Smart Life

Το FinQuest ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη ελληνική επιτυχία

Καινοτομία. Nέες Tεχνολογίες. Διαρκής Εξέλιξη

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
finquest_3.jpg

FinQuest by Alpha Bank 2020: Ολοκληρώθηκε μετά από 4 μήνες με μια ελληνική ομάδα στην κορυφή.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Καινοτομίας της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά και φέτος, παρά τις δυσκολίες. Η τελική φάση του διαγωνισμού, που στόχο έχει την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων, ολοκληρώθηκε με μια ελληνική ομάδα να κερδίζει. Οι προτάσεις που ξεχώρισαν στη συνέχεια αναμένεται να ενσωματωθούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες της Alpha Bank και θα εξελίξουν την τραπεζική εμπειρία, ενώ όλη η διαδικασία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της τράπεζας για εξωστρέφεια και τεχνολογική εξέλιξη.

finquest_1.jpg

Πώς εξελίχθηκε το FinQuest by Alpha Bank 2020
Το FinQuest by Alpha Bank 2020 διήρκεσε συνολικά 4 μήνες, προσελκύοντας περισσότερες από 70 συμμετοχές από 13 διαφορετικές χώρες. Και φέτος, ο διαγωνισμός αποτέλεσε ορόσημο για την Τράπεζα, καθώς αποδείχθηκε έμπρακτα ότι η Alpha Bank όχι μόνο παρακολουθεί το εγχώριο οικοσύστημα, αλλά και στηρίζει ενεργά την καινοτομία, δίνοντας τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αναδειχθούν. Μέσα από τον ολοκληρωμένο Accelerator, το mentoring, το coaching και τα εξειδικευμένα workshop οι εφαρμογές που διακρίθηκαν, απέκτησαν τη δυναμική να μετεξελιχθούν σε ελκυστικές λύσεις για την Τράπεζα και τους Πελάτες της.

Όπως και στον περσινό διαγωνισμό, έτσι και φέτος, η Alpha Bank κατάφερε να προσελκύσει καινοτόμες και φιλόδοξες εφαρμογές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έπτα από αυτές προκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον Accelerator των 5 εβδομάδων. Στόχος τους να παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους, να τις εξελίξουν με την υποστήριξη και υπό την καθοδήγηση μίας μεγάλης ομάδας μεντόρων και coaches και να τις παρουσιάσουν στο τελικό Pitch-Event, που διεξήχθη ψηφιακά στις 9 Δεκεμβρίου για να διεκδικήσουν ένα από τα τρία μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού.

Τρεις μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν με προτάσεις που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε καινοτόμα προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το Customer Experience της Τράπεζας.

Η τελική αναμέτρηση 
Με ένα εντυπωσιακό, αμιγώς ψηφιακό Pitch-Event επισφραγίστηκε η διαδρομή του φετινού διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας της Alpha Bank, FinQuest by Alpha Bank, με την υποστήριξη του Found.ation και άλλων 9 συνεργατών. Κατά τη διάρκεια του προβλήθηκαν βίντεο που κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, αναδεικνύοντας τον ρόλο των μεντόρων κατά τη σημαντική φάση του Accelerator των 5 εβδομάδων και τη συμβολή των συνεργατών της τράπεζας στον διαγωνισμό. Την κορυφαία στιγμή του FinQuest παρακολούθησαν online περισσότερα από 300 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Head of Innovation της Alpha Bank, χαιρέτισε το event και αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών στη διαμόρφωση των τραπεζικών υπηρεσιών του μέλλοντος, καθώς και στη συμβολή δράσεων καινοτομίας με διεθνή εμβέλεια όπως το FinQuest by Alpha Bank, στην περαιτέρω βελτίωση του Customer Experience και της ίδιας της λειτουργίας της τράπεζας. Ο επικεφαλής της Καινοτομίας στην τράπεζα υπογράμμισε, τέλος, ότι κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία πραγματικής αξίας ως αποτέλεσμα του εντοπισμού και της περαιτέρω εξέλιξης εφαρμογών που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οι 7 ομάδες, νεοφυείς επιχειρήσεις από 7 διαφορετικές χώρες παρουσίασαν τις τελικές, καινοτόμες προτάσεις τους, οι οποίες είχαν ήδη ωριμάσει στον Accelerator του διαγωνισμού, με τη συνδρομή επιλεγμένων μεντόρων, στελεχών της Alpha Bank και των συνεργατών της, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και διεκδικώντας μία από τις τρεις πρώτες θέσεις και ένα από τα χρηματικά έπαθλα των 5.000, 3.000 και 2.000 Ευρώ.

finquest_2.jpg

Οι μεγάλοι νικητές

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα, με έδρα στην Αγγλία και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία έξυπνη και καινοτόμο εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Finqware των Cosmin Cosma, Elena Cosma, Danut Covalciuc, με έδρα στη Ρουμανία, με μία Cloud based, εξατομικευμένη πλατφόρμα για Open Banking.

Το έπαθλο της τρίτης θέσης απονεμήθηκε στην ελληνική Finloup με μέλη τους Αντώνη Πρέντζα, Μάριο Νούτσο, Κυριάκο Γεωργίου και Στέλιο Γασπαρινάτο. Η εφαρμογή με την οποία διακρίθηκαν αφορά μία πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης και παροχής μικροδανείων στο σημείο πώλησης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Η κριτική Επιτροπή
Την 8μελή κριτική επιτροπή, που αξιολόγησε τις προτάσεις, συγκρότησαν οι Άρης Γεωργόπουλος(Vodafone), Γιώργος Δουκίδης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Velocity Partners), Ευάγγελος Καλαμάκης (Alpha Bank), Χάρης Λιναρδάκης (ΙΒΜ), Αλμπέρτος Μπουρλάς (Microsoft), Δαμιανός Χαραλαμπίδης (Alpha Bank) και Νίκος Χριστοδούλου (Deloitte).

Οι ομάδες αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή βάσει τεσσάρων κριτηρίων: 1. Του εντοπισμού συγκεκριμένου προβλήματος ή κενού στην αγορά που η εφαρμογή/λύση καλείται να αντιμετωπίσει και των κύριων χαρακτηριστικών της, 2. Του βαθμού καινοτομίας της εφαρμογής σε σύγκριση με παρεμφερείς εφαρμογές στην εγχώρια και διεθνή αγορά, 3. Της ευκολίας υλοποίησης της εφαρμογής από την τράπεζα, σε συνάρτηση με τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται, και 4. Τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της τράπεζας ή/και των πελατών της.

Μάθετε περισσότερα για το FinQuest by Alpha Bank 2020 εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ