- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
• [20/10, ΔΙΑΛΕΞΗ] O Γιώργος Βέλτσος «παίζει» έναν ποιητικό μονόλογο όπου μιλά το Ουδέτερο για την ηλικία και το θάνατο. Τίτλος του: «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;». Ο μονόλογος που ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Poesie παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με μια εικαστική παρέμβαση του Χρόνη Μπότσογλου και με συνοδεία μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη (19.00)
• [31/10, ΑΦΙΕΡΩΜΑ] Θέμα: «Δαρβίνος και Δαρβινισμός». Ομιλητές: Αργύρης Ευστρατιάδης, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής της Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εμμανουέλα Κάντζια, φιλόλογος, συγκριτολόγος. (19.00).
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
• [1/11 & 2/11, ΣΥΜΠΟΣΙΟ]
Αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη.
Τίτλος: «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα». (17.00).
• [2/11, ΔΙΑΛΕΞΗ] Οι επιφανείς αμερικανοί αρχιτέκτονες Ελίζαμπεθ Ντίλερ και Ρικάρντο Σκοφίντιο κάνουν μια «Παρουσίαση παλαιότερων και μελλοντικών έργων» τους. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης. Η Ελίζαμπεθ Ντίλερ είναι ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Ρικάρντο Σκοφίντιο και τον Τσαρλς Ρένφρο, του πολυθεματικού design studio ‘Diller Scofidio & Renfro’. Το γραφείο που συνδέει την αρχιτεκτονική με τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και απασχολεί 75 αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιβλέποντες. (19.00)
• [4/11, ΑΦΙΕΡΩΜΑ]
Θέμα: «‘Ομέρο Αρίτζις, ο ποιητής του ήλιου».
Ο μεγάλος μεξικανός ποιητής συζητά με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη για την ποίηση Ποιήματα του στα ελληνικά θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Τζούμας. (19.00)
• [11/11-10/1, ΕΚΘΕΣΗ]
Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα
• [21/11, ΔΙΑΛΕΞΗ] O ισπανός αρχιτέκτων τοπίου Φερνάντο Καρούντσο θα μιλήσει για το έργο του. Η διάλεξη που έχει τον τίτλο «Από τη γραμμή στο τοπίο» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Το γραφείο του Φερνάντο Καρούντσο και των συνεργατών του μετρά ήδη 27 χρόνια και έχει σχεδιάσει τοπία τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό σαν ένα «κηπουρό από τη Μαδρίτη». Σπουδάζει φιλοσοφία, αλλά γρήγορα τον κερδίζει η φύση και αποφασίζει να σχεδιάζει οάσεις πνεύματος. Είναι 48 χρονών και τα τελευταία 25 χρόνια έχει σχεδιάσει καινοτόμα εκπληκτικά τοπία, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Η δουλειά του στη δημιουργία του μεσογειακού κήπου θεωρείται ορόσημο για τις επόμενες δεκαετίες. (19.00)
• [30/11, ΑΦΙΕΡΩΜΑ]
Θέμα: «Χαρισματικός ηγέτης».
Ομιλητές:Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου’, Διοικητικός Σύμβουλος της Λέσχης Φιλελευθέρων της Αθηναϊκής Λέσχης, Αντιπρόεδρος της ‘Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας’ και μέλος της ‘Ενωσης Ελλήνων Δικονομολόγων. Λύντια Τρίχα, νομικός ιστορικός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Συντονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Κοπιδάκης (19.00)
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
• [1/12, ΔΙΑΛΕΞΗ] Του οικονομολόγου και συγγραφέα Χα-Τζουν Τσανγκ, του οποίου το βιβλίο «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» (εκδ. Καστανιώτης) σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι «αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της λειτουργίας μιας καπιταλιστικής οικονομίας, καταργώντας, παράλληλα, παλιούς μύθους οι οποίοι μας αποπροσανατολίζουν και δυσκολεύουν την κρίση μας». Ο Χα-Τζουν Τσανγκ γεννήθηκε το 1963 στη Σεούλ. Είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της αναπτυξιακής οικονομίας και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Βασίλι Λεόντιεφ για τη Διερεύνηση των Οριζόντων της Οικονομικής Σκέψης. Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη (19.00)
• [5/12, ΣΥΜΠΟΣΙΟ]
Τίτλος: «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής». (18.00)
• [8/12, ΣΥΜΠΟΣΙΟ]
Τίτλος: «Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών». (19.00)
• [13/12, ΔΙΑΛΕΞΗ] «Τα πάθη της ψυχής και η Λογοτεχνία» είναι το θέμα το οποίο θα απασχολήσει δύο σπουδαίες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής διανόησης. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, σε μια μοναδική συνάντηση συζητούν για τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και την λογοτεχνία. (13/12, 7μμ)