Πώς μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων στη Βουλή
Με «δύο λόγια» στον «αγαπητό του», κύριο Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ανεβαίνοντας στο βήμα του Κοινοβουλίου ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν είστε το αύριο, δεν είστε το σήμερα, ούτε το χθες, είστε τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας ακολούθως μπαράζ κατηγοριών προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για όργιο δημαγωγίας, δηλητηρίαση του ελληνικού λαού με την καλλιέργεια απελπισίας, κερδοσκοπία πάνω στην απόγνωση από ένα κόμμα χωρίς συνοχή, προτάσεις και λύσεις.
Με «δύο λόγια» στον «αγαπητό του», κύριο Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ανεβαίνοντας στο βήμα του Κοινοβουλίου ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν είστε το αύριο, δεν είστε το σήμερα, ούτε το χθες, είστε τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας ακολούθως μπαράζ κατηγοριών προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για όργιο δημαγωγίας, δηλητηρίαση του ελληνικού λαού με την καλλιέργεια απελπισίας, κερδοσκοπία πάνω στην απόγνωση από ένα κόμμα χωρίς συνοχή, προτάσεις και λύσεις.
Διαβεβαιώνοντας ότι η δόση στην Ελλάδα θα έλθει «έγκαιρα, στο ακέραιο και με το παραπάνω», υπογράμμισε ότι «το να δηλητηριάζετε τον ελληνικό λαό καλλιεργώντας την απελπισία, κερδοσκοπώντας στην απόγνωση, ευχόμενοι τα χειρότερα, έχει και ένα όριο».
Ενδεικτικά αποσπάσματα των πλέον φορτισμένων αποστροφών του λόγου του:
«Όποιος περνάει από το κατώφλι του γραφείου σας είναι 'ναι' σε όλα, και όταν έρχεστε εδώ είναι 'όχι' σε όλα. Θα σας μείνουν οι συνιστώσες, θα σας μείνει ο καημός, συνισταμένη δεν θα αποκτήσετε ποτέ».
«Μας θέλετε επαίτες; Υπάρχει κάποιος ήρωας που θα μας σώσει; Κάποιος Τσάβες; Δεν είναι επικίνδυνο να απειλούνται με λιντσάρισμα βουλευτές; Έχετε συναίσθημα των όσων έχετε πει στη Βουλή;»
«Η ελληνική κοινωνία δεν σας γεννάει, δικαιολογημένα την τρομάζετε και σας αποβάλει»
«Θα πρέπει να βγείτε από το κουτάκι με τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες σας. Ευτυχώς που ο κόσμος άκουσε το πρόγραμμά σας».
«Απειλείτε τους πάντες, δεν θέλετε να κυβερνήσετε, άλλωστε το ξέρετε ότι δεν μπορείτε»
Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά από αύριο γυρίζει κεφάλαιο -«δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα τις κυνηγήσω και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με οργάνωση και με κινητοποίηση της οικονομικής διπλωματίας» συμπληρώνοντας: «Κάνουμε σε λίγες μέρες όσα δεν κάναμε τόσα χρόνια».
«Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Εσείς τι θα κάνετε αν δεν σας δώσουν τη δόση, κύριε Σαμαρά;», ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. «Ακολουθήσατε το κρυφό πρόγραμμά σας, του καλού και υπάκουου μαθητή. Όμως δεν πέρασαν λίγες ώρες από την υπερψήφιση του πιο σκληρού πακέτου μέτρων και ο καλός μαθητής δεν παίρνει τη βάση, μένει μετεξεταστέος για τον Δεκέμβρη και βλέπουμε»
Από την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2013, ξεχώρισαν οι εξής τοποθετήσεις:
«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία».
«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, - θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το '53».
«Η κυρία Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους - και τον ευρωπαϊκό Νότο, Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας».
«Σκεφτήκατε πως "αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου". Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε».
Όσο για το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης, «το διευκρινίσαμε προεκλογικά: Αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν δημόσια έσοδα και δαπάνες - αλλά ακόμα και αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα που θα λαμβάναμε θα ήταν ύψους 2,5 δις και όχι 13,5 δις. Αλλά τέτοια μονομερής από πλευράς δανειστών αθέτηση, δεν θα μείνει αναπάντητη και οι δανειστές θα ξέρουν πως θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους με τα ομόλογά τους».
«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠαΣοΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε πως «για τους Έλληνες έχει έρθει η ώρα μιας νέας εθνικής αφήγησης που αφήνει πίσω την απαισιοδοξία», παρουσιάζοντας σειρά εσωτερικών και εξωτερικών προϋποθέσεων για την εθνική ανάκαμψη.
«Η ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τη κυβέρνηση. Δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να φθάσουμε σε μια αξιόπιστη συμφωνία», ανέφερε, ενώ σε δραματικό τόνο δήλωσε ότι «περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν» ως προς την εκταμίευση της δόσης. «Ο αργός θάνατος της Ελλάδος είναι η οριστική διάλυση της Ευρώπης. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν μπορεί τίποτα άλλο από δημοσιονομικής πλευράς να κάνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας και πάλι «άμεση, καθαρή πολιτική λύση από τους Ευρωπαίους που δεν θα επιτρέπει παράταση της εκκρεμότητας».
«Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης , επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις πάγιες θέσεις του κόμματός του: «Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης. Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη».
«Αρκετά πήρατε κύριοι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να προχωρήσει με γεωστρατηγικές συμφωνίες εκτός από την μπότα της Γερμανίας και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων, Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, και τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα προκύψει μετά την έκθεση της τρόικας. Τον επέκρινε επίσης ότι κρύβεται για να μην απαντήσει. Επανέλαβε πάντως ότι η μόνη λύση για την χώρα μας είναι πολιτική λύση και μονομερή διαγραφή του χρέους και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «αντί να κάνει τον κομματάρχη της Μέρκελ και τον βλαχοδήμαρχο του Σόιμπλε» να πάει στην Ουάσινγκτον, την Ρωσία, την Αγγλία, το Παρίσι, την Λισσαβώνα και να βρει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε μια ομιλία διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για “συμμορία της δραχμής”; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι “ευρώ ή δραχμή” να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι “ευρώ ή Ελλάδα”, εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα. Και ο νεολογισμός του “οικονομικού πατριωτισμού”, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του “όχι” είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».
«Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση», είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Παράλληλα εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα συγκεκριμένο τμήμα επιχειρηματιών, «το λεγόμενο λόμπι της δραχμής».
«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», επισήμανε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.