Ελλαδα

Ποια είναι η γνώμη των Αθηναίων για τους πρόσφυγες

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα δύο ερευνών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350658-727500.jpg
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Aπό δύο έρευνες που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό του Παρατηρητήριου για τους Πρόσφυγες του δήμου Αθηναίων («Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα αλλά και πώς βλέπουν οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες») προκύπτει πως οι Αθηναίοι προκρίνουν αλληλεγγύη και προσωρινή βοήθεια για τους πρόσφυγες, όχι όμως ενσωμάτωση και μόνιμη παραμονή, τηρώντας έτσι μία μάλλον ανεκτική στάση.

Πάντως, οι ίδιοι φαίνεται να αναγνωρίζουν πως οι πρόσφυγες δεν δημιουργούν προβλήματα στις περιοχές όπου διαμένουν.

Από τη μεριά τους, αξίζει να αναφερθεί πως και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή του Ελαιώνα (οι περισσότεροι κάτω των 18 ετών) -παρότι στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι οι συνθήκες είναι καλές- τονίζουν πως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, με πρώτη επιλογή προορισμού τη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 5% δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη χώρα.

Ειδικότερα, οι Αθηναίοι στην πλειονότητά τους (ποσοστό 66%) θεωρούν ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους, ενώ το 57% δηλώνει πως επέδειξε αλληλεγγύη και υποστήριξη. Το 43% αναφέρει ότι είναι καλύτερα οι πρόσφυγες να μένουν σε διαμερίσματα και το 38% ότι είναι προτιμότερο να διαμένουν σε ειδικούς καταυλισμούς.

Το 72% επίσης θεωρεί ότι οι νεοφερμένοι θα πρέπει να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και το 65% στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το 44% των Αθηναίων θεωρεί ότι μάλλον αποτελούν απειλή, έναντι του 41% που απαντάει ότι «δεν αποτελούν απειλή». Παράλληλα, το 54% των Αθηναίων εκτιμά ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία (μόνον το 28% θεωρεί ότι μπορούν) και το 36% θεωρεί ότι δεν πρέπει να τους δοθεί άδεια εργασίας.

Το 31% πιστεύει ότι σίγουρα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας και το 19% απαντά μάλλον να έχουν. Χαρακτηριστικά επίσης το 44% των ερωτώμενων διαφωνεί με την πρόταση να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα (το 40% συμφωνεί) αλλά το 52% συμφωνεί να γίνει μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Αναφορικά δέ με τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Ελαιώνα, το 55% είναι άντρες και τo 45% γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 20 έτη. Από αυτούς το 80% δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα του λόγω του πολέμου. Το 72% έφθασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας διασχίζοντας το Αιγαίο.

Το 42% δεν έχει πάει σχολείο και το 70% δεν εργαζόταν στη χώρα προέλευσης, ενώ μόνον το 8% ανέφερε ότι έχει ανώτατη εκπαίδευση. Ως προς το θρήσκευμα, το 71% ανέφερε ότι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες και το 16% μουσουλμάνοι σιίτες, το 9% χριστιανοί και 3% δήλωσαν ότι είναι άθεοι.

Σημειώνεται πως ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου (χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) αλλά και τις έρευνες προκειμένου να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον προσφυγικό πληθυσμό της πόλης με σκοπό να αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει ανάλογες πολιτικές.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σχετική συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως ο δήμος Αθηναίων ήδη έχει κάνει ενέργειες που ξεπερνούν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων του. «Βρεθήκαμε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός».

Τόνισε ότι η στρατηγική του δήμου είναι η προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Πηγή: Καθημερινή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ