Visual Browsing
ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μητροπολιτικές συγκρίσεις: Λονδίνο - Νέα Υόρκη

Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις δύο πιο σημαντικές πόλεις του πλανήτη

Δεν θα κάνω τον έξυπνο, ούτε θα προσπαθήσω να το παίξω ειδικός. Δεν έχω ζήσει σε κάποια από τις δύο. Τις επισκέπτομαι και τις έχω περπατήσει αρκετά έως πολύ, βγάζοντας φωτογραφίες. Μέχρι εκεί όμως. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τη δική μου άποψη και εικόνα, θα χρησιμοποιήσω ως βασική βοηθητική πηγή το έγκριτο Business Insider.

02_nyc.jpg

Two Bridges - NYC
Two Bridges - NYC

03_london.jpg

Victoria - London

04_nyc.jpg

Chelsea - NYC

05_london.jpg

Scotland Yard Place - London

06_nyc.jpg

Meatpacking District - NYC
 • Κόστος ζωής: Το Λονδίνο είναι ακριβότερο (15ο στην παγκόσμια κατάταξη) από τη Νέα Υόρκη (26η στην παγκόσμια κατάταξη), τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους μόνιμους κάτοικους.
 • Κόστος στέγης: Επίσης ακριβότερο το Λονδίνο με μέσο κόστος αγοράς $34.500 το τετραγωνικό και μέσο κόστος ενοικίασης $57 το τετραγωνικό, έναντι $18.500 και $55 αντίστοιχα.
 • Μετακινήσεις: Σε ετήσια βάση 1,65 δις άνθρωποι χρησιμοποιούν το subway και 1,2 δις το tube. To subway είναι πολύ πιο φθηνό (απλή διαδρομή $2,75 έναντι $7,30), έχει τις διπλάσιες γραμμές (24 - 12), καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση και είναι κατά βάση 24ωρο.
 • Ανεργία: 6,6% Νέα Υόρκη, 5,6% Λονδίνο, τιμές 2015.
 • Μέσος μηνιαίος μισθός: Περίπου $3000 στο Λονδίνο και $5000 στη Νέα Υόρκη, τιμές 2017
 • Στεγαστικό επιτόκιο (σταθερό): 3.2% στο Λονδίνο, 3.8% στη Νέα Υόρκη, τιμές 2017
 • Εστιατόρια: Η Νέα Υόρκη διαθέτει 126 Michelin εστιατόρια και 9 από αυτά εμφανίζονται στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το Λονδίνο είναι 62 και 5.
 • Νυχτερινή ζωή: Το Λονδίνο έχει περισσότερα μπαρ, όμως στη Νέα Υόρκη τα νυχτερινά μαγαζιά μένουν ανοικτά πιο αργά όλες τις μέρες τις εβδομάδας.
 • Αξιοθέατα: Το Λονδίνο έχει περισσότερα μουσεία (262 έναντι 224), περισσότερες γκαλερί (857 - 721) και περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα (475 - 439), ενώ η Νέα Υόρκη περισσότερα θέατρα και χώρους συναυλιών (363 - 277).

07_london.jpg

Trafalgar Square - London

08_nyc.jpg

5th AV - NYC

09_london.jpg

Soho - London

10_nyc.jpg

Battery Park - NYC

11_london.jpg

Leicester Square - London

12_nyc.jpg

Times Square - NYC
 • Ευκολίες στην καθημερινότητα: Η Νέα Υόρκη έχει 24ωρη δημόσια συγκοινωνία και περισσότερα 24ωρα μαγαζιά.
 • Μέγεθος και πυκνότητα πληθυσμού: Σε πληθυσμό είναι πάνω--κάτω ίδιες, κάτι πάνω από 8 εκατομμύρια, όμως το Λονδίνο καταλαμβάνει περισσότερη έκταση, είναι πιο απλωμένο και πιο αραιοκατοικημένο.
 • Καιρός: Το Λονδίνο έχει υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, λιγότερη βροχή και λιγότερο χιόνι.
 • Συνολική έκταση χώρων πρασίνου: Παρόλο που το Central Park είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park, η συνολική κάλυψη με πράσινο στη Νέα Υόρκη είναι μόνο 14%, σαφώς λιγότερο από το 47% του Λονδίνου με τα πολλά και μεγάλα βασιλικά πάρκα.
 • Γενικά στο Λονδίνο ακολουθούνται οι ευρύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές σχετικά με τις αργίες, το σύστημα υγείας, την κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ από την άλλη στη Νέα Υόρκη η φορολογία είναι χαμηλότερη και οι υπηρεσίες που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες βολικότερες και φθηνότερες.
 • Το Λονδίνο είναι πιο πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο, αλλά οι Νεοϋορκέζοι είναι πιο χαλαροί, ανοικτοί και δεκτικοί στην επικοινωνία και τις γνωριμίες.
 • Στη Νέα Υόρκη μπαίνεις αμέσως στο κλίμα και προσαρμόζεσαι πιο εύκολα. Το Λονδίνο θέλει το χρόνο του.
 • Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης λατρεύουν την πόλη τους και δεν θα την άλλαζαν με τίποτε, σε αντίθεση με τους Λονδρέζους που συχνά--πυκνά “γκρινιάζουν” για διάφορα και αναπολούν τις διακοπές τους σε πιο ηλιόλουστα μέρη.

13_london.jpg

The Strand - London

14_nyc.jpg

Chinatown - NYC

15_london.jpg

Victoria - London

16_nyc.jpg

East Village - NYC

17_london.jpg

Piccadilly Circus - London

18_nyc.jpg

Battery Park - NYC

Τελειώνοντας, θα κάνω μία προσωπική τοποθέτηση, αφού πρώτα υπενθυμίσω εκείνο που αναφέρω στην πρώτη παράγραφο. Ότι δηλαδή η άποψή μου είναι εκείνη του επισκέπτη, περιπλανώμενου, φωτογράφου και όχι κάποιου που έχει ζήσει για καιρό σε κάποια από τις δύο αυτές μεγαλουπόλεις. Οι δύο, λοιπόν, κορυφαίες πρωτεύουσες του σύγχρονου κόσμου, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, διέπονται από μία κουλτούρα ευγένειας και φιλικότητας σε εντυπωσιακό βαθμό. Και δεν μιλάω για κάτι φτιαχτό και προσποιητό ή υπερβολικό, όπως συχνά παρατηρείται σε αμιγώς τουριστικές πόλεις, όπου ο άλλος νιώθει υποχρεωμένος να “κάνει χαρούλες” στους τουρίστες για εμπορικούς λόγους. Μιλάω για πηγαία ευγένεια, η οποία εκδηλώνεται αυθορμήτως και διαρκώς σε απλές καθημερινές επαφές και συναλλαγές. Με όποιον και να διασταυρωθεί το βλέμμα σου στο δρόμο, εκείνος θα σε χαιρετήσει. Όλες οι στιχομυθίες πάντα ξεκινούν με παρακαλώ και καταλήγουν σε ευχαριστώ. Όποιον και να ρωτήσεις μια πληροφορία, θα σκιστεί να σου απαντήσει. Ιδίως οι αστυνομικοί μπορούν να ξοδέψουν πολύ από τον χρόνο τους για να σε εξυπηρετήσουν, αν τους ζητήσεις κάτι. Γενικά, οι άνθρωποι δεν τσιγκουνεύονται το χαμόγελο, τηρούν κανόνες και σέβονται τον διπλανό τους. Το νιώθεις διαρκώς αυτό. Είναι κάτι, που το απολαμβάνω ιδιαιτέρως και μου “φτιάχνει τη μέρα” κάθε φορά που πηγαίνω. Κάτι, που δυστυχώς στα μέρη μας δεν είναι ακριβώς έτσι...

19_london.jpg

West End - London

20_nyc.jpg

Greenwich Village - NYC

21_london.jpg

Southbank - London

22_nyc.jpg

Chelsea Piers - NYC

23_london.jpg

Hyde Park - London

24_nyc.jpg

Midtown Manhattan - NYC

mywallphotos.blogspot.gr