Ελλαδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Χίο (εικόνες, video)

Το 90% των μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα και Λιθί καταστράφηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134356-306432.jpg

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Χίο, όπου η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας βρίσκεται σε ύφεση με τις περισσότερες οι εστίες να έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, πυροσβεστική και κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Με το φως της ημέρας θα αναλάβουν δράση εκ νέου τα εναέρια μέσα για να κατασβήσουν πλήρως τις εναπομείνασες εστίες πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο ενημέρωσης Politischios.gr το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων. Πρόκειται για την ίδια που είχε παραδοθεί στις φλόγες τον Αύγουστο του 2012.

image

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων. Ειδικότερα, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε την παραμονή σημαντικής δύναμης εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου. Η πίστα το αεροδρομίου φιλοξένησε 2 Canadair καθώς και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν την επιχείρηση ελέγχου του πύρινου μετώπου.

image

Σχεδόν ολοκληρωτική χαρακτήρισε την καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος. «Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

image

Σήμερα Τρίτη μεταβαίνει στην Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.


Φωτογραφίες: Politischios.gr  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ