Αρχειο

Θετικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30791-69194.jpg

Στον δυναμισμό του επενδυτικού ανοίγματος της Ελλάδας στην Κίνα, αλλά και στις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, με έμφαση στην ανάπτυξη, αναφέρονται δύο μεγάλης κυκλοφορίας κινεζικές ημερήσιες εφημερίδες, η China Daily και η Daily Economic News.

Στο πλαίσιο της κάλυψης του business forum στη Σαγκάη, η China Daily παρουσιάζει τα σημεία της ομιλίας του επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, που αφορούν τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες μετά την επίτευξη και του στόχου της εκταμίευσης της νέας δόσης διανοίγουν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Το άρθρο επισημαίνει τη συμμετοχή στο φόρουμ ορισμένων από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρείες και επενδυτικά ταμεία της Κίνας, όπως της Fosun και του Shanghai International Global Acquisition Fund, ηγετικό στέλεχος του οποίου υπογραμμίζει στην εφημερίδα τον υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας -από επενδυτική άποψη- της ελληνικής οικονομίας με τη κινεζική και το ενδιαφέρον που διαγράφεται για τομείς, όπως ο τουρισμός.

Με τίτλο «Από τη Σαγκάη, η Ελλάδα κάνει επενδυτικό άνοιγμα στην Κίνα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», η οικονομική ημερησία Κίνας Meiri Jingji Xinwen (Daily Economic News) και η έγκριτη οικονομική ιστοσελίδα Hexun προβάλλουν τον δυναμισμό του επενδυτικού «ανοίγματος» της Ελλάδας στην Κίνα, μέσω του φόρουμ στη Σαγκάη. Δυναμισμός που αποτυπώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την παρουσία στο φόρουμ σημαντικών κινεζικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων, που προσανατολίζονται στην ελληνική αγορά, όπως των Indusrial and Commercial Bank of China, COFCO, CICC, China Merchants Group, China Development Bank, Shanghai International Group, και Bohai Fund.

Από πλευράς ιδιωτικών μεγάλων κινεζικών εταιρειών ήταν παρούσες οι: Fosun Group, Hony Capital, Rongsheng Shipbuilding Industries, Landsea Estate, Yurun Group. Μια τρίτη κατηγορία περιελάμβανε τις πολυεθνικές City Orient Securities, HFG China, καθώς και εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων (Α.Τ. Kearney Consultants).

Σε δηλώσεις στελεχών των παραπάνω εταιρειών στην εφημερίδα αποτυπώνεται ενδιαφέρον για επενδύσεις, κυρίως σε λιμενικές υποδομές και στον τουρισμό και υπογραμμίζεται η θετική προοπτική, που άνοιξε η αποτελεσματική επένδυση της COSCO στην Ελλάδα.

Στο άρθρο αναφέρονται εκτενώς οι παρουσιάσεις, εκ μέρους των Ελλήνων ομιλητών, των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία φιλικού και διαφανούς επενδυτικού κλίματος με απλούστευση αδειοδοτικών διαδικασιών, φορολογικά κίνητρα, άνοιγμα μεταφορών, άρση καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

Μεταφέρεται, επίσης, η επισήμανση του υφυπουργού ότι «η Ελλάδα, παρά την κρίση, παραμένει μια από τις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, έχει βελτιώσει θεματικά την ανταγωνιστικότητα και το κόστος παραγωγής της, εξελίξεις που την καθιστούν πλέον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή, μέσω του άρθρου, των θεσμικών πλευρών για τη διαχείριση του επενδυτικού κινδύνου στην Ελλάδα και τη διασφάλιση των Κινέζων επενδυτών.

Η οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, μια φράση του υφυπουργού, ο οποίος μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου «Δρόμου του Μεταξιού» κατά μήκος του οποίου η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός δίαυλος για την οικονομική παρουσία της Κίνας στη ΝΑ Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, φράση χαρακτηριστική για την προοπτική που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ