ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Καινοτόμα εφεύρεση: Η «επανάσταση» που φέρνει ο πρώτος ολόσωμος τομογράφος

Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και αναμένεται να είναι διαθέσιμος στις κλινικές έως το τέλος του 2018
78
Τομογράφος
Τομογράφος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
78
  • Shares

Επανάσταση στην έγκυρη διάγνωση ασθενειών και στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό υπόσχονται να φέρουν Αμερικανοί επιστήμονες με την νέα τους εφεύρεση. Ο λόγος για τον πρώτο ολόσωμο ποζιτρονικό τομογράφο, ο οποίος φιλοδοξούν να έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις έως το τέλος του 2018.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλείς τους ειδικούς στην εμβιομηχανική, Σάιμον Τσέρι και Ράμσεϊ Μπαντάουι, αισιοδοξούν ότι το νέο αυτό μηχάνημα που ονομάζεται «Explorer» θα βοηθήσει την ιατρική επιστήμη, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κατανοούν καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα, παρέχοντας πιο ζωντανές εικόνες. Ακόμη, θα συμβάλλει ώστε να γίνει κατανοητό το πώς ολόκληρο το σώμα αντιδρά στα φάρμακα και τις τοξίνες.

Το πλεονέκτημά της νέας αυτής εφεύρεσης είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των ιστών και των οργάνων, σε αντίθεση με τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους που δίνουν πληροφορίες μόνο για τις ανατομικές λεπτομέρειες. Έτσι, θα επιτρέπει να εντοπίζονται οι παθολογικές καταστάσεις σε πιο πρώιμο στάδιο, αφού οι βιοχημικές αλλοιώσεις εκδηλώνονται συνήθως πριν τις ανατομικές.

Στη σχετική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ολόσωμος τομογράφος όχι μόνο θα παρέχει καθαρές εικόνες, αλλά θα επιτρέψει και τη μείωση της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής με τους σημερινούς, μικρότερους τομογράφους. Ακόμη συμπλήρωσαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν με τη βοήθεια του νέου τομογράφου να παρακολουθήσουν καλύτερα τις τυχόν τοξικές παρενέργειες που έχει ένα νέο φάρμακο σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Θα γίνει δυνατό να παρακολουθούν την συγκέντρωση του φαρμάκου σε κάθε ιστό και όργανο, κάνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τις αποτυχίες στις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων τους.

Τέλος, ο τομογράφος θα βοηθήσει και στον τομέα της τοξικολογίας, εφόσον θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη συγκέντρωση των νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα, γεγονός πρωτοποριακό καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Κάτι ανάλογο θα είναι δυνατό να γίνει με την παρακολούθηση των βλαστικών κυττάρων και των τροποποιημένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εισάγονται στο σώμα ασθενών.

Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί το πότε θα αρχίσει να αξιοποιείται κλινικά ο νέος τομογράφος, ενώ οσον αφορά στο κόστος του αναμένεται να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότερος από τους συνηθισμένους τομογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
18.08.2017 - 07:01
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
18.08.2017 - 07:01
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
16.08.2017 - 14:16
Γνωρίστε το ιστορικό κτίριο του 1883 που κερδίζει το στοίχημα με το μέλλον ως «ROBOLO boutique hotel»
ΑΘΗΝΑ
16.08.2017 - 08:42
Κοραή 4, ένας χώρος μνήμης με ιστορίες της γερμανικής κατοχής
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΟΥ
16.08.2017
ΘΕΜΑ
15.08.2017 - 13:43
Από το «Κουρδιστό Γουρούνι» στη «Λυράτη Κότα»
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
03.08.2017 - 14:39
Δείξε το δικό σου καλοκαίρι στο μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας, διεκδίκησε μοναδικά δώρα και γίνε μέρος της πιο summer παρέας στο Instagram
03.08.2017