Εικαστικα

Η Λέσβος γίνεται ο απόλυτος διεθνής μουσικός προορισμός

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ενώνει τους νέους, ταλαντούχους μουσικούς της Ευρώπης

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135452-309355.jpg

Η Λέσβος και ο οικισμός του Μολύβου ήταν ανέκαθεν ένα κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Γι’ αυτό και φέτος το Κάστρο του Μολύβου ανοίγει τις πύλες του στις 16 Αυγούστου για να υποδεχθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ). Το Διεθνές Φεστιβάλ αξιοποιεί τη διαχρονική σαγήνη του Μολύβου και προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει το κοινό την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο με μουσικές συναντήσεις και εκπλήξεις στα καλντερίμια και συναυλίες στο κάστρο και στο χωριό.

image

Μόλυβος ©Jean Francois Renaud

Το Φεστιβάλ αυτό, που θα διαρκέσει ως τις 19 Αυγούστου, θα φιλοξενήσει 20 κορυφαίους σολίστ που θα δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων. Με φετινό θέμα «Σταυροδρόμια | Crossroads» και υπό το φως των σημερινών καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, νέοι άνθρωποι αποδεικνύουν πως η δημιουργία πηγάζει μέσα από την πολυμορφία, τονίζοντας όχι το τι μας χωρίζει, αλλά το τι μας ενώνει.

Η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν μαζί με τον Δημήτρη Τρύφων, επιχειρηματία και συνιδρυτή του φεστιβάλ, αλλά και με μια ομάδα συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν θεσμό ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών που ήδη από την πρώτη χρονιά ενθουσίασε το κοινό. Εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης το Φεστιβάλ Μολύβου αποτελεί μία μουσική όαση που δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης.

image

Maximillian Hornung ©Marco Borggreve

Οι δύο ιδρύτριες του φεστιβάλ δήλωσαν γι’ αυτό: «το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ακολουθεί τα 4 σημεία του ορίζοντα και τα 4 στοιχεία της φύσης τα οποία διασταυρώνονται μουσικά, ανακινούν τα δεδομένα και δημιουργούν κάτι καινοτόμο. «Σταυροδρόμια | Crossroads» διαφαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Γεωγραφικά σταυροδρόμια μεταξύ ανατολής και δύσης, όπως με το Scattered Sketchbook (Σκόρπια Σχέδια) του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ και το Κουαρτέτο για πιάνο του Γερμανού Γιοχάνες Μπραμς. Σημαντικά έργα/σταθμοί αποτελούν τα ίδια σταυροδρόμια, όπως η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ, όπου η ρομαντική εποχή συναντά την σύγχρονη ανοίγοντας τον δρόμο στην μουσική του 20ού αιώνα. Και έργα στα οποία ο ίδιος ο δημιουργός εκφράζει ένα προσωπικό του, συναισθηματικό σταυροδρόμι. Ο συνθέτης Μίτσυσλαβ Βάινμπεργκ, έχοντας μία ταραχώδη ζωή στην Σοβιετική Ένωση, συνθέτει την Ραψωδία πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία, έργο γεμάτο συγκρούσεις ανάμεσα στην νοσταλγία του για την παλιά πατρίδα και την πίστη του προς μία νέα».

image

Οι συνιδρυτές του φεστιβάλ: Κυβέλη Ντέρκεν, Δημήτρης Τρύφων, Δανάη Ντέρκενc ©Stratis Kouniaris

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει και η Α’ παρουσίαση του έργου του Τζίλαντ Χόχμαν, Nedudim (Περιπλανήσεις) σε διασκευή για μαντολίνο και κουιντέτο εγχόρδων και του έργου «Στο σταυροδρόμι» της Ελληνίδας συνθέτριας Αθηνάς Αδαμόπουλος.

Επίσης, τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι «Μουσικές Συναντήσεις στο Μόλυβο», μικρά μουσικά ιντερλούδια, θα πραγματοποιούνται σε γραφικά σημεία-έκπληξη με μουσικούς από το Φεστιβάλ. Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στο οποίο τον φετινό χειμώνα πήραν μέρος 1700 παιδιά. Ταλαντούχα παιδιά που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα θα συμπράξουν με τους μουσικούς του Φεστιβάλ στην Συναυλία για παιδιά και νέους στις 18 Αυγούστου.

image

Στιγμιότυπο από τις περσινές συναυλίες ©Stratis Kouniaris

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι: Μπένεντικτ Κλέκνερ, Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ (βιολοντσέλο), Ντανιέλα Κοχ (φλάουτο), Σάρα Κρίστιαν, Αλίσα Μαργκούλις, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, Άννα Ρέσζνιακ, Λίνους Ροτ (βιολί), Σεμπάστιαν Μαντς (κλαρινέτο), Σελίν Μουανέ, Φιλίπ Τοντρ (όμποε), Δανάη Ντέρκεν, Κυβέλη Ντέρκεν, Λαρς Φογκτ (πιάνο), Λεχ Αντόνιο Ουσζύνκσι, Τίμοθυ Ριντάουτ (βιόλα), Αλόν Σαριέλ (μαντολίνο), Μπερτράν Σατενέ (κόρνο), Φίλιπ Τσέλερ (φαγκότο), Τζαεμπόκ Τσο (κόντρα μπάσο).

image

Alissa Margulis ©Alexandra Hager

image

Lars Vogt ©Neda Navaee

Για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας για την πολιτιστική ανάδειξη της Λέσβου, έχει δημιουργηθεί καμπάνια crowdfunding του Φεστιβάλ. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


Info: 16-19 Αυγούστου 2016. Τιμές εισιτηρίων: Συναυλίες Κάστρου: €30-5 (φοιτητές & κάτω των 18). Συναυλία Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: €5, Συναυλία για παιδιά & νέους: είσοδος ελεύθερη

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ