Πολιτικη & Οικονομια

5 αλλαγές που φέρνει το πλαστικό χρήμα στην καθημερινή μας ζωή

Νέα ήθη στις συναλλαγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135229-308764.jpg

Νέα ήθη στις συναλλαγές για την ζωή μας θα ισχύσουν με την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου για το «πλαστικό» χρήμα.

Η βασική διαφορά συνδέεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις αφού το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ θα υπάρχει έξτρα φόρος 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες.

Επίσης προβλέπεται συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ επίσης τα POS θα είναι υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Καθιερώνεται ακόμη ειδικός τραπεζικός επαγγελματικός λογαριασμός ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις.

Όπως αναλυτικά αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής» τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1) Αφορολόγητο μόνο με «πλαστικό χρήμα»

Η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης μειώνεται κατά 30%. Λόγω της νέας αναβολής που πήρε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι πολύ πιθανόν το μέτρο να μην ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα και για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου να μη ληφθούν υπόψη οι αποδείξεις πον έχουν συγκεντρώσει ή θα συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι.

2) Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντοs ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.

3) Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις επιχειρήσεων

Η διάταξη παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στον οποίο θα περνούσαν όλα τα έσοδα από συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.

4) Ειδικό καθεστώς για υπερήλικους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίεs θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

5) Υποχρεωτικό POS σε όλες τις συναλλαγές

Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εντός ορισμένης προθεσμίας να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ