- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
220 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της ακριβότερης φυσικής καταστροφής στην παγκόσμια ιστορία. Οι νεκροί υπολογίζονται στους 11.000 κι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει την περιουσία και τα σπίτια τους. Τα σενάρια, για την τακτική που θα ακολουθήσει η ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα βιοτικά πάνω απ’ όλα προβλήματα, δίνουν και παίρνουν.
Το μόνο σίγουρο πλέον είναι οι απέλπιδες προσπάθειες για τον περιορισμό της ραδιενέργειας στο Πυρηνικό Εργοστάσιο Φουκοσίμα Ντάι-Τσι. Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε κατά λέξη με περισσή ειλικρίνεια ότι η ετοιμότητα τους ήταν ανεπαρκής ψηφίζοντας την επανεξέταση των ισχύοντων μέτρων ασφαλείας. Έρευνες αποκάλυψαν ότι η Ηλεκτρική Εταιρεία Ενέργειας του Τόκυο απέκρυπτε ενδεικτικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ένας μεγάλος σεισμός και κατά συνέπεια κάποιο τσουνάμι ήταν κάτι περισσότερο από πιθανά.
Ενδεικτική της εν μέρει ανετοιμότητας των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση είναι το πρόσφατο περιστατικό. Τρεις εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να συνδέσουν μία αντλία έξω από το χώρο της Μονάδας 3 καταβρέχτηκαν με ραδιενεργό νερό παρά τον προστατευτικό ιματισμό που φορούσαν. Ο υπεύθυνος Πυρηνικής Ασφαλείας Χιντεχίκο Νισιγιάμα (Hidehiko Nishiyama) δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "έγιναν μούσκεμα μέχρι και τα εσώρουχα τους".
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής το σύστημα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι σχεδόν απίθανο να επαναλειτουργήσει και να προληφθεί η τήξη των Μονάδων. Με λίγα λόγια ετοιμαζόμαστε για το επόμενο Τσερνόμπιλ, οι συνέπειες του οποίου αγγίζουν επίπεδα επιστημονικής φαντασίας. Η αισιόδοξη πλευρά ισχυρίζεται ωστόσο ότι ανάλογες εικασίες υπήρχαν και τότε, ενώ η κατάσταση αντιμετωπίσθηκε τελικώς με σχετική επιτυχία.