Life

7 πράγματα που πρέπει κάθε 30άρης να κάνει στη ζωή του

+1 που μπορείς να κάνεις άμεσα και ίσως είναι το μυστικό για να πραγματοποιήσεις και τα υπόλοιπα

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 πράγματα που πρέπει κάθε 30αρης να κάνει στη ζωή του
© Unsplash/ Lance Reis

Πώς θα κάνεις όσα θέλεις στη δεκαετία των 30. Με €1000 το μήνα για ένα χρόνο ή €10000 το μήνα για 10 χρόνια, όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Θυμάμαι κάποτε που είχα δει ένα ωραίο μότο που έλεγε «Dream Big» και μου άρεσε. Βέβαια, όταν καβάτζαρα τα 30 συνειδητοποίησα ότι οι απανωτές υποχρεώσεις σε δυσκολεύουν να «dream big» γιατί πολλαπλασιάζουν το άγχος των εξόδων. Θέλεις να μένεις σε δικό σου σπίτι αλλά θέλεις να βάζεις και λεφτά «στην άκρη». Θες να ταξιδέψεις στον κόσμο αλλά θες να φτιάξεις κι εκείνο το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Ε, όλα μαζί κουκλάκια μου δεν γίνονται. Ή μήπως γίνονται; Λεφτά υπάρχουν, ή έστω μπορούν να υπάρξουν… Αν αυτή είναι μια πληροφορία που σε ενδιαφέρει συνέχισε να διαβάζεις. Ακολουθεί μια bucket list για 30αρηδες και μια ιδέα που μπορεί και να αλλάξει τη ζωή σου.

7 πράγματα που πρέπει κάθε 30αρης να κάνει στη ζωή του

Αριθμός 31 και ανδρικά πόδια
© Unsplash/ Nadine Shaabana

1. Πήγαινε σε roadtrip μόνος/η ή με παρέα

Υπάρχει κάτι τρομερά απελευθερωτικό στο να βγαίνεις στο δρόμο χωρίς σίγουρο προορισμό ή σταθμό. Μια διαρκής περιπέτεια που σε πηγαίνει από το ένα μέρος σε άλλο και σου επιτρέπει να επιλέγεις πόσο καιρό θα μείνεις. Το ίδιο απελευθερωτικό μπορεί να είναι το να ταξιδεύεις μόνος/η για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες, ενώ επιστρέφοντας θα νιώσεις περηφάνια που τα κατάφερες. Ακόμα πιο απελευθερωτικό να μη σε απασχολούν τα χρήματα και να μένεις στην καλύτερη βίλα, να τρως στα πιο ξακουστά εστιατόρια, να ψωνίζεις τα καλύτερα από κάθε προορισμό. Τι θα έλεγες για 10.000€ το μήνα; Σου φτάνουν;

Ταξίδι με τρένο
© Unsplash

2. «Κατέκτησε» μια τέχνη

Είτε ασχολείσαι ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά είτε καθόλου με κάποιου είδους τέχνη, ήρθε η ώρα να τα «δώσεις όλα –ειδικά αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία. Μπορεί να είναι να μάθεις να φωτογραφίζεις, να ζωγραφίζεις, να πλέκεις, να φτιάχνεις τρομερά κοκτέιλ (mixologist βεβαίως, βεβαίως), να ψήνεις το τέλειο κέικ. Ό,τι κι αν είναι αυτό που έχεις σκεφτεί ότι θα ήθελες κάποια στιγμή να κάνεις, τώρα είναι η ώρα. Υπάρχουν σεμινάρια για τα πάντα πλέον, οπότε ξεκίνα αμέσως και μη σκέφτεσαι τα έξοδα. Και όπως λέει και ο σοφός λαός: Μάθε τέχνη κι άσ’ την και άμα πεινάσεις πιάσ΄την! Και στο ενδιάμεσο, φλέξαρε ό,τι έμαθες στους φίλους σου.

Roadtrip
© Unsplash/ Richard Jaimes

3. Πέρνα περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους σου

Η δεκαετία 30-40 είναι εκείνη που δίνουμε περισσότερη έμφαση στη δουλειά μας και άθελά μας παραμελούμε άλλα σημαντικές πτυχές της ζωής μας, όπως η οικογένεια ή οι φίλοι μας. Οι φορές που κάνεις υπερωρίες, που κόβεις μέρες από την άδειά σου, που αναλαμβάνεις έξτρα βάρδιες τελικά σου αφαιρούν σημαντικό χρόνο από τους αγαπημένους σου. Πάρε τώρα κιόλας τον κολλητό να πάτε για μια μπύρα, ζήτα από τους γονείς σου να βγείτε όλοι μαζί έξω για φαγητό το ΣΚ, πες στον αγαπημένο σου να εξασφαλίσει δυο μέρες για να κάνετε μια ωραία εκδρομή. Αν είχες 10.000 ευρώ το μήνα ή ακόμη και 1.000 ευρώ παραπάνω θα μπορούσες να περάσεις κι εσύ τα γενέθλιά σου στις Μαλδίβες με την παρέα σου! Ή έστω να κεράσεις όλο το μαγαζί, όπως έχεις δει να κάνουν στις αμερικάνικες ταινίες.

4. Απόκτησε το δικό σου σπίτι/ αυτοκίνητο/ μηχανή

Αυτό βρίσκεται στη bucket list σχεδόν όλων, αλλά η καλύτερη στιγμή είναι τώρα. Είναι καιρός να αφήσεις την οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια του πατρικού και να αποκτήσεις το δικό σου χώρο. Αν μένεις ήδη στο ενοίκιο, αποκτώντας δικό σου σπίτι θα σταματήσεις να επενδύεις τα λεφτά σου σε ξένες περιουσίες και θα είσαι ελεύθερος/η να το διαμορφώσεις όπως ακριβώς ονειρευόσουν. Αν πάλι είσαι νομάς στην ψυχή (και στη ζωή), αντί για σπίτι απόκτησε το δικό σου αυτοκίνητο ή εκείνη τη μηχανή που πάντα ονειρευόσουν για να ταξιδεύεις με τον άνεμο να χαϊδεύει τα μαλλιά σου!

5. Κάνε μια σημαντική επένδυση

Το να ζεις τη στιγμή, δε συνεπάγεται να μην προνοείς για το μέλλον. Χρησιμοποίησε μέρος των χρημάτων σου για να επενδύσεις σε μια επιχείρηση, σε ένα σπίτι προς ενοικίαση, σε ένα συνταξιοδοτικό ή αποταμιευτικό πρόγραμμα. Εξασφάλισε ότι θα έχεις την οικονομική άνεση να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει μελλοντικά ή ότι θα δώσεις μια κάποια βοήθεια αργότερα στα παιδιά σου. Των φρονίμων τα παιδιά.... δε σου έλεγαν οι γονείς σου;

Coachella Festival
Coachella © Unsplash/ Andrew Ruiz

6. Παρακολούθησε ένα διάσημο μουσικό φεστιβάλ (σε άλλη χώρα)

Coachella, Tomorrowland, Glastonbury… μουσικά φεστιβάλ υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Κάποια φημίζονται για την εξτραβαγκάνζα τους και γι’ αυτό γίνονται αντικείμενο συζήτησης κάθε χρόνο, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων τους δεν είναι αμελητέο ποσό… Διάλεξε ένα (ή ακόμα και αν δεν είναι μουσικό, όπως το Burning Man), κάνε την προετοιμασία που πρέπει και πήγαινε να ζήσεις μια εμπειρία που θα διηγείσαι για πολλά χρόνια σε φίλους και γνωστούς. Ευκαιρία να ανεβάσεις (πολλά) βίντεο στο TikTok, στο Instagram και λοιπά σόσιαλ, να σκάσουν όλοι από ζήλια!

Κατάδυση
© Unsplash/ Sebastian Pena

7. Δοκίμασε μια περιπετειώδη δραστηριότητα

Ελεύθερη πτώση, Bungee-jumping, ανάβαση σε ένα πολύ ψηλό βουνό, κατάδυση, σαφάρι, βόλτα με ελικόπτερο, η λίστα είναι ατελείωτη. Όλοι κάτι φοβόμαστε να κάνουμε αλλά αυτή η δεκαετία είναι ιδανική για να τολμήσεις, να ξεπεράσεις τους φόβους σου, να βγεις από το comfort zone σου, να δείξεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να απολαμβάνει κανείς τη ζωή. Διάλεξε μία (ή και όλες) και ζήσε το αναπάντεχο.

+1 που μπορείς να κάνεις άμεσα

Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Καλά όλα αυτά και ωραία τα λες (και μπράβο μου!) αλλά όλα χρειάζονται χρήματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε. Αν είχες, όμως, 1.000€ ή 10.000€ κάθε μήνα, θα τα τολμούσες; -θα πω εγώ. Πήγαινε στο κατάστημα ΟΠΑΠ της γειτονιάς σου ή άνοιξε μια νέα καρτέλα στο browser φίλτατε και μπες στο opaponline.gr να καταθέσεις το δελτίο σου για την κλήρωση του ΛΟΤΤΟ που μοιράζει κέρδη από το 1990. Γιατί αν μαντέψεις εξάρι στο νέο, ανανεωμένο ΛΟΤΤΟ, μπορείς να κερδίσεις 10.000€ κάθε μήνα για 10 χρόνια, δηλαδή συνολικά 1,2 εκατ. «ζεστά» ευρώ σε κέρδη!

Με κληρώσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 22:00, οι οποίες μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι του ΟΠΑΠ στο Youtube, βλέπεις άμεσα αν είσαι ένας από τους μεγάλους τυχερούς και φυσικά μπορείς να συμμετέχεις με το ίδιο δελτίο σε συνεχόμενες κληρώσεις. Μεταξύ μας όμως, και πεντάρι να μαντέψεις δε σε χαλάει, αφού θα κερδίσεις 1.000€ το μήνα για ένα χρόνο! Και ταξίδια, και νέο αυτοκίνητο, και επενδύσεις, και σπίτι και ό,τι ονειρεύεσαι μπορείς να κάνεις με τόσο σταθερό… εισόδημα! Τώρα, με 4 σωστές προβλέψεις αριθμών, κερδίζεις 30 ευρώ και με 3 σωστούς αριθμούς κερδίζεις 2 ευρώ, οπότε ένας κερασμένος καφές θα παίξει όπως και να' χει. Λοιπόν, μη χάνουμε χρόνο. Η ζωή που πάντα ονειρευόσουν βρίσκεται μόλις ένα δελτίο μακριά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ