Life

Share your step: Δημοσθένης Καπώνης, Γιώργος Πάνζαρης

Ο ηλεκτρονικός οδηγός AthensBook για τα smart phones είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία που μετέφερε τη λογική του ιντερνετικού οδηγού πόλης στα κινητά και η ιδέα ανήκει σε δύο  Έλληνες.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 301
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pantzarhs_kapwnhs_19x15.jpg
Γιώργος Πάνζαρης, Δημοσθένης Καπώνης

Ο ηλεκτρονικός οδηγός AthensBook για τα smart phones είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία που μετέφερε τη λογική του ιντερνετικού οδηγού πόλης στα κινητά και η ιδέα ανήκει σε δύο  Έλληνες.

Ο Γιώργος Πάνζαρης είναι μηχανικός υπολογιστών του ΕΜΠ και διδάκτωρ του Stanford. Ο Δημοσθένης Καπώνης είναι μηχανικός υπολογιστών και υποψήφιος διδάκτωρ τεχνητής νοημοσύνης στο Imperial College του Λονδίνου. Η ιδέα για το ΑthensBook τούς ήρθε λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του iPhone AppStore. Όμως, μια τέτοια ιδέα ποτέ δεν γεννιέται ξαφνικά – προϋποθέτει μια πορεία.

«Τον πρώτο υπολογιστή μου τον απέκτησα σε ηλικία 10 ετών. Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα συνειδητοποιούσαμε πως η τεχνολογία ήταν το μέλλον» λέει ο 30άρης Δημοσθένης. Ο 36χρονος Γιώργος απέκτησε τον δικό του το ’84. «Μου τον είχε φέρει ο πατέρας μου από την Αγγλία. Πειραματιζόμουν συνεχώς μαζί του. Φτιάχναμε μικρά προγράμματα, τα οποία αντιγράφαμε από βιβλία. Κράσαραν, δεν υπήρχε τρόπος να τα αποθηκεύσουμε, τα χάναμε όλα, αλλά αυτό δεν μας πτοούσε».

Το πείσμα και ο έρωτας για το καινούργιο αναπόφευκτα οδήγησε σε ανάλογες σπουδές, γιατί όπως λέει ο Γιώργος «οι σπουδές και η ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες αυξάνουν το ενδιαφέρον για καινοτόμες δραστηριότητες. Οι νεότερες γενιές, όπως εμείς, προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά. Στη ζωή είναι καλό να επιδιώκεις πάντα το καινούργιο, το καλύτερο. Να μην αναλώνεσαι στα τετριμμένα». 

Για τον Δημοσθένη η επιλογή του Imperial έχει κάτι το καρμικό. «Ήμουν 14 ετών όταν πήγα για διακοπές στο Λονδίνο. Το Μουσείο των Επιστημών ήταν το πρώτο μέρος που επισκέφτηκα – εκεί δίπλα είναι η έδρα του πανεπιστημίου Imperial! Στο μουσείο ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο του ίντερνετ. Μαγεύτηκα».

Οι ανησυχίες του Γιώργου στο Σίλικον Βάλεϊ ήταν βαθύτερες από το πάθος του για την τεχνολογία. «Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Μετσόβειο, αποφάσισα ότι δεν ήθελα να είμαι ένας μηχανικός υπολογιστών. Ήθελα να εξερευνήσω και την ιστορική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκα με την ιστορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των διαδραστικών προσομοιώσεων».

Η διαδραστικότητα, από αντικείμενο σπουδών και αιτία για να γνωριστούν οι δύο τους –αφού o ένας διάβαζε το ιστολόγιο του άλλου ώσπου κάποια στιγμή το 2005, σε μία σύναξη των μπλόγκερ στο Χαλάνδρι, γνωρίστηκαν διά ζώσης–, έγινε σημείο αιχμής του ΑthensBook. «Το καλοκαίρι του 2008 δουλεύαμε μαζί για ένα project, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις με το iPhone. Η εταιρεία του κινητού τηλεφώνου είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους να αναπτύξουν εφαρμογές για τη συσκευή. Έτσι μπήκαμε στο... παιχνίδι» – και το παιχνίδι έγινε μια χρηστική, καινοτόμα πραγματικότητα, ένας εύκολος οδηγός πόλης για όλους τους χρήστες.

Η εφαρμογή του AthensBook είναι δωρεάν. Για τους δυο τους, το project έπρεπε να είναι βιώσιμο. Εξερευνώντας εναλλακτικές λύσεις, κατέληξαν πάλι σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Το σύστημα εμφανίζει διαφημίσεις που σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση του φαρμακείου, του βενζινάδικου, του εστιατορίου, του μπαρ ή του σινεμά που επιλέγεις από τις λίστες του. Δημιούργησαν κι ένα διαδραστικό σύστημα όπου μπορείς να σημειώσεις τα αγαπημένα σου σημεία στην πόλη.

Στους άμεσους στόχους τους είναι να επεκτείνουν το πρόγραμμα και για άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, αλλά και να το εμπλουτίζουν συνεχώς με καινούργιες κατηγορίες. Κι όλα αυτά γιατί από κοινού πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει μια πόλη σαν την Αθήνα περισσότερο υποφερτή. «Η τεχνολογία μετριάζει τις δυσκολίες που παρουσιάζει η Αθήνα σε καθημερινή βάση και το AthensBook, ενδεχομένως, βοηθά να γίνει πιο εύκολη και πιο άνετη η ζωή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ