Αρχειο

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με τα «ληγμένα»;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29161-66138.jpeg

Αντιδράσεις και απορίες έχει προκαλέσει στη χώρα μας η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για την πώληση τροφίμων «περασμένης διατηρησιμότητας». Η Ελλάδα μαζί με τη Βρετανία είναι οι μόνες που επιτρέπουν πια τη διάθεση «ληγμένων» προϊόντων.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό διάστημα την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει στόχο να μειώσει τα διατροφικά «απορρίμματα», αυτά που πετιούνται κάθε χρόνο από τα ντουλάπια και τα τραπέζια των ευρωπαίων καταναλωτών αλλά και από τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. Στην Ισπανία, ο υπουργός Γεωργίας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ημερομηνίες συσκευασίας και ανάλωσης θα αναθεωρηθούν παίρνοντας παρατάσεις. Στόχος του μέτρου είναι οι οικογένειες σε εποχή κρίσης να μην πετούν τόσο γρήγορα τα αγαθά που έχουν στη διάθεσή τους. Στην Βρετανία η πρωτοβουλία “Approved Food & Drink Company» επαναδιαθέτει τα τρόφιμα ξηράς μορφής που είναι κοντά ή έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης, μέσω της ιστοσελίδας της σε χαμηλότερες τιμές. Στη Δανία, ο συνεταιρισμός εστιατορίων και ξενοδοχείων “Fish Chips” επίσης, από υπολείμματα ψαριών – όχι ληγμένων, αλλά περισσευούμενων – δημιουργεί μερίδες «ψαριού με πατάτες» προς πώληση με χαμηλό κόστος στη δανέζικη αγορά.

Αλλά και στην Αμερική, τα μπακάλικα «της σωτηρίας», τα Salvage Stores, πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές και χωρίς ενοχές, τρόφιμα που έμειναν απούλητα στα σούπερ μάρκετ και έχουν αποσυρθεί αλλά και εκείνα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ