Το νέο Τέρμιναλ (Αεροσταθμός) του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Smart Life

ALUMINCO: Στην πρωτοπορία της «πράσινης» φιλοσοφίας

Η κυρίαρχη εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου
62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορυφαίο παράδειγμα του πώς μια ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της μπορεί να έχει έναν σχεδόν αμιγώς «πράσινο» προσανατολισμό αποτελεί η ALUMINCO, η κορυφαία εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα, με εδραιωμένη θέση σε διεθνείς αγορές και εξαγωγές σε 60 χώρες του κόσμου, ένας πρέσβης επί της ουσίας της χώρας μας.

Πώς ξεδιπλώνεται η «πράσινη» φιλοσοφία

  • Η ALUMINCO εντάχθηκε στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration - EPD), ένα σύστημα Οικολογικής Σήμανσης, με τη μορφή επαληθεύσιμου εγγράφου, που πιστοποιεί με διαφάνεια την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους. Το EPD της ALUMINCO αναπτύχθηκε για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν των κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεών της . Να σημειωθεί ότι το EPD και το LCA της Aluminco επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης Eurocert και δημοσιευτήκαν στο International EPD System, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τις υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων της.
  • Συνυφασμένη με τις έννοιες της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, η εταιρεία έχει στόχο το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο αλουμινίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την «ανακύκλωση» αέριων ρύπων για την παραγωγή αλουμινίου και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, καθώς επίσης και με την ανακύκλωση πρώτων υλών και συσκευασιών. Άλλωστε, το αλουμίνιο είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο, από το οποίο παράγονται προϊόντα που βοηθούν την κοινωνία να μην υπερκαταναλώνει.
     
  • Ήδη το 20% της παραγωγής της ALUMINCO πραγματοποιείται με τη χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας και στόχος της εταιρείας είναι τον επόμενο χρόνο, το 2023, να φτάσει στο 30% και το 2030 στο 50%.
     
  • Στον ίδιο πράσινο προσανατολισμό εντάσσεται και η επένδυση της εταιρείας σε μια νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου στην κεντρική παραγωγική μονάδας της ALUMINCO A.Ε. στα Οινόφυτα. Πρόκειται για την 3η γραμμή διέλασης στη μονάδα, η οποία ξεχωρίζει λόγω του «πράσινου» συστήματος διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει. Το σύστημα PE.E.S.S. προσφέρει αποδοτική εξοικονόμηση με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αργύρης Καρράς, «η Aluminco ενδυναμώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο, αλλά και τη διεθνή της παρουσία, επενδύοντας συστηματικά στην καρδιά της ανάπτυξης που είναι η παραγωγική καινοτομία, παρέχοντας σύγχρονες, αξιόπιστες και ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της. Η νέα μας επένδυση αποτυπώνει στην πράξη τη δέσμευσή μας στην αντίληψη Εταιρικής Υπευθυνότητας «A Planet to Love», για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, καθώς επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή».
     
  • Στη νέα προϊοντική κατηγορία της ALUMINCO, τα συστήματα Skyline, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη αλουμίνιο πιστοποιημένα παραγόμενο από 100% πράσινη ενέργεια.

Παγκόσμιος ηγέτης

Με παρουσία που μετρά 4 δεκαετίες, από το 1982, η ALUMINCO σχεδιάζει και αναπτύσσει καθημερινά προηγμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, κάγκελα, πέργκολες, περιφράξεις, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων κ.ά., προϊόντα που φέρουν ισχυρές πιστοποιήσεις από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, με πολλές καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες.

Με δίκτυο εξαγωγών που εξυπηρετεί τις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Αυστραλίας και της Αμερικής, διανέμει προϊόντα αλουμινίου, πρεσβεύοντας την ελληνική ποιότητα σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ είναι προσηλωμένη στον τομέα της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και μοναδικών λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης κατασκευής και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Ενδεικτικό της ψήφου εμπιστοσύνης είναι η ανάθεση και ολοκλήρωση μεγάλων και σύνθετων έργων όπως το νέο Τέρμιναλ (Αεροσταθμός) του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ενός έργου υψίστης σημασίας και συμβολισμού, που δεν αποτελεί απλώς μέρος ενός κατασκευαστικού προγράμματος αλλά σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι η ALUMINCO διακρίθηκε στον διεθνή θεσμό των Corporate Superbrands 2021-2022 στην κατηγορία «Πρώτες Ύλες και Υλικά Κατασκευών», επιβραβεύοντας την ανάπτυξη και παρουσία της σε μια σειρά εμβληματικών έργων.

Δειτε περισσοτερα