- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Εδώ αναπτύχθηκα και ωρίμασα. Aν εκμεταλλευτείς κάποιες ευκαιρίες, δεν φαντάζεσαι πώς θα αλλάξει η ζωή σου».
«Αν θελήσεις να κάνεις την αλλαγή στον εαυτό σου, θα βρεις στήριξη και ενθάρρυνση».
«Στο Deree δεν πήρα μόνο δεξιότητες, αλλά και αξίες ως άνθρωπος. Έμαθα τι θα πει να προσφέρεις στους άλλους, σε έναν συνάνθρωπο, τον χρόνο σου, λίγα χρήματα».
Όσοι έχουν σπουδάσει στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μιλούν για μια μεταμορφωτική εμπειρία. Και στ’ αλήθεια, πίσω από τις λέξεις «transformative education» κρύβεται μία ολόκληρη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία που το Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος εφαρμόζει πιστά σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του από το 1875 μέχρι σήμερα. Μία φιλοσοφία που, μέσα από τον φοιτητή, θέλει να αναδείξει το υπεύθυνο, σκεπτόμενο άτομο. Τον πολίτη του κόσμου. Τον ηγέτη. Τον εθελοντή. Τον ισορροπημένο άνθρωπο.
Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του αμερικανικού μοντέλου εκπαίδευσης, η οποία διαφοροποιεί το Deree από τα υπόλοιπα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας. «Στο Deree, όσο και στο αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης, ο φοιτητής αντιμετωπίζεται ως πολύπλευρο άτομο που, μαζί με την ακαδημαϊκή του μόρφωση, θα αποκτήσει δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη ζωή του και μετά το τέλος των σπουδών του» μας λέει η Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου, Dean of Students.
Πώς συμβαίνει αυτό; Με πολλούς τρόπους. Κατ’ αρχάς, είναι το πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ήδη από την πρώτη στιγμή που επισκέπτεσαι το campus της Αγίας Παρασκευής, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια διαφορετική πραγματικότητα.Αυτήν τη στιγμή το Deree έχει σπουδαστές από 70 χώρες, με βασική γλώσσα τα αγγλικά.Ύστερα είναι τα προγράμματασπουδών. Ακόμα και αν δεν έχεις κατασταλάξει στο τι ακριβώς θες να σπουδάσεις, μπορείς να πειραματιστείς επιλέγοντας μαθήματα από τα 27 προπτυχιακά προγράμματα (majors) καιτις 43 υποειδικότητες (minors) που προσφέρονται στο Κολλέγιο.
Μετά είναι το student life, η γνωστή σε όλους φοιτητική ζωή. Ή μήπως όχι; Η φοιτητική ζωή στο Deree είναι τόσο ανήσυχηκαι δραστήρια, όσο και ο κόσμος της. Οι φοιτητές οργανώνονται σε clubs και συλλόγους όπως το debating club, στο οποίο αναπτύσσουν ικανότητες επιχειρηματολογίας, το music club, το club μόδας, το club φωτογραφίας και αμέτρητα ακόμα. Στα clubs οι φοιτητές βάζουν στόχους, διαχειρίζονται οι ίδιοι τον προϋπολογισμό τους, τα μέλη τους, ενώ έχουν πάντα πρόσβαση σε προσωπικό και καθηγητές, πρόθυμους να προσφέρουν καθοδήγηση όπου χρειάζεται. «Μέσω του student life, εξασφαλίζαμε budget για να κάνουμε πράγματα που θέλαμε – στήναμε events και projects. To Deree σού δίνει πολλή ελευθερία παράλληλα με τις σπουδές σου, αλλά και τη δυνατότητα να αποκτήσεις πολλές δεξιότητες» μας λέει ο Βασίλης, φοιτητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλαπλούς ρόλους: μέλος του Debate Club, Deree Ambassador, στο Student Government, ενώ έχει δουλέψει και ως υπάλληλος στις εστίες του Deree. Κι όλα αυτά, σπουδάζοντας σχεδόν όλα τα χρόνια με πλήρη υποτροφία!
Η φράση «στο επίκεντρο βρίσκεται ο φοιτητής και όχι το Κολλέγιο» αποκτά ειδικό βάρος όταν αναφερόμαστε και στις υποτροφίες, αφού το Deree δίνει μεγάλη έμφαση στο να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, χωρίς να τους εμποδίζει η οικονομική τους κατάσταση. Γι’ αυτόν το σκοπό, διαθέτει κάθε χρονιά ένα σημαντικό ποσό σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής στήριξης, με αποτέλεσμα 9 στους 10 αιτούντες να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.
Από ένα πολυπολιτισμικό ίδρυμα όπως το Deree, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, το Study Abroad. Σαράντα είναι τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία – ανάμεσά τους το Emory, το Cornell, το Stanford, το London School of Economics– με τα οποία συνεργάζεται το Deree,ώστε να κάνει πραγματικότητα αυτό που κάθε φοιτητής ονειρεύεται: να γυρίσει τον κόσμο! Σε ένα τέτοιο ταξίδι, στο Πανεπιστήμιο Pukyong στη Νότια Κορέα, όπου πέρασε κάποιο καλοκαίρι, ο Δημήτρης, φοιτητής Επικοινωνίας, ανακάλυψε, όχιμόνο πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού του.
Τις ηγετικές της ικανότητες ανακάλυψε και καλλιέργησε και η Ελισάβετ,ως πρόεδρος και εμπνεύστρια του fashion club, αλλά και ως ασκούμενη στο τμήμα μάρκετινγκ της Coca Cola, στη Βιέννη, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης που έκανε μέσω του Deree. Σήμερα ετοιμάζεται και για το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Μονακό. Γνωστό και ως Internships,το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης είναι μια εμπειρία ζωής για τους φοιτητές. Αφενός, τους ρίχνει στα «βαθιά» του επιχειρηματικού κόσμου,αφού το Deree έχει συνεργασίες με εταιρείες- κολοσσούς σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα: Libra Group, Coca Cola, Diageo, Johnson&Johnson, Imerys, TITAN και πολλές άλλες. Αφετέρου, εκτός από μια πρώτης τάξης καταχώρηση στο βιογραφικό, η πρακτική άσκηση σε τέτοιους ομίλους συχνά οδηγεί σε πρόσληψη.
Στο μότο του Deree “Invent yourself” λάμπει η αλήθεια του transformative education. Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι και η αποστολή αυτής της μορφής εκπαίδευσης, και κάθε εκπαίδευσης. Να εφευρίσκεις τον εαυτό σου.