Πολιτικη & Οικονομια

Σήμερα τίθεται αντιμέτωπη με το πλέον επώδυνο δίλημμα στην ιστορία της η Κυπριακή Βουλή

Καλείται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τους δασμούς στις καταθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36873-79774.jpg

Ενώπιον του πιο σοβαρού διλλήματος της ιστορίας της τίθεται το απόγευμα η Κυπριακή Βουλή, η οποία στις 16.00 ώρα Ελλάδος καλείται να αποφασίσει σε μία κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται αμφίρροπη, να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση-σοκ του Eurogroup.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει το εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως « γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», διετύπωσε χθες βράδυ με διάγγελμα του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το πρωί θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα ενημερώσει σε άτυπη σύνοδο την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ αλλοι (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα και ακόμη ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε χθες ανοικτά κατά του νομοσχεδίου. Αντίστοιχα, το επίμαχο νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν, σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης. Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για να εξασφαλίσει υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ερμηνείςα της πρόβλεψης του Eurogroup για την δασμολόγηση των καταθέσεων, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Η προσπάθεια τούτη έχει πολλαπλούς αποδέκτες, κυρίως δε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι συσχετισμοί που θα ευνοήσουν τις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της αντίδρασης που εκδηλώνεται σε πολιτικό επίπεδο και με ορατό τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση διερευνά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τη μείωση του «κουρέματος» από καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και και την παράλληλη αύξηση της δασμολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ από 9,9% σε 10%, ενώ και για τις καταθέσεις πέραν των 500.000 να αυξηθεί η εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης στο 12,5%. Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Επίσης, η Λευκωσία επιχειρεί να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, γι’ αυτό και παρέχει κίνητρα προς όσους καταθέσουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για περίοδο δύο χρόνων. Στην περίπτωση αυτή θα καταβληθεί στους καταθέτες από το κράτος το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα. Η τύχη των επιδιώξεων της Λευκωσίας, που προβάλει ως κύριο επιχείρημά της την πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup και η οποία έτυχε αρνητικότατης υποδοχής από το σύνολο του διεθνούς Τύπου κι από τις διεθνείς αγορές στις πρώτες σημερινές τους συνεδριάσεις.

Η όποια αρνητική υποδοχή της απόφασης και από τα ξένα χρηματιστήρια είναι προφανές ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας σ' αυτή την ύστατη κίνηση για την κατά το μέγιστο δυνατόν βελτίωση των προβλεπομένων από την απόφαση του Eurogroup.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ