Smart Life

Διαμορφώνοντας τους επιχειρηματίες και τους ηγέτες του αύριο

Προώθηση της επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο 

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιχειρηματικότητα στο πανεπιστήμιο 
© BROOKE CAGLE/Unsplash

Στρατηγικές και πρωτοβουλίες που μπορούν να συντελέσουν στην καλύτερη σύνδεση μεταξύ σπουδών και αγοράς

Σέναν κόσμο που εξελίσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς και υπάρχουν αλλαγές που διαμορφώνουν βαθιά την εργασιακή πραγματικότητα, ο ρόλος των πανεπιστημίων αποκτά νέες διαστάσεις. Είναι πλέον αναγκαίο να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της καλλιέργειας επιχειρηματικού πνεύματος στους φοιτητές τους. Η ενθάρρυνση της καινοτομίας εντός του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος δεν περιορίζεται μόνο στο να προετοιμάζει τους φοιτητές για τις δυναμικές προκλήσεις του σύγχρονου εργατικού περιβάλλοντος, αλλά συντελεί επίσης στην ευρύτερη κοινωνική τους πρόοδο. Σε μία νέα περίπλοκη πραγματικότητα, η ανάδειξη της επιχειρηματικής σκέψης αναδεικνύεται, τελικά, ως βασικός πυλώνας για την επιτυχία των μελλοντικών γενιών.

Η επιχειρηματικότητα ως νοοτροπία

Η έννοια της επιχειρηματικότητας δεν σχετίζεται απλώς με την έναρξη επιχειρήσεων. Είναι μια ξεχωριστή νοοτροπία που αγκαλιάζει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα ανίχνευσης και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν. Η προώθηση της επιχειρηματικότητας εντός του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εργασιακή αγορά. Ενθαρρύνοντας το επιχειρηματικό πνεύμα, τα πανεπιστήμια δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, να αναλαμβάνουν ρίσκα και να διεκδικούν τις ευκαιρίες τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Επιχειρηματικότητα στο πανεπιστήμιο 
© PROXICLICK/Unsplash

Εισάγοντας την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια

Μια αποτελεσματική στρατηγική για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια είναι η ενσωμάτωση σχετικού εκπαιδευτικού υλικού στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών τους. Προσφέροντας μαθήματα και προγράμματα που επικεντρώνονται στην επιχειρηματικότητα, οι φοιτητές αποκτούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν με επιτυχία τη δική τους επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο, η επιχειρηματικότητα γίνεται θεμελιώδες μέρος του εκπαιδευτικού ταξιδιού ενός φοιτητή ή μιας φοιτήτριας, προετοιμάζοντάς τους για δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.

Καλλιεργώντας το πνεύμα της επιχειρηματικότητας στην πράξη

Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής της, οι φοιτητές μπορούν πιο εύκολα να περιηγηθούν στον πολύπλοκο κόσμο της επιχειρηματικότητας. Μέσω πρωτοβουλιών όπως incubators και hubs καινοτομίας, όπου οι φοιτητές μπορούν να μοιραστούν και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, δημιουργούνται περιβάλλοντα που παρέχουν υποστήριξη, καθοδήγηση, αλλά και ευκαιρίες δικτύωσης, που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Διοργάνωση δράσεων όπως hackathons και άλλοι διαγωνισμοί καινοτομίας δημιουργούν ευκαιρία για τους μαθητές να επιδείξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.

Επιχειρηματικότητα στο πανεπιστήμιο 
© CAMPAIGN/Unsplash

Τους βοηθούν να ενισχύσουν την κουλτούρα δημιουργικότητας, να συνδεθούν με επαγγελματίες και έμπειρα στελέχη της αγοράς και να γνωρίσουν τον πραγματικό εργασιακό κόσμο. Τέτοιες δράσεις ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό, πυροδοτούν τη δημιουργικότητα και παρέχουν προβολή για πολλά υποσχόμενες ιδέες. Καθώς η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης αποτελεί, σε αρκετές περιπτώσεις, σημαντικό εμπόδιο για επίδοξους φοιτητές επιχειρηματίες, εκείνο που μπορεί να βοηθήσει είναι δράσεις και προγράμματα σχετικά με τη χρηματοδότηση φοιτητικών startups. Τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο βοηθούν τους φοιτητές να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πραγματικότητα, αλλά τους εμπνέουν και παρέχουν εμπιστοσύνη στις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις. Μέσω περαιτέρω δράσεων όπως δημιουργία εργαστηρίων ή πρόσκληση επιτυχημένων επιχειρηματιών για διαλέξεις στα πανεπιστήμια μπορούν να προσφερθούν στους φοιτητές περαιτέρω επιχειρηματικές εμπειρίες.

Πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία και το μέλλον των νέων φοιτητών

Είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν στους νέους φοιτητές ευκαιρίες για επιχειρηματική ανέλιξη. Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία της Eurobank εδώ και 21 χρόνια επιβραβεύει την προσήλωση στη γνώση, την επιμονή και την ευγενή άμιλλα, έχοντας βραβεύσει 22.572 αριστούχους απόφοιτους από όλα τα Λύκεια της χώρας με χρηματικά βραβεία που αγγίζουν τα 21 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν σταματά στην επιβράβευση. Κατανοώντας τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, επενδύει στην εξειδίκευση και συνδέει την ακαδημαϊκή με την πρακτική γνώση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η Eurobank χρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας του νέου επαγγελματικού μεταπτυχιακού M.Sc. in Digital Transformation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας προωθείται με professional services και mentoring μέσω της πλατφόρμας της CollegeLink, ενώ προσφέρονται ευκαιρίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε πολλά σύγχρονα θέματα, καθώς και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Eurobank και άλλες εταιρείες. Τέλος, η διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με τον επιχειρηματικό επιταχυντή eggentergrowgo της Eurobank, με συμβουλευτική καθοδήγηση, επιτάχυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για φοιτητές. Το egg διαμορφώνει την startup σκηνή στην Ελλάδα από το 2013. Ενισχύει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση και δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, δικτύωση και εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων.

Επιχειρηματικότητα στο πανεπιστήμιο 
© GETTY/Unsplash

Διαμορφώνοντας τους επιχειρηματίες και τους ηγέτες του αύριο

Η καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας στο πανεπιστημιακό περιβάλλον χρησιμεύει ως καταλύτης για θετικές αλλαγές, οδηγώντας την καινοτομία και διαμορφώνοντας τους ηγέτες του αύριο. Επενδύοντας στην εκπαίδευση πάνω στην επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές τους να σκέφτονται πέρα από παραδοσιακά μονοπάτια όσον αφορά την καριέρα τους, ενθαρρύνοντάς τους να συνεισφέρουν ενεργά στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, διαμορφώνεται μια νέα γενιά επαγγελματιών με τη διάθεση να δημιουργούν και να καινοτομούν, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η επιχειρηματικότητα στο πανεπιστημιακό πλαίσιο αποτελεί επένδυση στο μέλλον, καθιστώντας τους φοιτητές πρωτοπόρους για τη διαμόρφωση του αύριο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ