Αρχειο

Cocktail Culture

Ένα χρωματιστό κοκτέιλ είναι το σήμα κατατεθέν ενός ξέγνοιαστου τρόπου ζωής. Γι'αυτό σήμερα το έχουμε όσο ποτέ ανάγκη.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 393
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22508-50085.jpg

Από πού βγήκε το Cock-tail;

Εκδοχή 1η Ένας Γάλλος φαρμακοποιός πρόσφερε στους πελάτες του κρασί αναμεμειγμένο με αρωματικούς παράγοντες σε μια γυάλινη αυγοθήκη. Το εν λόγω σκεύος λέγεται στα γαλλικά Coquetier. Στις αρχές τού 19ου αιώνα μετανάστευσε στη Νέα Ορλεάνη, όπου μετέφερε και τη συνήθειά του. Τα σκευάσματα αυτά άρεσαν και η λέξη διαδόθηκε παραφρασμένη.

Εκδοχή 2η Τα φτερά από ουρά πετεινού (cock-tail) χρησιμοποιούνταν ως εργαλείο ανακατέματος ή ως ένδειξη ότι το ποτήρι περιέχει αλκοόλ.

Εκδοχή 3η Όπως γράφει ο George Bishop στο «The Booze Reader» (1965), cock-tail λέγονταν στην Αγγλία του 1800 η γυναίκα ελευθερίων ηθών, αυτή που δεν ήταν αγνή – όπως τα νέα ποτά, που ήταν «νοθευμένα» με ξένα συστατικά.

Εκδοχή 4η Την ίδια εποχή, cock-tails λέγονταν στην Αμερική τα άλογα που δεν ήταν καθαρόαιμα και έδωσαν το όνομά τους στα νέα ποτά που είχαν μεικτή σύνθεση. 

Λέμε «ναι»

Στις απλές γαρνιτούρες

Στα cocktails με ελαφριά φρούτα, όπως καρπούζι και ροδάκινο

Στο μαρτίνι με μήλο και δυόσμο

Στα αυθεντικά στη γεύση, με κονιάκ, malt και bourbon

Στα δροσερά cocktails σαμπάνιας με εξωτικά φρούτα

Στη σωστή παρουσίαση: είναι το 50% της επιτυχίας ενός cocktail

Λέμε «όχι»

Στις υπερβολικές γαρνιτούρες

Στο υπερβολικό ζούληγμα των φρούτων

Στο τσούγκρισμα των ποτηριών: ραγίζει το ποτήρι και κομματάκια γυαλιού μπορεί να καταλήξουν στο ποτό

Τα βασικά εργαλεία

Μεζούρα, μετρώντας σωστά τις αναλογίες των συστατικών μπορείς με ακρίβεια να φτιάχνεις πάντοτε το ίδιο cocktail / Shaker, το βασικότερο εργαλείο όλων των μπάρμεν. Χρησιμοποιείται για να αναμειχθούν και να δροσιστούν με την προσθήκη του πάγου τα συστατικά της συνταγής/ Δοχείο για παγάκια, ασημένιο, κρυστάλλινο ή απλά ένα πλαστικό θερμός. Tα παγάκια τα πιάνουμε με την ειδική πένσα κι όχι με τα χέρια ή βουτώντας το ποτήρι στο δοχείο / Μίξερ, απαραίτητο για τα frozen cocktails. Είναι συνήθως κρυστάλλινο κι έχει ένα μικρό σουρωτήρι που δεν αφήνει τα παγάκια να πέσουν στο ποτήρι την ώρα του σερβιρίσματος/ Μια σειρά ποτήρια όλων των τύπων, αν είναι δυνατό κρυστάλλινα/ Μαχαίρι κοφτερό/ Πιρούνι/ Κουτάλι/ Τρίφτης μικρός/ Μηχανή για τον πάγο/ Τιρμπουσόν/ Ανοιχτήρι για κονσέρβες/ Λεμονοστίφτης/ Αποχυμωτής

Cocktail bars

Exotic Island Cocktails στα T.G.I. Friday’s

image

Τρεις διαφορετικές γεύσεις που προέκυψαν από το φετινό διαγωνισμό δημιουργικότητας των T.G.I. Friday’s®.

Tequila August Sun, με τεκίλα και φρέσκα λαχανικά, σιρόπι αγάβης, χυμό lime και μια σταγόνα Tabasco, το ιδανικό cocktail για να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Spicy Melon Cooler, δροσερό και πικάντικο, με Jose Cuervo® Especial Silver και Jose Cuervo® Especial Reposado, παίρνει τη γλυκιά του γεύση από το φρέσκο πεπόνι και το λικέρ πεπονιού, αλλά και το πικάντικο twist από το φρέσκο σιρόπι πιπεριάς Jalapenos. Oriental Noche, με βασικό συστατικό το εξωτικό φρούτο lychee, που δένει καταπληκτικά με σπιτικό σιρόπι γιασεμιού και φρέσκο χυμό λεμονιού. 


BABA AU RUM Κλειτίου 6, www.babaaurum.com

n

Το μπαρ που είδε το ρούμι και την κοκτέιλ κουλτούρα με έναν εντελώς νέο τρόπο και έχει βραβευτεί γι’ αυτό ως το καλύτερο κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας και ως το μπαρ με την καλύτερη επιλογή ποτών – ο κατάλογός του θεωρείται πλέον συλλεκτικός. Σε έναν πεζόδρομο που πολλές φορές επικρατεί το αδιαχώρητο (με την καλή έννοια).


DUNKEL Πανόρμου 117, Κτίριο 46

image

Διαθέτει από τις πλουσιότερες λίστες cocktails, από κλασικά αμερικάνικα (Aviation, Old Fashioned κ.ά.), σύγχρονα, όπως το Pink Panther με τεκίλα και ροζ πιπέρι, καθώς και «ελληνικές» προτάσεις με βάση τη μαστίχα Skinos. Και ένα άκρως καλοκαιρινό τετραήμερο (24-27/5), με εκθέσεις, dj sets και πολλά άλλα.


MARABOU Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι, 210 6910.797

image

Η μοναδική του ταράτσα με το νησιώτικο ταμπεραμέντο ταιριάζει γάντι με τις cocktail γεύσεις που φτιάχνει η ομάδα του Marabou, η οποία συνδυάζει το αλκοόλ με τα φρέσκα υλικά εποχής και τη δημιουργικότητα. Δοκίμασε ένα Aviation ή ένα Mary Pickford ή ένα Tommy’s Marguerita.


ΙΝΟΤΕΚΑ Πλατεία Αβησσυνίας 3 & Ερμού, Μοναστηράκι, 210 3246.446, www.inoteka.com

image

Το κλασικό καλοκαιρινό στέκι, θα σου προτείνει μια σειρά από πολύ γευστικά cocktails με φρέσκα φρούτα εποχής (δοκίμασε daiquiri, μαργαρίτες, dry martini). Σε μια ηλιόλουστη vintage ατμόσφαιρα, και ποιοτικές μουσικές από βινίλιο τα βράδια – ανάλογα με τα κέφια του ΝΝΤ μπορεί να ακούσεις ό,τι μπορείς να φανταστείς.


THE BAR Ανδρέα Παπανδρέου 15, Γλυφάδα, 210 8985.180

image

Το μπαρ που θα σου θυμίσει κάτι από φουαγιέ παρισινού θεάτρου έχει να σου προτείνει: Peppy Skinos

30 ml Skinos/ 20 ml Vodka/ 10 ml φρέσκο χυμό lime/ 5 ml σιρόπι / 1 μικρή κουταλιά ροζ πιπέρι . Βάλτε λίγο ροζ πιπέρι στη βάση του shaker, προσθέστε τα άλλα συστατικά και ανακινήστε με πάγο. Σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι Martini.


ΜΟΜMΥ Δελφών 4, Κολωνάκι, 210 3619.682

image

Με ανανεωμένη λίστα cocktails, ζήτα να σου φτιάξουν: Mommy’s special, η καλοκαιρινή πρόταση του μαγαζιού με gin, χυμό αγγουριού και καρπουζιού, Tommy’s margarita, δυνατή γνήσια μαργαρίτα με κίτρινη τεκίλα και χυμό agave (χυμός κάκτου) ή ένα Big in Japan, με sake, prosecco και χυμό φράουλας, που δένει με το sushi, το οποίο έχει προσθέσει το Μommy στο menu του.


MESTIZO Αναστασάκη 1 & Παπάγου 104, Ζωγράφου, 210 7773.066

image

Με ειδικότητα στα cocktails (ζήτησε να ενημερωθείς για τον κατάλογο με τα 10 κορυφαία) κι έναν από τους πιο όμορφους εξωτερικούς χώρους της περιοχής. Με soul, juzz, funky αλλά και house μουσικές και φανατικό κοινό. Μπορείς να το επισκεφθείς και το πρωί, για έναν από τους καλοφτιαγμένους του καφέδες.


SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981.032 

image

Με τραπεζάκια στον ωραίο πεζόδρομο που μαζεύεται όλος ο κόσμος, αλλά και μια πανέμορφη ταράτσα, όπου θα παραγγείλεις ένα cocktail που είναι από τα δυνατά του σημεία. Με μαύρες, jazz και ροκ μουσικές, και με μια πολύ νόστιμη κουζίνα με έμφαση στα tapas.


ISLAND 27o χλμ. Αθηνών Σουνίου, 210 9653.563

Στο ολοκαίνουριο cocktail-bar στη βεράντα του Prive με θέα που κόβει την ανάσα, θα δοκιμάσετε κάποια από τα καλύτερα cocktails του κόσμου. Κάθε Παρασκευή από 1/6 ένας διαφορετικός κορυφαίος bartender θα είναι καλεσμένος για να δημιουργήσει τα cocktails που τον έκαναν να ξεχωρίσει.


GIN GOINT (THE) Χρήστου Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 210 3218.646

Με μια ευχάριστη… έφεση στο τζιν και τις ρετρό μουσικές από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και ενημερωμένο cocktail κατάλογο.


SPEAKEASY Πάροδος Αγ. Παρασκευής 31, Χαλάνδρι, 210 6890.645

Με μουσικές από τα 20s και τα 30s, και πολλά-πολλά cocktails. Γοητευτικό, σαν μιας άλλης εποχής.


Εικονογράφηση: Θοδωρής Μπαργιώτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ