Μια μέρα βγήκαμε στο δρόμο και αντικρίσαμε τους μπλε κάδους. Μάθαμε ότι μπορούμε να ανακυκλώνουμε χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό. Tο 2001 ψηφίστηκε ο Νόμος 2939, που επέβαλε την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων κ.ά. Εδώ το παραμύθι σταματάει και αρχίζει η περιγραφή της πραγματικότητας. Στη διήγηση ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
«Από το 2001 η ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σαφή βήματα βελτίωσης, όμως αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να κρύψουν τα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν συχνά αρνητικά σχόλια για την ανακύκλωση στη χώρα μας, και ιδιαίτερα για τους μπλε κάδους, το περιεχόμενο των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει στη χωματερή. Υπάρχουν περιοχές από τις οποίες αποσύρονται οι μπλε κάδοι και ΟΤΑ που ζητάνε να μπουν στο πρόγραμμα και δεν εξυπηρετούνται αμέσως ή χρειάζονται πολύ περισσότερους μπλε κάδους και απορριμματοφόρα αποκομιδής και η ικανοποίηση του αιτήματός τους αργεί. Η ίδια, όμως, η λογική των μπλε κάδων (όλα τα υλικά μαζί) είναι προβληματική. Το χαρτί, για παράδειγμα, που είναι μεγάλο μέρος του ανακυκλώσιμου υλικού, γίνεται συχνά ακατάλληλο επειδή έχει λερωθεί. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν ξέρουν τι είναι οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης και τι μπορούν να ρίχνουν εκεί. Και ενημέρωση σημαίνει πόρτα-πόρτα καταγραφή προβλημάτων, επανάληψη της ενημέρωσης σε τακτά διαστήματα και όχι φυλλάδια, μια σακούλα και άντε γεια».
Πρέπει να γνωρίζεις
Στους μπλε κάδους πετάμε όλα τα χαρτικά, από φακέλους αλληλογραφίας, εφημερίδες, περιοδικά, μέχρι κουτιά από τσιγάρα, τις αλουμινένιες συσκευασίες, όπως κονσέρβες, αλουμινόχαρτα, κουτάκια από μπίρες, ακόμα και τα κλειδιά του προηγούμενου σπιτιού, τις γυάλινες συσκευασίες τύπου μπουκάλια από αναψυκτικά κ.λπ. και τις πλαστικές συσκευασίες, δηλαδή από κουτιά απορρυπαντικών, μέχρι cd και dvd. Δεν πετάμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, αποτσίγαρα, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια. Αν θέλεις να ανακυκλώσεις ξύλα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χώμα, λιπαντικά, τηλεφώνησε στο 195 του Δήμου Αθηναίων για να κανονιστεί ο χρόνος και ο χώρος που θα τα βγάλεις στο δρόμο και θα περάσουν να τα πάρουν. Το ίδιο σύστημα ακολουθούν όλοι οι μεγάλοι δήμοι.
ΙNFO
● Στην Ελλάδα υπάρχουν 90.000 μπλε κάδοι, αλλά χρειάζονται 190.000 (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης).
● Η συνολική ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων ετησίως είναι 4,8 εκατ. τόνοι κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, 5,5 εκατ. τόνοι κατά την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
● Το ποσοστό της ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας το 2008 ήταν 25% (ΥΠΕΧΩΔΕ).
● H Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το WWF, η Μεσόγειος SOS Mediterranean και η Greenpeace προτείνουν να μην πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας, αλλά ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε, ώστε να ισχύσει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
● Ετησίως στην Ελλάδα πετιούνται 300.000 τόνοι χαρτιού. Με κάθε τόνο σώζεται η ζωή 17 δέντρων. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο χαρτί εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου.
Συμβουλές καθημερινότητας από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
● Βασικός στόχος είναι η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων. Αποφεύγουμε τις άσκοπες αγορές και τον υπερκαταναλωτισμό. Όσο περισσότερα άχρηστα προϊόντα αγοράζουμε, τόσο περισσότερα απορρίμματα παράγουμε τελικά.
● Συμμετέχουμε στην οικιακή κομποστοποίηση, μετατρέποντας τα οργανικά (αποφάγια κ.λπ.) από την κουζίνα και τον κήπο μας σε λίπασμα.
● Επιλέγουμε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες και τσάντες αποφεύγοντας τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ακόμα και τις «βιοδιασπώμενες».
● Πριν πετάξουμε οτιδήποτε, σκεφτόμαστε αν μπορεί να χρησιμεύσει σε μας ή σε άλλους. Παλιά ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη έχουν κι άλλη ζωή μέσα τους και δεν τους αξίζει να τα πετάμε στην άκρη του δρόμου, αλλά να βρίσκουμε κάποιον άλλο που θα τα χρησιμοποιεί.
● Αναζητούμε τα σημεία συλλογής μπαταριών (ΑΦΗΣ), ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων (Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.), χρησιμοποιημένων λαδιών αυτοκινήτου, συσσωρευτών και ελαστικών που βρίσκονται στην περιοχή μας. Όσον αφορά στα υλικά που πετάμε στους μπλε κάδους, αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά, συμπιεσμένα και χύμα στον μπλε κάδο.