Αρχειο

25 χρόνια Street Fighter

Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24847-58258.JPG

Εμφανίστηκε το 1987 ως beat ‘em up τίτλος στην arcade κατηγορία και σταδιακά εξελίχθηκε στη λύδια λίθο των fighting παιχνιδιών. Με τον Ryu στα δάχτυλα σου, η συμμετοχή σου στο μεγαλύτερο τουρνουά πάλης ήταν ανοικτή μέχρι να ανταμώσεις τον Sagat. Αν ήθελες «συμπαίκτη», αυτός μπορούσε να διαλέξει μόνο τον Ken και η αναμέτρησή σας ξεκινούσε. Οι επιλογές σε κλωτσιές και γροθιές ήταν μόλις τρεις, αλλά το gameplay για τα δεδομένα της εποχής ήταν προχωρημένο. Έχοντας πουλήσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια «σπιτικά» αντίτυπα και 500 χιλιάδες «περίπτερα» από αυτά που συναντούσε κανείς στα ουφάδικα, η σειρά παιχνιδιών Street Fighter της Capcom έχει γενέθλια στις 30 Αυγούστου.

n

Η έλευση του “Street Fighter 2” το 1991 άλλαξε ολοσχερώς τα δεδομένα της εποχής. Το αθλητικό πνεύμα πήγαινε περίπατο και η δράση εκτυλισσόταν στο δρόμο και σε outdoor περιβάλλοντα. Κάθε ήρωας συνοδευόταν από το δικό του πολυτάραχο παρελθόν και είχε υποτίθεται τα προσωπικά του κίνητρα για να στεφθεί νικητής. Περισσότεροι μαχητές, περισσότερες επιλογές και σχεδιασμός χαρακτήρων με πολυπολιτισμικές αναφορές.Ο ινδός μύστης της γιόγκα Dhalshim. Ο ισπανός Vega με τις νιντζίτσου τεχνικές. Ο ρώσος παλαιστής Zangief. Ο βραζιλιάνος φρίκουλας Blanca. Η κινέζα μαχήτρια Chun-Li. Ο ιάπωνας ογκόλιθος του σούμο Honda. Ο αφροαμερικάνος μποξέρ Balrog-κατά τα πρότυπα του Μάικ Τάισον. Ο ειδικοδυναμίτης Guile. Ο ψυχάκιας Mr. Bison, ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης Shadaloo και τελικός αντίπαλος.

 

Σε όποια σχεδόν γωνιά της Γης και αν βρισκόταν κάποιος, οι ιθύνοντες είχαν προνοήσει την ταύτιση με κάποιον από τους ήρωες. Τα εντυπωσιακά δισδιάστατα γραφικά σε μια εποχή που το 3D εκλαμβάνονταν μάλλον ως επιστημονική φαντασία και η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής παιχνιδοβιομηχανίας οδήγησαν το παιχνίδι στην κορυφή. Η εισαγωγή του Combo System, δηλαδή ενός συνδυασμού κινήσεων, οι μπάρες ενέργειας-διαθέσιμης ζωής αποτέλεσαν καινοτομίες. Αργότερα ήρθαν τα Mortal Kombat και Tekken.Η σειρά Street Fighter μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1994 με Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και Ραούλ Τζούλια μάλλον ανεπιτυχώς.

Εκδόθηκε σε κόμικς, τυπώθηκε σε κάρτες παιχνιδιών, ενέπνευσε slot μηχανάκια, κυκλοφόρησε σε role playing game μορφή και αυγάτισε μια ντουζίνα συνέχειες και διασκευές της θεματικής του. Μπλουζάκια, σχολικές τσάντες, αφίσες, θήκες iPhone. Πολύ πιθανό να υπάρχουν και σεντόνια, μποξεράκια με κάποιους από τους μαχητές της σειράς. Κάποιοι έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσης, κάποιοι ψυχαγωγήθηκαν, κάποιοι αποβλακώθηκαν-αυτοί θα υπάρχουν πάντα γύρω.

n

n

Ενόψει των εορταστικών προωθητικών ενεργειών για την 25ετία που κλείνει, το Street Fighter κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου σε ένα ογκώδες συλλεκτικό πακέτο που θα ζήλευαν και οι τηλευαγγελιστές. Οι έχοντες και κατέχοντες θα σπεύσουν, οι «ρομαντικοί» θα ξαναπέσουν στην μαρμίτα.

n

Info, www.streetfighter.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ