Smart Life

Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ, το ψωμί που συνδέει το χθες με το σήμερα

Η νέα σειρά του Καραμολέγκου συγκεντρώνει συνταγές για προζυμένιο ψωμί από όλη την Ελλάδα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ

Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ: ένα ψωμί για κάθε στιγμή της ημέρας, εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση

Κάποτε, σε μία συνέντευξη ενός φούρναρη είχα διαβάσει μία φράση που έμεινε στο μυαλό μου. «Το προζύμι», έλεγε, «είναι η προίκα της ελληνικής οικογένειας. Το φροντίζεις, το προσέχεις, κι ύστερα το κληροδοτείς στην επόμενη γενιά». Η σύνδεση αυτή του προζυμένιου ψωμιού με την έννοια της οικογένειας είναι σχεδόν συγκινητική. Ποιος δεν έχει ανάμνηση από τη γιαγιά του να ζυμώνει ψωμί με προζύμι που συντηρούσε ευλαβικά στο κελάρι ή στο ψυγείο της; Στην Ελλάδα το προζυμένιο ψωμί έχει μακρά ιστορία και η κουλτούρα του σπιτικού, χειροποίητου ψωμιού δεν ξεθώριασε ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα: στις μέρες μας γνωρίζει μεγάλη άνθηση, είτε μέσα από new age φούρνους που το αναβιώνουν, είτε μέσα από αγαπημένες εταιρείες που το εξελίσσουν.

Προζυμένιο ψωμί
Φωτογραφία: Vicky Ng/ Unsplash

Ένα τέτοιο, καλό παράδειγμα είναι και ο Καραμολέγκος, η πρώτη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αρτοβιομηχανία στην Ελλάδα, που μόλις παρουσίασε μία νέα σειρά προϊόντων με έμφαση ακριβώς σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη κι αγαπητή κατηγορία ψωμιού. Η νέα σειρά λέγεται ΠΡΟΖΥΜΟ και περιλαμβάνει τέσσερα προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα που χαρίζει το προζύμι φυσικής ωρίμανσης. Όχι μόνο όμως…

Ο Καραμολέγκος δεν δημιούργησε απλώς ένα υπέροχο προζυμένιο ψωμί, έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Έψαξε, βρήκε, και συγκέντρωσε συνταγές για προζυμένιο ψωμί από όλη την Ελλάδα, από τους κάμπους της Θεσσαλίας μέχρι τους πετρόμυλους της Σαντορίνης. Συνταγές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τόπο και την ιστορία των ανθρώπων που τον κατοικούν. Έτσι στη νέα σειρά ανακαλύπτουμε το ΠΡΟΖΥΜΟ Σαντορινιό με φυσικό προζύμι ολικής, το ΠΡΟΖΥΜΟ Ορεινό με προζύμι Σίτου, το ΠΡΟΖΥΜΟ Θεσσαλικό με προζύμι σκληρού σταριού, αλλά και το ΠΡΟΖΥΜΟ Ζέας με προζύμι Ζέας.

Στην ουσία, το ΠΡΟΖΥΜΟ στέκεται ως μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο τώρα, ανάμεσα στην παράδοση και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Γιατί, παρόλο που το ψωμί είχε πάντα εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή, πλέον δεν συνοδεύει απλώς το γεύμα μας, αλλά μπορεί να σταθεί και το ίδιο ως γεύμα (ειδικά αν μιλάμε για προζυμένιο ψωμί, που εκ φύσεως είναι πιο… «πλούσιο»). Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, παρακάτω παραθέτω μερικές ιδέες για να αξιοποιήσεις τη σειρά ΠΡΟΖΥΜΟ στη διάρκεια μιας μέρας: 

Πρωινό:
Υπάρχει λόγος που λένε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας. Τώρα είναι που χρειάζεσαι κάτι θρεπτικό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια. Φρυγάνισε δύο φέτες ΠΡΟΖΥΜΟ Ζέας με προζύμι Ζέας (παγκοσμίως γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία), άπλωσε πάνω του μέλι ή σέρβιρέ το μαζί με βραστά αυγά, τυρί και αβοκάντο.

Avocado Toast

Brunch:
Είναι η στιγμή που κακομαθαίνουμε τον εαυτό μας, με πλούσια, βαθιά comfort πιάτα. Όπως με ένα σάντουιτς που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Πιάσε το ΠΡΟΖΥΜΟ Σαντορινιό με φυσικό προζύμι ολικής, εμπνευσμένο από τις συνταγές της Σαντορίνης, και φτιάξε αυτήν εδώ τη συνταγή. Μας ευγνωμονείς αργότερα.

Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ

Μεσημεριανό:
Τα μεσημέρια του καλοκαιριού ανήκουν στα λαδερά: μπριάμ, ιμάμ, θεϊκά γεμιστά, και φασολάκια. Κανένα λαδερό, όμως, δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μία φέτα ψωμί – τα συγκεκριμένα πιάτα είναι φτιαγμένα για να βουτάμε μπουκίτσες ψωμιού στην πλούσια σάλτσα τους. Εδώ, χρειάζεσαι το ΠΡΟΖΥΜΟ Ορεινό με προζύμι σίτου, μεστό, στιβαρό με βουνίσιο χαρακτήρα και πλούσια γεύση.

Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ

Βραδινό:
Είναι η ώρα για κάτι ελαφρύ που δεν θα σε βαρύνει και θα το χωνέψεις εύκολα, έτσι ώστε να έχεις έναν ήρεμο ύπνο. Το ΠΡΟΖΥΜΟ Θεσσαλικό με προζύμι σκληρού σταριού, αφράτο και χρυσαφένιο σαν τα σιτάρια του θεσσαλικού κάμπου είναι ό,τι πρέπει. Φτιάξε μαζί του ένα απλό, λιτό τοστ, ή απόλαυσέ το με λίγη φέτα και ντομάτα, τώρα που είναι και η εποχή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ