Trending Now

Η Τζένη κάνει βουτιά στη σοκολάτα Παυλίδου

Μπήκαμε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδου, είδαμε πώς φτιάχνεται η αγαπημένη μας σοκολάτα Υγείας από το μηδέν και ανακαλύψαμε όλα τα οφέλη της

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345668-719153.jpg
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Σου έχει συμβεί ποτέ στην καθημερινότητά σου να ζήσεις στιγμές σαν από ταινία του Hollywood; Εμένα μόλις πρόσφατα! Στο εργοστάσιο σοκολάτας του Τσάρλι... του Παυλίδη θέλω να πω. Θα μου πεις τι σ’ έπιασε, Τζενάκι, και πήρες σβάρνα τα εργοστάσια και θα σου απαντήσω ευθέως. Είμαι τρομερά λιχούδω. Μπορεί να σηκωθώ χαράματα από το κρεβάτι και να χτυπήσω μία σοκολάτα Υγείας για πλάκα. Αλλά κάνει καλό, βρε παιδιά; Αυτό πρέπει να το εξακριβώσεις ιδίοις όμμασι, είπα στον εαυτό μου και κίνησα για το εργοστάσιο Παυλίδη. 

Φωτογραφίες & Video: ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ


Ας κάνουμε ένα ωραίο παιχνίδι. Θέλω να πάρεις μια σοκολάτα υγείας Παυλίδη στα χέρια σου και να αρχίσεις να την απολαμβάνεις. Αυτό το λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας που μασουλάς αυτή τη στιγμή είναι φτιαγμένο με μια απλή και αγνή συνταγή. Ζάχαρη, κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, λεκιθίνη και λίγο από βανίλια.

Φτάνοντας στην Πειραιώς, ένα απόγευμα σαν όλα τα άλλα, τίποτα δεν προμήνυε την έκπληξη που θα ακολουθούσε μετά. Ένα τεράστιο κτίριο που σου θυμίζει λίγη από την αίγλη της παλιάς Αθήνας και των παιδικών μας χρόνων. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις πριν περάσω το κατώφλι του εργοστασίου, φαντάσου τι αντίκρισα μέσα. Τεράστια καζάνια με λαχταριστή ζέστη σοκολάτα, που όποιος έχει βρεθεί μπροστά τους αποκλείεται να μην έχει ονειρευτεί να βουτήξει μέσα. Εκατοντάδες καλοκουρδισμένες μηχανές που εκτελούν με ακρίβεια κάθε λογής δουλειά που χρειάζεται μέχρι να κρατήσεις στα χεράκια σου τη λαχταριστή σοκολάτα Υγείας Παυλίδη, που μάλιστα φέτος έκλεισε τα 155 χρόνια ζωής. Πάμε να βουτήξουμε στην απόλαυση δίχως αύριο!


Τα 10 οφέλη της σοκολάτας Υγείας

Εγώ θα σου περιγράψω τη διαδικασία παραγωγής της λεπτό προς λεπτό. Εσύ συνέχισε να μασουλάς. Με το που μπαίνεις στη γραμμή παραγωγής σου δίνουν να φορέσεις σκουφάκι για τα μαλλιά, παπούτσια ασφαλείας για να μην γλιστρήσεις, ρόμπα, ωτοασπίδες για το θόρυβο, μουσοδέτη για τα αγόρια και γάντια.

Ας κάνουμε ένα ωραίο παιχνίδι. Θέλω να πάρεις μια σοκολάτα Υγείας Παυλίδη στα χέρια σου και να αρχίσεις να την απολαμβάνεις. Αυτό το λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας που μασουλάς αυτή τη στιγμή είναι φτιαγμένο με μια απλή και αγνή συνταγή. Ζάχαρη, κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, λεκιθίνη και λίγο από βανίλια. 

Έλα, όμως, να μάθουμε παρέα γιατί μας κάνει καλό:

1. Ενισχύει τη μνήμη. 

2. Σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχής και πλήρης.

3. Όχι, δεν παχαίνει, κυρίες μου, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

4. Βοηθά την καλή χοληστερόλη σου να ανέβει.

5. Αν είσαι νευρικός και εριστικός, φάε ένα σοκολατάκι υγείας να σε ηρεμήσει. 

6. Περιέχει μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για το μυϊκό και το νευρικό σου σύστημα. 

7. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

8. Ένα κομμάτι σοκολάτας Υγείας θα σου δώσει φυτικές ίνες ανάλογες με 100 γρ. ξηρών καρπών. 

9. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

10. Είναι νόστιμηηηηηηηηη!


Σοκολάτα Υγείας ετών 156 

Αν σε εντυπωσίασαν τα οφέλη της σοκολάτας Υγείας Παυλίδη, περίμενε να μάθεις και κάποια ιστορικά στοιχεία για την αγαπημένη μας σοκολάτα που θα σε στείλουν αδιάβαστο. 

Ο Σπυρίδων Παυλίδης το 1841 αποφάσισε να ανοίξει στην οδό Αιόλου ένα μικρό ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Γλυκισματοποιείον Παυλίδη».

  • Ο Σπυρίδων Παυλίδης το 1841 αποφάσισε να ανοίξει στην οδό Αιόλου ένα μικρό ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Γλυκισματοποιείον Παυλίδη». 
  • Το 1861, δημιούργησε την πρώτη μαύρη σοκολάτα στη χώρα, τη «Σοκολάτα Παυλίδου Υγείας». Πρέπει να σου πω ότι μέχρι τότε οι σοκολάτες φτιάχνονταν πάντα με την προσθήκη γάλακτος και κάποιους τους ενοχλούσαν στο στομάχι. Ο Παυλίδης σκέφτηκε να αφαιρέσει το γάλα και ονόμασε τη σοκολάτα του «Υγείας». 

Το σχέδιο στη συσκευασία σχεδιάστηκε από τον ίδιο και παραμένει αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια. Αν προσέξεις καλά, φέρει επάνω του όλα τα βραβεία που είχε πάρει τότε ο Παυλίδης για τη σοκολάτα του.

  • Λίγα χρόνια αργότερα, το 1876 συγκεκριμένα, ο Παυλίδης αποφάσισε να ανοίξει στην οδό Πειραιώς, στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ως σήμερα, το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Σήμερα, το εργοστάσιο έχει χαρακτηριστεί αστικό μνημείο.

Σοκολάτα Υγείας ετών 156 

Μάθαμε πώς ακριβώς φτιάχνεται

Ήρθε η ώρα να σου περιγράψω τη διαδικασία παραγωγής της λεπτό προς λεπτό. Εσύ συνέχισε να μασουλάς. Με το που μπαίνεις στη γραμμή παραγωγής σού δίνουν να φορέσεις σκουφάκι για τα μαλλιά, παπούτσια ασφαλείας για να μη γλιστρήσεις, ρόμπα, ωτοασπίδες για το θόρυβο, μουσοδέτη για τα αγόρια και γάντια. 

Όλα ξεκινούν από το πάτημα ενός κουμπιού σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Διαλέγεις τι σοκολάτα θέλεις να φτιάξεις και όλα τα υλικά, που σου προανέφερα, πέφτουν αυτόματα σε ένα τεράστιο μίξερ χωρητικότητας 1,5 τόνου. 

Σοκολάτα Υγείας ετών 156 

Όλες οι πρώτες ύλες αποθηκεύονται σε τεράστιες δεξαμενές μέσα στο εργοστάσιο. Η ζάχαρη που αποθηκεύουν, μάλιστα, φτάνει τους 120 τόνους. 

Στη συνέχεια, ανακατεύονται μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν πούδρα. Η «σκόνη» αυτή μεταφέρεται στις κόνσες (μεγάλα διπύθμενα δοχεία), όπου γίνεται το ψήσιμο της σοκολάτας και τελικά η ρευστοποίησή της. Εκεί είναι που πραγματικά θες να βουτήξεις μέσα. Ευτυχώς, με προειδοποίησαν ότι οι βαθμοί Κελσίου ήταν απειλητικά υψηλοί για τη βουτιά μου. 

Μετά αρχίζει η τυποποίηση. Μπαίνει ρευστή στο καλούπι της και από εκεί στο ψυγείο για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ξεκαλουπώνεται αυτόματα, τυλίγεται αυτόματα (μέχρι και η ημερομηνία λήξης εκτυπώνονται αυτόματα). Μπαίνει στο χαρτοκιβώτιο και φεύγει για να σου έρθει στα χεράκια σου.

Μετά αρχίζει η τυποποίηση. Μπαίνει ρευστή στο καλούπι της και από εκεί στο ψυγείο για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ξεκαλουπώνεται αυτόματα, τυλίγεται αυτόματα (μέχρι και η ημερομηνία λήξης εκτυπώνονται αυτόματα). Μπαίνει στο χαρτοκιβώτιο και φεύγει για να σου έρθει στα χεράκια σου. 

Πάνω απ' όλα, όμως, ένα εργοστάσιο είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Κατερίνα Κυπαρίσση - χειρίστρια μηχανημάτων/ 37 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο Παυλίδη και Γιώργος Κάππας - υπεύθυνος παραγωγής / 25 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο Παυλίδη.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ένα εργοστάσιο είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Κατερίνα Κυπαρίσση - χειρίστρια μηχανημάτων / 37 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο Παυλίδη και Γιώργος Κάππας - υπεύθυνος παραγωγής / 25 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο Παυλίδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ