Smart Life

Μια πέργκολα που θα μηδενίσει τα έξοδα ρεύματος στο σπίτι σου

Μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ραγδαία αύξηση στην τιμή της ενέργειας.

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία από πραγματική εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και πέργκολας στο κέντρο της Αθήνας.
Φωτογραφία από πραγματική εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και πέργκολας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο ιδρυτής της CGN, Νίκος Χριστόπουλος, μίλησε για τον αρμονικό συνδυασμό απόδοσης, αισθητικής και λειτουργικότητας χάρη στη χρήση φωτοβολταϊκών.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας διεθνώς αλλά και η απότομη άνοδός της στην Ελλάδα δημιουργούν αναπάντεχα κόστη για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Κι ενώ όλοι αναρωτιούνται με τι περικοπές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα ακρίβειας που από τα τέλη του 2021 ανησυχεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μια εναλλακτική πρόταση έρχεται να μας δώσει επιπλέον ιδέες και λύσεις: μια «πράσινη πέργκολα» για την ταράτσα, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας!

Συναντήσαμε τον Νίκο Χριστόπουλο, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της CGN, τεχνικής και ενεργειακής εταιρείας με γραφεία στην Αθήνα, και μας μίλησε για τον αρμονικό συνδυασμό απόδοσης, αισθητικής και λειτουργικότητας, που επιτυγχάνει η εταιρία στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων που αναλαμβάνει.

 Κύριε Χριστόπουλε πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε αυτή η ιδέα;
 Έκανα σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στην Αγγλία και στη συνέχεια ολοκλήρωσα ένα Μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Λονδίνο. Οι διπλωματικές μου ήταν πάνω στη θεματική των φωτοβολταϊκών και το πάθος και η αγάπη μου για τον ήλιο και για το περιβάλλον με οδήγησε στο να ασχοληθώ περισσότερο με όλες τις τεχνικές αξιοποίησης του φωτός ενεργειακά.

nikos-xristopoulos.jpg

Και είστε από εκείνους που επέστρεψαν στην Ελλάδα;
Ναι, η επιστροφή μου στην Ελλάδα με έφερε σε σημείο να παρατηρώ με διαφορετικό μάτι τα κτίρια στην Αθήνα και να προβληματίζομαι έντονα για το κακό αισθητικό αποτέλεσμα πολλών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην πόλη. Με τον τρόπο που είχαν εγκατασταθεί πραγματικά επιβάρυναν την εικόνα του αστικού τοπίου, παρά δημιουργούσαν ευχάριστη εικόνα.

 Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η προβληματική αισθητική των φωτοβολταϊκών όπως τα βλέπουμε μέχρι σήμερα;
Η επιμονή μου ως προς ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με οδήγησε στο να σκεφτώ κάτι που μπορεί να συνδυάσει την ενεργειακή απόδοση του φωτοβολταϊκού με την ευχάριστη εικόνα της εγκατάστασης στο κέντρο της πόλης. Κι έτσι γεννήθηκε η «πράσινη πέργκολα» όπως την ονομάσαμε, ένας ξεχωριστός βιώσιμος χώρος για κάθε είδους διαμέρισμα ή μονοκατοικία που με την προσθήκη πρασίνου ομορφαίνει την παραμονή μας εκεί.

cgn_3d_katoikies_1.jpg
Χαρακτηριστικές εικόνες 3D από κατοικίες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προσέγγιση της εταιρίας μας δεν αφορά την προσθήκη φωτοβολταϊκών πάνελ σε ελεύθερους χώρους αλλά την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών έτσι ώστε να φέρνουν ένα καλύτερο και πιο αποδοτικό ενεργειακό αποτέλεσμα.

 Και τελικά ποια είναι η απόδοση; Πόσο συμφέρει αυτόν που θα επιλέξει να τοποθετήσει την «πράσινη πέργκολα»;
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα θα λέγαμε ότι με τις τιμές του ρεύματος που ισχύουν σήμερα, η απόσβεση της επένδυσης για μια τυπική κατοικία φτάνει τα 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει οι ιδιοκτήτες σταματούν να πληρώνουν για τις δαπάνες ενέργειας ενώ αν προσθέσουμε και αντλία θερμότητας για τη θέρμανση της κατοικίας τότε οι λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης είναι μηδενικοί.

athensvoice.png
Μερικά «infographics» με στοιχεία σχετικά με την απόσβεση που μπορεί να πετύχει μία τυπική οικεία.

 Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια εγκατάσταση; Υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μια τέτοια επένδυση μπορεί να αφορά και κάθε είδους επιχείρηση και μάλιστα με περίοδο απόσβεσης ακόμα χαμηλότερη που φτάνει τα 3 χρόνια, με τις σημερινές τιμές αναφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μικρά ή μεγαλύτερα ξενοδοχεία, μικρές ή μεγαλύτερες τεχνικές επιχειρήσεις κάθε είδους μπορούν να επωφεληθούν από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε σημεία που θα δημιουργούν προϋποθέσεις απόδοσης, αισθητικής και λειτουργικότητας.

cgn_3d_katoikies_2.jpg
Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σπίτι σου, απαλλάσσεσαι από το κόστος της ενέργειας για πάντα, καθώς παράγεις το ρεύμα που εσύ καταναλώνεις.

Θα έλεγα ότι τώρα είναι η ευκαιρία για όποιον θέλει να μην επηρεάζεται ο οικογενειακός του προϋπολογισμός από τις αυξομειώσεις της τιμής του ρεύματος από τώρα και για πάντα. Είναι μια επένδυση για την οικογένειά του, για την πόλη μας αλλά και για τα παιδιά του που θα απαλλαγούν πλήρως στο μέλλον από τους λογαριασμούς ενέργειας.

cgn_business_1_.jpg
Η πρόταση της CGN αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εργοστασιακούς xώρους, Supermarkets και πολλά άλλα.

cgn_business_2_.jpg

 Έχετε συνεργασίες και με αρχιτεκτονικά γραφεία για νέες οικοδομές;
Έχουμε σταθερές συνεργασίες με αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά γραφεία έτσι ώστε να εντάσσουν στις προτάσεις τους την «πράσινη πέργκολα» ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του site μας έτσι ώστε να καταρτίσουμε την οικονομοτεχνική μελέτη για τον δικό του χώρο. Σε κάθε περίπτωση και λόγω τεχνικών περιορισμών οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο προσεχές διάστημα, το καλύτερο θα είναι μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο!

Απόδοση – Αισθητική – Λειτουργικότητα 

Πάντως το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια κάτι που επιβεβαιώσαμε βλέποντας από κοντά την συγκεκριμένη εγκατάσταση της πράσινης πέργκολας στην περιοχή του Πύργου Αθηνών. «Στην ουσία καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν επιπλέον βιώσιμο και πλήρως λειτουργικό χώρο για αυτό το σπίτι και τους ενοίκους του που επισκέπτονται την Αθήνα από το εξωτερικό».

cgn_real_example_final.jpg
Φωτογραφία drone από εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και πέργκολας.

cgn_real_example_2.jpg
Το τελικό αποτέλεσμα μέσα από μία φωτογραφία.

Η πράσινη πέργκολα δεν ομορφαίνει μόνο όσα οι ένοικοι βλέπουν κάθε μέρα κατά τη διαμονή τους στον χώρο αλλά έχουν και αποτέλεσμα φιλικό προς το περιβάλλον καθώς όπως μας επισημαίνει ο Ν. Χριστόπουλος καταφέρνουμε να μειώνουμε το φορτίο του κλιματισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ