Ταξιδια

Διακοπές στην Αίγινα

Με οδηγό τον «Θησαυρό της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή και ξεναγό τον αμαξά Στέλιο Γκαρή ή «Βέγγο», που η καρότσα του περνάει από παντού.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 310
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιος Νικόλας
Άγιος Νικόλας

Δεκαεπτά ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Δηλαδή μία ώρα εν πλω για το πρώτο νησιωτικό προάστιο του λεκανοπεδίου. «Στο μεγάφωνο του “Πορτοκαλί Ήλιου” ακούστηκε μια φωνή: παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες που προορίζονται για την Αίγινα να ετοιμαστούν για την αποβίβαση, το πλοίο θα αναχωρήσει αμέσως» γράφει το 1968 η Ζωρζ Σαρή στον «Θησαυρό της Βαγίας». Ο σύγχρονος κατακόκκινος «Φοίβος» ετοιμάζεται να δέσει στο ίδιο λιμάνι και ο Βαγγέλης, η ψυχή του πλοίου, έχει ήδη πάρει τη θέση του στην κορφή της σκάλας. Μοιάζει να μην έχει αλλάξει τίποτα από τότε που η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Ζωρζ Σαρή μιλούσε για την καλοκαιρινή Αίγινα μέσα από τις περιπέτειες έξι παιδιών: «Ο “Πορτοκαλής Ήλιος” έμπαινε στο λιμάνι, ανάμεσα στο κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα και το κεντράκι του μόλου με τις πάνινες πολύχρωμες πολυθρόνες. Στην προκυμαία δίπατα σπίτια με καφενεία στο ισόγειο και καταστήματα με εγχώρια προϊόντα. Δεξιά η Παναγία με το καμπαναριό της. Αριστερά ο λόφος με αρχαία κολόνα από το ναό του Απόλλωνα… Είναι δυνατόν να μην περάσουμε ωραία σε έναν τόπο με τόση ιστορία;»

Κι αν οι πολυθρόνες έγιναν πλαστικές καρέκλες, τα δίπατα σπίτια, τα καφενεία δίπλα στην Ψαραγορά και τα καταστήματα με πρωταγωνιστή το αιγινίτικο φιστίκι είναι ακόμα εκεί. Μάλιστα προς τιμήν του καρπού στήνεται από πέρυσι το μεγαλύτερο εμπορικό - πολιτιστικό - ψυχαγωγικό γεγονός του Σαρωνικού. Το Fistiki Fest (16-19/9) διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Αίγινα με φιλοδοξίες καταξίωσης ως η σπουδαιότερη γιορτή στο είδος της σε πανελλήνιο επίπεδο. Ένα προϊόν μοναδικό με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το οποίο μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα καλλιέργειας κατάφερε να γίνει γνωστό ως το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο.

Το τοπίο της Αίγινας, τόσο κοντινό και ταυτόχρονα τόσο μακρινό από εκείνο της Αθήνας, διασώζει ως σήμερα, παρά τις οικιστικές επεμβάσεις, μια αναλλοίωτη σχεδόν φυσιογνωμία. Κάποια από τα νεοκλασικά κτίρια είναι καλοδιατηρημένα, άλλα λιγότερο. Όπως το σήμα κατατεθέν της πόλης, το κτίριο του Κωνσταντίνου Βογιατζή, εμπόρου σφουγγαριών από τη Σύμη. Ωστόσο, η πινακίδα υπόσχεται αποκατάσταση του διατηρητέου. «Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια έχουν περάσει που μπήκε αυτή η πινακίδα» λέει ο Στέλιος Γκαρής, ο αμαξάς που όλη η Αίγινα γνωρίζει ως «Βέγγο». Μια καλή του φίλη μου εξηγεί «χωρίς τα γένια είναι ίδιος ο Βέγγος, λόγω της φαλάκρας. Με τα γένια είναι ίδιος ο Καζαντζίδης». Βρήκα τον ξεναγό μου. «Η άμαξά μου και ο Ρίνγκο περνούν από παντού» υπόσχεται και συνεχίζει: «Από πού να ξεκινήσω; Η Αίγινα είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία. Πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος. Καποδίστριας, Κανάρης, Τρικούπης, Βαρβάκης, Καζαντζάκης, όλοι έχουν περάσει ή ζήσει στο νησί μας. Εδώ τον 5ο αιώνα κόπηκε το πρώτο ελληνικό νόμισμα, η χελώνη. Το 1828 κόπηκε από τον Καποδίστρια ο Φοίνικας, το πρώτο νόμισμα του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους. Αν κάνω κανένα λάθος με τις χρονολογίες είναι γιατί στο σχολείο ήμουν αρχηγός στα διαλείμματα και στις εκδρομές. Αλλά, την ιστορία της Αίγινας έπρεπε να τη μάθω».

Τόπος των Τεχνών

Πέρα από την ιστορία, το νησί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ιδίως τα καλοκαίρια γινόταν τόπος συνάντησης σημαντικών δημιουργών. Ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές όπως τον Κ. Βάρναλη, τον Ν. Καζαντζάκη, τον Ά. Σικελιανό, ζωγράφους όπως τον Γ. Μόραλη, τον Κ. Στεφάνου, την Ε. Βουρλούμη, γλύπτες όπως τους Χ. Καπράλο, Ν. Κλώνο, Β. Αντωνίου και πιο πρόσφατα τον Κώστα Βαρώτσο, ο οποίος έχει μεταφέρει το ατελιέ του στο νησί και ένα έργο του υποδέχεται τους επισκέπτες στο λιμάνι.

Την ίδια ρότα προς την Αίγινα επέλεξε και η Ρένα Γιουβανάκογλου με τη «Δαχτυλήθρα» (25167). Μια μικρή αλλά ενεργή γκαλερί μόδας με ρούχα και αξεσουάρ, ένα  σπιτάκι για νέους σχεδιαστές με φρέσκες ιδέες. «Όταν πρωτοήρθα στο νησί, ήταν πολύ διαφορετικά, με κοίταζαν λίγο σαν εξωγήινη. Αλλά σιγά σιγά συνηθίζει το μάτι και τώρα μπαίνει κόσμος στο μαγαζί που αρχίζει να αγαπάει αυτά τα ρούχα. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό να δίνονται παρόμοια ερεθίσματα και να γίνονται πολύ καλά, διαφορετικά πράγματα» εξηγεί η Ρένα.

Η αρχή των πρωτοποριακών πρότζεκτ της «Δαχτυλήθρας» έγινε πέρυσι με το «Περί γυναικών και άλλων δαιμονίων». Φέτος η αιγινίτικη γκαλερί στήνει μια έκθεση φωτογραφίας και ένα live performance με τίτλο “Instructions: Play with fashion” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Βασιλάκη (η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας). Για την έκθεση φωτογραφίας επελέγησαν 20 κορίτσια από την Αίγινα –όχι επαγγελματίες μοντέλα, τα οποία ντύνονται με ρούχα νέων σχεδιαστών, δημιουργικά χτενίσματα και ευφάνταστα make up. Ο φωτογράφος Νίκος Πιτσιλός εμπνεύστηκε από την καθεμία ξεχωριστά, έστησε μικρά σκηνικά-κόσμους γύρω τους και τις φωτογράφισε δίνοντας στη μόδα έναν πιο εικαστικό χαρακτήρα. Για την 30λεπτη και ανοιχτή προς το κοινό performance η Ρένα εξηγεί: «Σκεφτήκαμε να εξοικειώσουμε τον κόσμο με την πολυμορφικότητα και την εργονομία αυτών των ρούχων, μέσα από έναν καλλιτεχνικό αυτοσχεδιασμό. Για να δώσουμε ιδέες και να δείξουμε πώς ένα ρούχο μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο. Δίνουμε… οδηγίες πολυμορφικότητας».

Στα στενά της πόλης

Η άμαξα έχει μπει στην παλιά πόλη. Εδώ τα κτίρια με τα γαλάζια παράθυρα και τις ροζ-ώχρα προσόψεις χρειάζονται συντήρηση. Ακολουθεί ο δρόμος – ιστορία με κτίρια όπως το κυβερνείο, η Μητρόπολη. Αλλά ο κυρ-Στέλιος τα προσπερνάει και επιλέγει να σταματήσει αλλού: «Αυτό είναι το σπίτι του Μπάρκουλη στην ταινία “Διακοπές στην Αίγινα”. Από εδώ πήρε το δρομάκι με το δασάκι για να πάει κάτω στο ακρογιάλι, να πάρει την Αλίκη και να την πάει βόλτα στο λιμάνι». Τα νεοκλασικά της Αίγινας δεν έχουν τελειωμό. Όπως το Λαογραφικό Μουσείο (26401), στην οδό Σπύρου Ρόδη. Χτίστηκε το 1828 και ήταν το σπίτι του Γιώργου Ηρειώτη ή Κοντογιώργη. Σήμερα σε αυτό το κτίριο στεγάζεται το «Αιγινίτικο Σπίτι» και κάθε χρόνο φιλοξενούνται πλήθος εκδηλώσεων. Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει με μια συναυλία ντόπιων καλλιτεχνών (16/7) και ακολουθούν εκθέσεις ζωγραφικής: του Ανδρέα Βουρλούμη μέχρι τις 18/7, του Παύλου Σάμιου από 13-29/8 και το “Sweet Summer” σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης  Ίρις Κρητικού και του Μανώλη Περατικού (20-27/7).

Επόμενη στάση, ο διάσημος ενετικός πύργος του Μαρκέλου. Ένα παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα στεγάζονται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου». «Το ’68 ο μισός πύργος ήταν στάβλος και το άλλο μισό του αποθήκη. Εδώ την έβγαζα τα μεσημέρια» θυμάται ο αμαξάς-ξεναγός.

Ανάμεσα στα μουσεία που αξίζουν μια επίσκεψη είναι και το Αρχαιολογικό της Κολόνας (22248), αυτό του Χρήστου Καπράλου –πρώην εργαστήριο του γνωστού γλύπτη με τα χαρακτηριστικά έργα του από τοπικό πωρόλιθο– στην περιοχή Πλακάκια (22001), το Αρχαιολογικό Μουσείο Αφαίας (32398) και το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη. Στο δε Αρχαιολογικό Μουσείο, σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες εκθέτουν τα έργα τους από τις 10 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ φέτος στην γκαλερί «Έγινα-Άιγινα» εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουλίου έργα των: Μαρίας και Καλλιόπης Κοπανίτσα και του Ανδρέα Γεωργιάδη. Στις 31 Ιουλίου ξεκινάει η έκθεση με έργα του Αλέκου Σπανούδη και διαρκεί μέχρι 31/8. Δέκα λεπτά από το λιμάνι στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης (24444) στεγάζονται μια έκθεση αγιογραφίας μια έκθεση φωτογραφίας, και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι μια έκθεση-φόρος τιμής στη ζωγράφο του νησιού Μαίρη Πωπ. Η σπουδαία ναΐφ ζωγράφος ήταν λάτρης της Αίγινας και στο χαρακτηριστικό κατάφυτο γραφικό σπίτι της στην περιοχή του Φάρου είχαν φιλοξενηθεί σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο συγγραφέας Α. Καραγάτσης.

Πέρα από την πόλη

Έξω από την πόλη δεν είναι και λίγα αυτά που διεκδικούν την προσοχή του επισκέπτη:  το μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου, η μεσαιωνική Παλιά Χώρα, η γειτονιά των καλλιτεχνών στα Πλακάκια…Μαζί τους και το όσο μπορεί πια γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας και ο αρχαίος Ελαιώνας Περιβόλα με λιόδεντρα που ξεπερνούν τα 2.000 χρόνια. Για όσους γοητεύονται εξίσου και από τις ορεινές περιηγήσεις, υπάρχουν τα χωριά Παλιοράχη, Ανιτσαίο, Σφεντούρι, Λαζαρήδες.

Στο όνομα Άγιος Νεκτάριος, ο προστάτης του νησιού, ο αμαξάς κάνει το σταυρό του. «Μεγάλη η χάρη του. Θαυματουργός. Ο παππούς τον είχε αφεντικό. Δούλευε στα κτήματά του». Στο βιβλίο ο Άγγελος, ο σοφός από την παρέα των «έξι» της Βαγίας, έχει περισσότερες πληροφορίες: «Μητροπολίτης ήταν ο Νεκτάριος κι αυτός έχτισε τη γυναικεία μονή του 1904 και όταν πέθανε το 1920 η εκκλησία τον έκανε άγιο κι τάφος του που βρίσκεται στο ναό της Επισκοπής είναι γεμάτος τάματα και καντήλια». Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ακόμα ένα γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Γι’ αυτό και στους δρόμους της πόλης είναι πιθανό να πέσεις πάνω σε μαυροφορεμένες μοναχές που πουλάνε από εικόνες μέχρι κομποσκοίνια. «Η Παναγία η Χρυσολεόντισσα είναι από τα αγαπημένα μου σημεία. Εκεί θα ήθελα να ζήσω, μες στην ησυχία, να μη με βλέπει κανείς. Οι συνθήκες της ζωής με κρατούν στην πόλη γιατί εδώ είναι το μέλι της επιβίωσης. Αξίζει, επίσης, στο νησί μια βόλτα στη μεσαιωνική πρωτεύουσα, την Παλιαχώρα, με 365 εκκλησίες, όσες και οι μέρες του χρόνου, στο ναό της Αφαίας και του Απόλλωνα». Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και πέρα από την πόλη. Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν και φέτος η Γιορτή μαρίδας στο λιμάνι της Σουβάλας στις 10/7, ενώ αναμένεται να ανάψει το γλέντι στις 27/8 βραδιά στην πλατεία της Αγ. Μαρίνας με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Έχω άμαξα, πάμε βόλτα;

Η Αίγινα έχει περισσότερους από 20 αμαξάδες. Η πιάτσα βρίσκεται στο λιμάνι, απέναντι από το κτίριο Βογιατζή. «Οι αμαξάδες είναι στη σειρά. Δε τους διαλέγεις. Όποιος είναι πρώτος, παίρνει την κούρσα. Σαν μια πιάτσα με ταξί. Διαφωνώ. Για παράδειγμα, εγώ είμαι κοινωνικός, έχω φίλους, πελάτες που έρχονται σε εμένα γιατί μιλάμε, κάνουμε πλακίτσες, λέμε κανένα καλαμπούρι. Αυτή η καρότσα δεν πάει χωρίς τραγούδι. Δεν μένει στη μούγγα. Γιατί λοιπόν να μην έχει ο πελάτης τη δυνατότητα της επιλογής;» Το άλογο έχει καθημερινό κόστος συντήρησης γύρω στα επτά ευρώ. Η μέρα δεν βγαίνει με το ίδιο άλογο στην καρότσα. «Αυτός είναι ο Ρίνγκο, το πρώτο από τα 12 παιδιά της μαμάς του. Όλα έχουν γεννηθεί στη φάρμα μου. Εγώ το ξεγέννησα. Είναι 20 ετών και δουλεύει δέκα χρόνια καρότσα. Αυτός είναι λίγο ατίθασος, σαν τη μάνα του. Ο πατέρας του εν αντιθέσει είναι τόσο ήρεμος που στην πιάτσα τον αφήνω λυτό. Αυτή η δουλειά θέλει γνώσεις. Αυτό που θα συμβεί θα πρέπει να είσαι σε θέση να το προβλέψεις. Είναι μια ολόκληρη ζωή η συμβίωση με τα άλογα. Μπορώ να μιλώ ώρες για τα παιδιά μου».

Ο Στέλιος Γκαρής, που ζει στο δημοτικό διαμέρισμα Βαθέος και η φάρμα του έχει αρκετά άλογα, δηλώνει αδικημένος. «Μου απαγορεύουν να έχω οικόσιτα ζώα. Υπάρχει ένας νόμος του 1991 που λέει ότι σε κατοικημένες περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων μπορεί να έχεις δίχως άδεια σταυλισμού οικόσιτα ζώα (όπως δέκα πρόβατα, δέκα μοσχάρια, κότες αλλά μόνο ένα ιπποειδές). Μεταγενέστερη απόφαση του 95-96 επιτρέπει χωρίς άδεια των αρχών διατήρηση ευλόγου αριθμού οικόσιτων ζώων ανάλογα με τις τοπικές γεωργοκτηνοτροφικές ή αστικές συνθήκες που επικρατούν, με εξαίρεση εκείνους που είναι τουριστικοί χώροι ή παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον. Εγώ σας είπα, είμαι αγράμματος. Ποια είναι η απόφαση που ισχύει, του ’91 του νομάρχη ή η υπουργική του ’95».

Σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία της νομαρχίας Πειραιά με τον όρο «τουριστικός χώρος» ο νόμος εννοεί όλη την Αίγινα. «Αυτοί είναι οι στάβλοι του προπάππου μου. Εγώ εκεί επάνω έχω τέσσερα στρέμματα χώρο και κανείς δεν ενοχλείται. Τραβιέμαι 11 χρόνια με αυτό. Γιατί μόνο εγώ απ’ όλους τους 25 αμαξάδες; Δεν έχω κτηνοτροφική μονάδα. Σφάζω εγώ κανένα άλογο; Εμένα αυτά είναι τα παιδιά μου. Πενήντα ετών έγινα και με χαιρετάει όλη η Αίγινα. Θα συνεχίσω να είμαι αμαξάς».

Πού να µείνεις

Στην καρδιά της Χώρας, ενοικιαζόμενα –πλήρως εξοπλισμένα – διαμερίσματα με όλα τα κομφόρ οι Fistikies (23783, 22970, www.fistikiers.gr). Πανέμορφος κήπος, λουλούδια, φιστικιές και πισίνα με υδρομασάζ. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο εξοχικό ενός φίλου και όχι σε ξενοδοχείο. Στα δωμάτια κυριαρχεί ένα γλυκό μπεζ χρώμα, που δένει με το περιβάλλον και τις νησιώτικες γαλάζιες μπαλκονόπορτες. Πιο οικονομικά δωμάτια στου Πανταζή (24141). 200 µ. από το κέντρο της πόλης η Ραστώνη (Στρ. Πετρίτη 31, 27039), µε 12 πολυτελή θεµατικά διαµερίσµατα, όλα µε πανοραµική θέα στη θάλασσα. Ένα χιλιόµετρο από το κέντρο το ξενοδοχείο ∆ανάη (22424), με 54 δωµάτια και θέα τη θάλασσα, αλλά και με πισίνα, snack bar και εστιατόριο, το οποίο  λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ. Για αλλαγή, η παραλία βρίσκεται μόλις στα 50 µέτρα από το ξενοδοχείο. Στην Πέρδικα, 9 χλµ. από το λιµάνι της Αίγινας, τα studios Άντζι (61445), δίπλα στη θάλασσα, µε πισίνα και κήπο. Διαθέτουν τα πάντα: κουζίνα, ψυγείο, µαγειρικά σκεύη κ.λπ. Ακόμα: Dionysia Rooms (61291) και Marie-Lena (61449). Όσοι ψάχνουν για ξενοδοχείο, υπάρχει ο Ιππόκαμπος (61363, 61459).

Στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται το Apollo Hotel (32271), ενώ στην ίδια περιοχή ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Κατερίνα (32075) µε 34 δωµάτια, πισίνα, snack bar, 300 µ. από τη θάλασσα. Στην ίδια περιοχή για ενοικιαζόμενα δωμάτια: Γκάρης Νικόλαος (32797), Χαλδαίος Δημήτρης (32236) και Αφαία (32469).

Στη Σουβάλα: Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Χαραμή Ευαγγελία (52987) και Μανταλένα (52519).

Στον Μαραθώνα: Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ostria (27677). Μια ανάσα από τη θάλασσα, περιποιημένα και φιλόξενα, θα ευχαριστηθείς νησιώτικη εξοχή.

Πού να κολυµπήσεις

Ακριβώς κάτω από την Κολόνα και την τοποθεσία Πλακάκια οι παραλίες που θα συναντήσεις είναι αρκετά καλές για μια βουτιά. Ένα βήμα από τη Χώρα, στο δρόμο προς Πέρδικα, ο Άγ. Βασίλης και η Βροχεία, και παρακάτω ο πρώτος και ο δεύτερος Μαραθώνας (οργανωμένες). Στην Πέρδικα, η καλύτερη παραλία είναι το Κλειδί. Οι οικισμοί του νησιού Αγ. Μαρίνα και Σουβάλα έχουν κι αυτοί τις οργανωμένες παραλίες τους,  ενώ σταθερές επιλογές είναι οι: Κλήµα, Μουριώτη και Σαρπάς. Πιο απόμερες η Bαγία και η παραλία στον Tουρλό –αμμώδης, πράσινα νερά–, ενώ από τις πιο όμορφες θεωρούνται οι Πόρτες στο οµώνυµο ψαροχώρι. Όσο για τις… star του νησιού, τον τίτλο κρατάνε πάντα οι: Αιγινήτισσα (κόσμος, χορός, µουσική) και οι Kamares Paradise (με beach bar, volley, ξαπλώστρες κ.λπ.). Ιδανική για όλη την οικογένεια είναι η παραλία Προσήνεμο –αμέσως μετά τις Kamares–, στην οποία υπάρχει και ειδικός χώρος για παιδάκια.

Πού να φας

Στην πόλη Ο Ιππόκαμπος (26504), από τα πιο γνωστά στέκια, μετακόμισε φέτος στην Ακτή Τότη Χατζή 4 στις παλιές αποθήκες σφουγγαριών Brown, δίπλα από το ομώνυμο ξενοδοχείο στην παραλία. Η  μετακόμιση έφερε και μία πλήρως ανανεωμένη κουζίνα με μεσογειακές τάσεις. Νωρίς το πρωί για πρωινό-μπουφέ, ύστερα φαγητό και το βράδυ για κοκτέιλ στο μπαρ. Όσο για τις δραστηριότητες του «πολυπρόσωπου» μαγαζιού, ο Δημήτρης Μηλιώτης παρουσιάζει ήδη εδώ τα ζωγραφικά του έργα κι ο Θανάσης Ζήκας τα χειροποίητα κοσμήματά του, ενώ έπονται και πολλά live. Λίγα μέτρα παρακάτω ο Μπάµπης (Ακτή Τότη Χατζή 7, 23594) –επαγγελματική, ελληνική κουζίνα– στην παραλία της Παναγίτσας, με διακόσμηση που ξεχωρίζει, φωτισµένους φοίνικες και τραπεζάκια πάνω στο κύµα, ανοιχτός από τις 9 το πρωί. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του, το χταπόδι «πουγκί» στη λαδόκολα και όχι ο Πολ του Μουντιάλ. Και στις τοπικές γεύσεις δεν λείπει το κοτόπουλο με αιγινίτικο φιστίκι και ο κόκορας παστιτσάδα. Στον Μπάμπη κάθε ψάρι που σερβίρεται είναι της εποχής του και φρέσκο. Ολοκαίνουργια άφιξη στο νησί, η οποία βρήκε τη θέση της στα γραφικά σοκάκια της πόλης και η Ελιά (Κουμουνδούρου 4, 2297 500205) με χαρακτηριστικό γνώριμα την αγάπη σε jazz, blues και soul ακούσματα (και γενικώς στα είδη χαλαρωτικής μουσικής). Ανοιχτά από το πρωί, για καφέ στη δροσερή –και λουλουδιαστή– αυλή του. Όσο για το φαγητό δημιουργείται με ολόφρεσκα υλικά. Ισχυροί πόλοι έλξης τα γλυκά «υπερπαραγωγή» απ’ τα χέρια της Αννούλας και οι πολύ προσιτές τιμές. Σημείο αναφοράς στην κατηγορία των bar-restaurant και η Αυλή (Π. Ηρειώτη 17, 26438), από τα πιο γνωστά στέκια του νησιού την τελευταία εικοσαετία, με άφθονες γευστικές επιλογές. Ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ για καφέ, ποτό και φαγητό. Το Gusto Italiano (Χρ. Λαδά & Π. Ηρειώτη, 29294) είναι ένα νέο café-fast food στην πόλη με νοστιμότατα snack από ποιοτικές –εγγυημένα– πρώτες ύλες. Για ούζα και µεζέδες (στα κάρβουνα), σε μια πολύ αυθεντική ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Το Στέκι (Π. Ηρειώτη 49, 23910). Από τα πιο γνωστά ουζερί-µεζεδοπωλεία και ο Τσίας στην παραλία της Αίγινας (23529). Το Συμπόσιο (Π. Ηρειώτη & Νεοπτολέμου, 23818, 697 2019914) στεγάζεται σε μια καταπράσινη αιγινίτικη αυλή για σπιτικό φαγητό, με σπεσιαλιτέ τις χειροποίητες πίτες από φρέσκα παραδοσιακά υλικά εποχής. Η αυλή ανοίγει στις δέκα το πρωί για καφέ ή αναζωογονητικούς φρέσκους χυμούς. Γράμμα (Πλατεία  Εθνεγερσίας, 262777), εδώ θα ’ρθεις να φας, αν είσαι… καλλιτεχνική φύση. Μια εναλλακτική  έξοδος, ένα καλλιτεχνικό στέκι, με καλό φαγητό και ποτάκι, αλλά και  μουσικές βραδιές και λογής παραστάσεις.

Κυψέλη Κάππος  Έτσι (27219) Στην ταβέρνα μεζεδοπωλείο του Δημήτρη Κάππου, πάνω στην πλατεία, θα δοκιμάσεις ωραία πρώτα (π.χ. χαλούμι με ντομάτα, κεφτεδάκια, κολοκυθοκεφτέδες, τηγανόψωμο), μαγειρευτά και της ώρας. Στον εσωτερικό δρόμο που συνδέει την Αίγινα με τη Σουβάλα το γνωστό κουτούκι Κόκορας (22155) σερβίρει ωραία μαγειρευτά και της ώρας. 

Μαραθώνας Όστρια (26682). Σπιτικά µαγειρευτά, φρέσκα ψάρια, χωριάτικες πίτες, πεντανόστιμη φάβα και σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών. Τα τραπεζάκια είναι σχεδόν πάνω στο κύμα. Σερβίρει και πρωινό. Ακόμα, ο προσφατα ανακαινισμένος Στρατηγός (22201) και ο Τάσος (24040).

Πέρδικα Ο Νontas (61233) είναι εξπέρ στις παραδοσιακές γεύσεις και στο ολόφρεσκο ψάρι. Λειτουργεί από το 1936 και το µπαλκόνι του «αγναντεύει» τη θάλασσα. Στην άλλη άκρη ο Μίλτος (61051), που φημίζεται για το ψητό χταπόδι, τα τηγανητά κολοκυθάκια κομμένα μπαστουνάκια, την κραβιδόψιχα. Εγγυηµένη επιλογή και το Muzik café bar restaurant (61643), για κοκτέιλ, καλό γεύµα, καφέ και ποτό.

Άγιοι Ασώματοι Ο Βατζούλιας (22711) του Ευάγγελου Μπαρμπέρη είναι από τις πιο παλιές του νησιού και στέκι του Μόραλη. Σπεσιαλιτέ τα μαγειρευτά με εμπειρία 55 ετών.

Άγιος Νεκτάριος Στον προστάτη του νησιού το Μεσογειακόν (53908) ειδικεύεται στην ποιοτική ελληνική κουζίνα και έχει φίλους ακόμα και στο Facebook.

Καβουρόπετρα Σε ωραία θέση η ταβέρνα Καβουρόπετρα (23001) με ψάρι, πίτες, μαγειρευτά. Πιάσε τραπέζι στην άκρη, να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα…

Ανιτσαίο Στέκι του Κυνηγού (31210, 693 8501852), ένα από τα πιο φημισμένα ταβερνάκια στα ορεινά του νησιού. Αξίζει μεταξύ άλλων η σταυλίσια μπριζόλα με χοντρά μακαρόνια.

Στην Βαγία ο Βάκχος (71084) είναι η καλύτερη πρόταση για μαγειρευτά. Λεόντι Μάνιτας (Λεόντι, 23307/ Φάρος, 22245) για διαλεχτά, φρέσκα ψάρια  και ντόπιους μεζέδες, σπιτικά, μαγειρευτά. Διάλεξε την προβλήτα και το κυματάκι του Φάρου ή την καταπράσινη, σπιτική αυλή του.

Πού να διασκεδάσεις

Για γλυκό το all time classic Αιάκειον (22249) στην παραλιακή περατζάδα και λίγο πιο κάτω το παραδοσιακό καφενείο του Μοίρα (22362). Αν προτιμάς café beach club θα πας στο Inn On The Beach (25116) µε τη µεγάλη ξύλινη βεράντα, που σερβίρει ωραιότατα κοκτέιλ συνοδεία ηλιοβασιλέματος και το πρωί γενναιόδωρες µερίδες καφέ. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού δίπλα στο κύμα και από τα ηχεία η μουσική είναι mainstream με resident και guest dj’s. Στο λιµάνι, το bar Ρέμβη (Λ. Δημοκρατίας 51, 28605) για πρωινό με καφεδάκι ή φυσικό χυμό, το μεσημέρι για φαγητό, ύστερα για σνακ και το βράδυ μουσική –ro±ck, soul, jazz, latin– και χορός (στις 16/7 dj set από τον Isnpiro και στις 1/8 ο ανερχόμενος παραγωγός και remixer Dino). Το cocktail-bar Bαρτάν (Π. Ηρειώτη 16, 694 6701331) είναι στέκι από τα πιο αγαπημένα του νεανικού κοινού. Στο ασφυχτικά γεμάτο στενάκι ο κόσμος χορεύει από house μέχρι electro και rock – στις 24/7 o δικός μας George Apergis σε ένα μοναδικό dj set με βινύλια από deep house και 80s-90s classics. Για jazz, funk και soul µουσικές υπάρχουν και τα αγαπηµένα του νησιού Περδικιώτικα (Aφαίας 38, 28622), bar-restaurant με στιλ και χαρακτήρα και όμορφο, περιποιημένο κήπο. Στην Ακτή Τότη Χατζή 10 το Ελληνικόν Seaside (693 6111213), το μεγαλύτερο και πρόσφατα ανακαινισμένο club της Αίγινας. Κάθε Τετάρτη ελληνική μουσική, κάθε Παρασκευή ladies night και γενικώς μεγάλα events, όπως το μεγάλο beach party στο bar Aqua Loca, στις 2/8. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι και το bar Mάσκα (Μητροπόλεως 9, 22280), που φέτος ανανεώθηκε, όπως και η μουσική σκηνή Πεινακοθήκη Εν Αιγίνη (Σπ. Ρόδη 44, 22922 & 698 2384760). Διαθέτει πανέμορφη αυλή – από τις 12 το μεσημέρι μπορείτε να απολαύσετε καφέ, μπίρα, τσιπουράκι και νοστιμότατο φαγητό. Κάθε Σάββατο η ορχήστρα «ζωντανεύει» αγαπημένα ελληνικά τραγούδια του χθες και του σήμερα από τις 23.30. Μεσοβδόμαδα το πρόγραμμα αλλάζει και γίνεται πιο έθνικ με μουσικές του κόσμου. Για διασκέδαση σε τρία επίπεδα το Elpiana (697 2636246) στην παραλία της Αίγινας είναι ανοιxτό από το πρωί μέχρι το βράδυ για καφέ και ποτά στην άνεση της ξαπλώστρας. Ο τρίτος χώρος είναι το κλαμπ, με ήχους από ρέγγε μέχρι τα χιτ της ελληνικής σκηνής. Τέλος, νέα άφιξη και το café-bar Νήσος (στο λιμάνι), που ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο χάρτη της βραδινής διασκέδασης με καφέ, ποτό και φαγητό.

Παραλία Αιγινήτισσας, το οµώνυµο café, bar, club και ταβέρνα (61082). Οι παροχές το ίδιο άφθονες µε τα πολλά του «πρόσωπα»: και µοχίτο και burgers και µαγειρευτά από την κ. Τζένη. Φέτος στο πρόγραμμα και αρκετά live. Στην παραλία της Σουβάλας το ποτό πίνεται πάνω στα βράχια στο beach bar Banio Banio (693 8121717). Το μπαρ διαθέτει δική του παραλία, ξαπλώστρες και ομπρέλες, κι αν σου ανοίξει η όρεξη διαθέτει ελαφρύ φαγητό, τύπου σνακ. Στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας Barracuda Beach Bar τα έχει όλα: από το πρωί για καφεδάκι και άραγμα με τη θάλασσα στα πόδια σου, μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα τρελά, «αιγινίτικα» σφηνάκια.

Τι να ψωνίσεις

Στην Ηλιαχτίνα (Π. Ηρειώτη 34, 24255), όπου μπορείς να βρεις κάθε εβδομάδα την ATHENS VOICE, η Τίνα Κοτσώνη και ο Ευθύµης Στεργιούλας δίνουν δημιουργικές εκδοχές στο σφυρήλατο χειροποίητο κόσµηµα. Η δουλειά τους διατίθεται σε επώνυµα καταστήµατα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί τους στην Ηλιαχτίνα εκθέτουν τα κοσμήματά τους και άλλοι 87 δηµιουργοί.

Στη fashion-gallery Δαχτυλήθρα (Ακτή Τότη Χατζή 9, 25167) ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις από νέους Έλληνες σχεδιαστές (Ι. Κουρμπέλα, brokequeens, psarokokalo κ.ά.), που δημιουργούν ρούχα με προσωπικότητα, άνετα και πολυμορφικά.

Αίγινα με 50 ευρώ

Εισιτήριο μετ’ επιστροφής: 19 ευρώ (πλοίο ανά μισή ώρα, Πύλη Ε8)/ Εισιτήριο μετ’ επιστροφής για παραλία Μαραθώνα: 2 ευρώ και 80 λεπτά/ Ξαπλώστρα - ομπρέλα (προαιρετική,  υπάρχει χώρος για πετσέτα): 7 ευρώ/Ούζο με μεζέ δίπλα στην Ψαραγορά: 2 ευρώ/Δύο free εφημερίδες./ Βόλτα σε όλη την πόλη με άμαξα: 20 ευρώ για 20 λεπτά./ Υπόλοιπο 7 ευρώ και 80 λεπτά για ένα σακουλάκι φιστίκια ή για σουβενίρ.

Info
www.aeginagreece.com Εδώ και οκτώ χρόνια ο πρώτος σε επισκεψιμότητα δικτυακός οδηγός της Αίγινας στα αγγλικά, με πληροφορίες από τα δρομολόγια πλοίων μέχρι αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, 31338) Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από το πρώτο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στα Βαλκάνια. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984, ενώ στη μορφή αυτή συστάθηκε το 1990, με έδρα των δραστηριοτήτων του στο Ανιτσαίο της Αίγινας.

Κωδικός: 22970
Αστυνοµία: 23333
Λιµεναρχείο: 25734 & 22328
∆ήµος: (22973) 20000
Πρ. Βοήθειες: 22222


Φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ