Ελλαδα

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά φουσκωτά σε απόσταση αναπνοής από τη Σύμη

Φόβοι ότι επιβαίνουν πραξικοπηματίες - Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ ότι παραβιάστηκαν τα ελληνικά ύδατα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133976-305403.jpg

Έντονη κινητικότητα επικρατεί αυτή την ώρα στο ακριτικό νησί της Σύμης, αλλά και στη Ρόδο, μετά την πληροφορία ότι δύο τουλάχιστον φουσκωτά, με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών, προσεγγίζουν το νησί.

Προς το παρόν, αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, δεν αποκλείεται εντός των φουσκωτών να επιβαίνουν Τούρκοι πραξικοπηματίες. Ήδη στο σημείο έχει φτάσει η φρεγάτα Βότσης και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και παρακολουθούν διακριτικά την πορεία των σκαφών, που πλέουν ακόμη σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν φουσκωτά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν παρατηρείται κίνηση προς τα ελληνικά.

Πάντως, νωρίτερα, τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί 23 κομάντο που έχουν εκπαιδευτεί κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και ήταν μεταξύ των στρατιωτών που επεχείρησαν να εξουδετερώσουν τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα.

Σημειώνεται μετά το περιστατικό με την προσγείωση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και τη σύλληψη των 8 πραξικοπηματιών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση, καθώς δεν επιθυμούν η χώρα να ξαναβρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση.

Από την πλευρά της Τουρκίας, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.

Από την άλλη, πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο. Έτσι, η ελληνική πλευρά διαψεύδει δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, όμως, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους».

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ