιοθήκη της Στέγης Γραμμάτων &Τεχνών, We Care, Shoot_it, Nostra Lato κ.ά. (21/12, στις 17.00-00.00 & 22/12, 12.00-00.00)


Το «Ορατόριο» του Μπαχ στον Άγιo Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη 

Την Κυριακή 23/12, στις 12.00, ο ορθόδοξος ναός του Κολωνακίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με έργα των Bach, Gounod, Mendelssohn, Desprez και Βυζαντινούς Ύμνους! Η συναυλία διοργανώνεται από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες υπό τη διεύθυνση του κ. Σπύρου Παυλάκη και πλαισιώνεται από το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καραβέλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (Σκουφά 34)


Ξέρεις γεωγραφία;

Τότε παίξε στο 8ο Χριστουγεννιάτικο Ποδηλατικό Γεω-Κουίζ. Ένα παιχνίδι που παίζεται μόνο στο ίντερνετ (www.podilates.gr/node/26551) και διαρκεί όσο μια μονοήμερη εκδρομή. Στις 21/12 θα αναρτηθούν φωτογραφίες από μία ορεινή τοποθεσία της Ελλάδας και οι συμμετέχοντες θα πρέπει μέχρι και τις 4/1/13 να δώσουν όλες τις γεωφραφικές πληροφορίες που θα ζητηθούν για αυτή την τοποθεσία και να χαράξουν μια διαδρομή με την οποία θα έφταναν στη ζητούμενη τοποθεσία με ποδήλατο από τις πλησιέστερες πόλεις. Οι απαντήσεις θα πρέπει να φτάνουν με mail  στο asta_grafista@yahoo.gr με την ένδειξη «8ο Ποδηλατικό Κουίζ». Σε περίπτωση λάθος απαντήσεων θα υπάρχει ενημέρωση για να προσπαθήσετε καλύτερα. Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπουν σε κλήρωση για ένα βιβλίο σχετικό με την περιοχή.


n

ATHENS XMAS ALLEYCAT RACE Οι δρόμοι μας ανήκουν!

Στις 25/12 έξω από το Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή) η ομάδα λόκαλ/Athens διοργανώνει το ετήσιο χριστουγεννιάτικο alleycat race. Έρχεσαι στις 21.00 με το ποδήλατο για να πάρεις μέρος στην αποθέωση της ποδηλατικής κουλτούρας της Αθήνας. Συμβολική συμμετοχή: 2 ευρώ (για να καλυφθούν έξοδα για αφίσες, έπαθλα κ.λπ.) Διαδρομή: Σημείο εκκίνησης, Θέατρο Εμπρός. Μόλις κάνεις την εγγραφή θα σου δοθούν οι οδηγίες «χρήσης» αυτού του alleycat. Όπως πάντα, νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου και θα φτάσει στο τέρμα πρώτος – τερματίζεις μόνο αν έχεις συλλέξει όλα τα σημεία. Μετά το alleycat race θα ακολουθήσει αυτοσχέδιο party. Μπορείς να φέρεις τα ποτά σου, στο χώρο θα διατίθεται μόνο πάγος και ποτηράκια.


 n

Εναλλακτικοί κουραμπιέδες (κακάο)

Ο διανοούμενος των σεφ Κώστας Τσίγκας δίνει στον κουραμπιέ το χρώμα του μελομακάρονου.

Υλικά 1 κ. και 700 γρ. αλεύρι μαλακό • 1 κ. και 200 γρ. βούτυρο • 500 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους • 100 γρ. φουντούκια με τη φλούδα τους • 3 κρόκοι αβγό • 350 γρ. ζάχαρη άχνη • 1 κουταλάκι κανέλα • 1 κουταλάκι σόδα • 3/4 κούπας κονιάκ ή brandy • 1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη • 1 ½ κούπα κακάο σκόνη

Πώς το φτιάχνουμε Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη με το κακάο πάρα πολύ καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στεγνά μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 10 λεπτά. Τα βγάζουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε ολόκληρα να κρυώσουν ελαφρά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάζουμε το βούτυρο, το οποίο είχαμε απο πριν σε θερμοκρασία δωματίου σε μπολ, και το χτυπάμε με ένα mixer χειρός μέχρι να ασπρίσει καλά, 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, έπειτα τους ξηρούς καρπούς, τη σόδα, την κανέλα και το αλεύρι και συνεχίζουμε το μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε τυλιγμένη στο ψυγείο για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και απλώνουμε σε όσα ταψιά χρειαστεί χαρτί αντικολλητικό. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και τους απλώνουμε στο ταψί. Τους ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά. Τους βγάζουμε απο το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Τους τυλίγουμε με το μείγμα της ζάχαρης και του κακάο και τους απλώνουμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε, αργότερα προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη άχνη και κακάο.


Ξημερώνει 2013

Ανοίξαμε το χάρτη της Αθήνας και διαλέξαμε κάποια ιδανικά σημεία για να γιορτάσεις με την παρέα σου τη νέα χρονιά να έρχεται...

Λόφος των Νυμφών: Δίπλα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και στον έναστρο ουρανό/

Λόφος του Λυκαβηττού: Το αδιαμφισβήτητο μπαλκόνι της Αθήνας/

Εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων: Έχει και ησυχία και μυστήριο/

Λόφος του Αρδηττού: Γιατί βλέπει κατάματα την Ακρόπολη/

Λόφος της Καστέλλας: Γιατί έχει θέα σε Σαρωνικό και Αθήνα /

Πεζογέφυρα του Καλατράβα: Μήπως και κουβαλάει κάτι από τη χαρά του 2004/

Πεζογέφυρα της Κηφισίας: Για να χαιρετάς τα αυτοκίνητα/

Γέφυρα Ροσινιόλ: Το «αηδόνι» της Αθήνας/

Πάρκο του Ζαππείου: Γιατί έχει αίγλη και το πρώτο σιντριβάνι της Αθήνας/

Βραχάκια της Πειραϊκής: Γα τη θαλασσινή αύρα/

Σε μια (φιλική) ταράτσα πολυκατοικίας/

Πεζόδρομος της Ερμού: Χορεύοντας (όχι απαραίτητα μιλόνγκα)


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΠΕΛΟΣ

Η φωτογράφηση έγινε στα πλαίσια του σεμιναρίου «ATHENS VOICE-Δημιουργώντας ένα editorial». Μια συνεργασία της A.V. και της σχολής οπτικοακουστικών μέσων και νέων τεχνολογιών New School Athens. Διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ