Εικαστικα

Από την Όπερα του Παρισιού στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Η γαλλική παράδοση ταξιδεύει με το Music & Ballet Gala

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135862-310249.jpg

Μπαλαρίνες με αέρινες πιρουέτες και βιολιά με μαγευτική «φωνή» θα συνοδεύουν για μια μέρα μόνο τη θέα της Άνδρου για λάτρεις και μη του μπαλέτου και της κλασσικής μουσικής.

Την Γαλλική Παράδοση υποδέχεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, το Music & Ballet Gala. Η παγκόσμια πρεμιέρα του μουσικοχορευτικού γκαλά θα χαρίσει μια υπέροχη βραδιά με τη μοναδική παρουσία πολλά υποσχόμενων νέων χορευτών μπαλέτου και μουσικών από την Όπερα του Παρισιού με την παρουσίαση των έργων Caspian Suite και Medianoche.

image

Allister Madin (χορευτής, χορογράφος)

Ο Allister Madin, που κατέχει τη βαθμίδα «Sujet» στην ιεραρχία των χορευτών μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, και η Εllina Akimova, διακεκριμένη συνθέτρια μουσικής και πιανίστρια στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, σκηνοθετούν με μεγάλη μαεστρία το κλασσικό event στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Οι αέρινες κινήσεις του χορευτικού κομματιού εκτελούνται από τους Roxane Stojanov, Mickaël Lafon και Matthieu Botto, οι οποίοι κατέχουν τη βαθμίδα «Coryphée», την Camille de Bellefon που κατέχει τη βαθμίδα «Quadrille» και τη Laura Fridman, σολίστ μπαλέτου και απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γέιλ. Τη μουσική επιμελούνται οι εξαίρετοι μουσικοί Tsuey Ying Taï, η οποία παίζει κρουστά στην ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, ο σαξοφωνίστας Eric Tallet και ο Jean-Marc Kérisit, παίκτης εγχόρδων, βιολιού και βιόλας.

Ο Allister Madin μιλάει για την ιδέα του να παρουσιάσει το έργο του στην Άνδρο: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω ένα τμήμα του έργου μου ως χορογράφος σε διεθνές επίπεδο, σε ένα φεστιβάλ όπου πραγματοποιούνται πλούσιες καλλιτεχνικές ανταλλαγές που μοιάζουν με εκείνες που κάνω με τους χορευτές και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζομαι».

image

TSUEY-YING TAI (μουσικός, κρουστά)

Ο αέρας των θρυλικών Ballet Russes, τα οποία έφεραν την επανάσταση στον Γαλλικό χορό το 1909 στο θέατρο Châtelet, καταφθάνει στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου μετά από έναν αιώνα. Η λάμψη τους ανάβει πάλι μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες των καλλιτεχνών. Μέσα από αυτή την αφοσίωση γεννήθηκαν οι μουσικές συνθέσεις της Ellina Akimova και οι χορογραφίες των Allister Madin, Guy Poggioli και Laura Fridman.

image

Laura Fridman (χορεύτρια)

Ο συντονιστής του γκαλά Remy Deshayes εμπιστεύτηκε στα χέρια του Eric de Mikhnévitch το πρόγραμμα του γκαλά το οποίο αποτελείται από τρία μέρη. «Συνήθως ένα γκαλά μουσικής ή μπαλέτου παρουσιάζει παγκοσμίως γνωστά έργα τα οποία ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο δημιουργικό γκαλά έχει υιοθετήσει μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση, καθώς παρουσιάζει επί σκηνής παγκόσμιες πρεμιέρες στις οποίες συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που προέρχονται από μια σχολή υψηλού κύρους η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει εξαίρετους καλλιτέχνες». Η Ellina Akimova βρίσκεται στην επιμέλεια της μουσικής και οι Jennifer Goubé και Allister Madin είναι υπεύθυνες για τις χορογραφίες.

Η Εllina Akimova και η σχέση της με την Άνδρο και το καλλιτεχνικό έργο μουσικής και χορού ξεκίνησε από τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Rémy Deshayes, ο οποίος τρέφει μεγάλο πάθος για την Ελλάδα, τις τέχνες και τον κλασικό χορό. «Ο Rémy εκτίμησε τις ικανότητές μου ως πιανίστρια στην Όπερα Παλέ Γκαρνιέ του Παρισιού, όπου ανακάλυψε επίσης τις μουσικές συνθέσεις μου. Ταυτόχρονα, χάρηκε όταν έμαθε ότι διοργανώνεται ένα νέο διεθνές φεστιβάλ στο νησί της Άνδρου» λέει η Akimova.

image

ELLINA AKIMOVA συνθέτρια μουσικής, πιανίστα

Η προσπάθεια που έχει καταβληθεί, κι η οποία παρουσιάζεται συμβολικά και δημιουργικά στο Classe-concert του Allister Madin, παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό πνεύμα κι την χαρακτηριστική παριζιάνικη κληρονομιά των ballets russes. Η Γαλλική Παράδοση δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 350 χρόνια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ', ο οποίος συνένωσε αργότερα τις Βασιλικές Ακαδημίες Χορού και Μουσικής για να δημιουργήσει τη μελλοντική Όπερα του Παρισιού, την παλαιότερη σχολή χορού του Δυτικού κόσμου, το 1713, η οποία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο του μπαλέτου παγκοσμίως.

Το γκαλά δεν γίνεται τυχαία στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου καθώς αποτελεί πλέον το ιδανικό σημείο για τη φιλοξενία αυτής της νέας διεθνούς παράδοσης. Ο Remy Deshayes λέει «Σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, η παράστασή μας θα λάβει χώρα στην Άνδρο, ένα νησί που διαθέτει διακριτική αλλά κι ισχυρή πολιτιστική παράδοση καθώς και δεκτικότητα στους πολιτισμούς άλλων χωρών, σε ένα νέο ανοιχτό θέατρο με εμφανείς αρχαιοελληνικές επιρροές, το οποίο έχει κατασκευαστεί από έναν γνώστη της τέχνης και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Οι πρώτες χορογραφίες θα παρουσιάσουν τις ρίζες της παράδοσης του μπαλέτου, καθώς και τη διατήρηση αυτής της παράδοσης μέσα από την τακτική εξάσκηση και την έμφαση στην ομορφιά και στην τέρψη. Θα ακολουθήσουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης που θα αναδείξουν με τη σειρά τους την κομψότητα, την ομορφιά και την αιωνιότητα κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας».

image


Info: Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Κυριακή 21/8, ώρα 21:00. 2107234567. www.festivalandros.gr. Για εισιτήρια: www.ticketservices.gr. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις πρόβες

image

image

image

image

image

Roxane Stojanov (χορεύτρια)


Κεντρική φωτογραφία: Camille de Bellefon (χορεύτρια)


*Οι φωτογραφίες είναι του Remy Deshayes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ