Smart Life

6 πράγματα που ονειρεύεται κάθε 20άρης να κάνει στη ζωή του

Γιατί όταν μιλάμε για όνειρα, δεν πρέπει να περιορίζεσαι

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
girls on the park
Koolshooters on Pexels

Τα 20s είναι η ηλικία των πιο σοβαρών αποφάσεων, αλλά και η καταλληλότερη στιγμή να δημιουργήσεις αναμνήσεις και να χαρείς τη ζωή. Στην αρχή δυσκολεύεσαι λίγο να αποδεχτείς τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής, αλλά θες δεν θες ωριμάζεις. Άλλοι πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά. Πρέπει να μάθεις να μένεις μόνος σου, να βάζεις πλυντήριο, να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου, να διαβάσεις για να πάρεις κάποια στιγμή αυτό το ρημάδι το πτυχίο, να μπεις στο χώρο εργασίας και μέσα σε όλα αυτά να διασκεδάζεις στο έπακρο, γιατί όπως λένε «τα καλά χρόνια δεν γυρνάνε πίσω», δημιουργώντας φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Είναι πολλά το ξέρω, αλλά αν δεν επενδύσεις στον εαυτό σου στην αρχή, πότε θα το κάνεις; 

Καλείσαι να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο και οι επιλογές είναι απεριόριστες. Τα χρήματα όμως συνήθως όχι. Όταν ονειρεύεσαι όμως, ποιος μετράει τα λεφτά; Γράφεις στο journal σου όσα θες να κάνεις μέσα στα επόμενα χρόνια και ελπίζεις το manifestation να λειτουργήσει. Χαζομάρες, δεν υπάρχουν τζίνι στην πραγματική ζωή. Κάτσε όμως, κι αν υπάρχουν τι θα ζητούσες;

6 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20s, αν το κόστος δεν είναι στην εξίσωση

1. Πήγαινε στο πανεπιστήμιο των ονείρων σου 
Αν θες να περάσεις στο πανεπιστήμιο των ονείρων σου στο εξωτερικό εκτός από μελέτη, χρειάζεσαι σίγουρα και χρήματα. Η διαμονή, το φαγητό και τα δίδακτρα είναι συνήθως απαγορευτικά. Μιλάμε όμως για μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στο μέλλον σου, και αν αξιοποιήσεις αυτή την ευκαιρία στο έπακρο μπορεί να αποτελέσει μια βάση για μια επιτυχημένη μακροχρόνια καριέρα. Εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να αποκτήσεις πρόσθετα πτυχία ή πιστοποιήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας σου. Μην ξεχνάς ότι άλλο το να ταξιδέψεις σε μια ξένη χώρα και άλλο το να περάσεις 3-4 χρόνια σπουδών σε ένα τόπο με διαφορετική κουλτούρα, τρόπο ζωής και συνήθειες. Μπορεί να μάθεις να μιλάς μια ξένη γλώσσα άπταιστα, να μαγειρεύεις ντόπια φαγητά, ακόμα και να βρεις τον έρωτα της ζωής σου. 

university
Keira Burton on Pexels

2. Επένδυσε σε μια startup
Αφού θέσαμε ως προϋπόθεση ότι έχεις τα χρήματα, δεν έχεις παρά να τα διπλασιάσεις. Το να ανοίξεις μια δικιά σου επιχείρηση είναι συνήθως επίφοβο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η απόφαση να αποβεί μοιραία. Αν επενδύσεις όμως σε μια εταιρία που ήδη έχει αρχίσει να ανθίζει, όχι τόσο ώστε να είναι απαγορευτική για την συμμετοχή σου, θα εκπλαγείς με τους ρυθμούς που τα χρήματά σου θα πολλαπλασιαστούν. Ειδικότερα αν αποκτήσεις ένα πορτοφόλιο διαφορετικών επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα, θα αυξήσεις θεαματικά το εισόδημά σου με την πάροδο του χρόνου.

investing
Fauxels on Pexels

3. Εξέλιξε τα χόμπι σου 
Οι σπουδές, η δουλειά και οι επενδύσεις είναι απαραίτητες αλλά αν δεν βάλεις μέσα στην ημέρα σου κάτι δημιουργικό που να σε γεμίζει χαρά, θα χάσεις γρήγορα το ενδιαφέρον σου και στα άλλα. Ξεκίνα επιτέλους τα μαθήματα τανγκό, ιππασίας, κεραμικής και τένις που τόσα χρόνια λες πως θέλεις να μάθεις. Οι τέχνες, ο αθλητισμός, η μαγειρική και άλλα αμέτρητα χόμπι σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις.

drawing
Andrea Piacquadio on Pexels

4. Ψώνισε πράγματα που θα σου κρατήσουν για πάντα
Μας διακατέχει όλους μια υπερκαταναλωτική μανία και είναι αμαρτία να σου κάνω κήρυγμα για κάτι αναπόφευκτο. Θες να ψωνίσεις και θα ψωνίσεις, γιατί όπως έχει πει και η Blair Waldorf στη σειρά Gossip Girl: «Όποιος είπε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, δεν ήξερε πού να ψωνίσει». Το θέμα είναι να μην σπαταλίσεις τα χρήματά σου σε ευκαιριακές αγορές, αλλά να ψωνίσεις έξυπνα. Δες το σαν μια επένδυση στον μελλοντικό σου εαυτό, αν αγοράσεις μια ακριβή, καλής ποιότητας τσάντα, δεν θα χρειαστεί να την αντικαταστήσεις στο άμεσο μέλλον. Το παν είναι να είσαι eco-chic! Όταν αγοράζεις κάτι ποιοτικό, μειώνεις τις σπατάλες, και κάνεις μια χάρη στο περιβάλλον όχι μόνο στον εαυτό σου. Αντίστοιχα μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα για να πάρεις κάτι πιο κοστοβόρο, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι. 

shopping
Ron Lach on Pixels

5. Βάλε τον εαυτό σου προτεραιότητα

Μην ξεχνάς ότι σε όλα αυτά εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής, πρέπει να το διασκεδάσεις! Βγες έξω, πέρνα καλά με τους φίλους σου, φάε σε καλά εστιατόρια, κέρασε τους και κανένα ποτάκι και γενικότερα δημιούργησε τις εμπειρίες που μπορείς να χαρείς με την ενέργεια και τον ελεύθερο χρόνο που έχεις σε αυτή την ηλικία. Πήγαινε σε συναυλίες σε άλλες χώρες, κάνε extreme sports, πήγαινε να δεις έναν αγώνα Formula 1 και γενικότερα επένδυσε στο κουτάκι των αναμνήσεων, χτίζοντας φιλίες και σχέσεις που θα σε συντροφεύουν στην υπόλοιπή σου ζωή. Θυμήσου να αφιερώνεις και λίγο χρόνο στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Ωραία τα πάρτυ και τα ξενύχτια, αλλά ένα γυμναστήριο, σπορ ή και λίγη ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσουν να βρεις την τέλεια ισορροπία που ψάχνεις. 

self improvement
Cottonbro Studio on Pexels

6. Ταξίδεψε τον κόσμο

Τα ταξίδια είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο καθένας μας ανεξαρτήτως ηλικίας, αν τα χρήματα δεν ήταν η υπόθεση. Ποιος δεν θα αντάλλαζε την καρέκλα του γραφείου του με μια πολυτελή βίλα σε παραλία της Ταϊλάνδης ή ένα εστιατόριο με 3 αστέρια μισελέν στη Βαρκελώνη; Τα ταξίδια εκτός από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις, θα σου χαρίσουν και ανεκτίμητα μαθήματα ζωής. Θα συναντήσεις ανθρώπους, θα δοκιμάσεις εξωτικά φαγητά που θα κάνουν τους γευστικούς σου κάλυκες να χορέψουν και θα συλλέξεις ιστορίες που θα κάνουν τους φίλους σου να κρέμονται από κάθε σου λέξη. Άσε που θα ανακαλύψεις τον εσωτερικό σου υπερήρωα, κατακτώντας προκλήσεις που ποτέ δεν φανταζόσουν δυνατές. 

travelling
Nina Uhlikova on Pexels

Και πού είναι το λυχνάρι να κάνω 3 ευχές;

Κοίτα Αλαντίν μπορεί να μην γίνεις, αλλά ότι υπάρχουν λύσεις -υπάρχουν, για να κάνεις όλα όσα αγαπάς, ακόμα και ουρανοκατέβατα χρήματα! Γιατί χάρη στο νέο, ανανεωμένο ΛΟΤΤΟ μπορεί να αποκτήσεις το μεγάλο έπαθλο και να έχεις 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια! Κάθε Τετάρτη και Σάββατο μοιράζει στους νικητές της πρώτης κατηγορίας έως και 10.000 ευρώ το μήνα για μια 10ετία, δηλαδή συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ σε όσους προβλέψουν σωστά και τους 6 αριθμούς της κληρωτίδας. Αλλά και όσοι κάνουν 5 σωστές προβλέψεις αριθμών, κερδίζουν 1.000 ευρώ το μήνα για έναν χρόνο. Αρκεί μια επίσκεψη στο κοντινότερο κατάστημα ΟΠΑΠ ή στο opaponline.gr για να καταθέσεις το δελτίο σου για την κλήρωση του ΛΟΤΤΟ, σε μία ή και περισσότερες συνεχόμενες κληρώσεις.Οι σπουδές, τα ταξίδια, το αμάξι που ονειρεύεσαι δεν είναι τόσο άπιαστα όνειρα όσο νομίζεις, ειδικότερα αν το τζίνι σου φέρει ένα τόσο υψηλό σταθερό εισόδημα. Από πού λες να ξεκινήσεις;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ