Τεχνολογια - Επιστημη

Ολλανδοί οι ψηλότεροι άντρες στον κόσμο και οι Λετονές λαμπάδες

Ποιοι λαοί πήραν μπόι και ποιοι το έχασαν από το 1914 έως σήμερα;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134388-306491.jpg

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ψηλότεροι άντρες στον κόσμο είναι οι Ολλανδοί και ότι στις γυναίκες ξεχωρίζουν με διαφορά ύψους από τις υπόλοιπες οι Λετονές. Ειδικότερα, το μέσο ύψος των Ολλανδών υπολογίζεται σήμερα στο 1,83, ενώ για τις Λετονές είναι το 1,70.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση eLife, μελέτησε συγκριτικά αναπτυξιακά μοντέλα 187 κρατών στον κόσμο από το 1914 έως σήμερα.

Διαπίστωσε, επίσης, ότι από όλους τους λαούς ξαφνικά πήραν μπόι οι Ιρανοί άντρες (ψηλότεροι κατά 16 εκ.) και οι Νοτιοκορεάτισσες γυναίκες (ψηλότερες κατά 20 εκατοστά). Στον αντίποδα, οι πιο κοντοί άντρες στον πλανήτη βρίσκονται στο Ανατολικό Τιμόρ (1,60) και οι πιο κοντές είναι οι γυναίκες της Γουατεμάλας (1,50). Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες της Γουατεμάλας κατέχουν το εν λόγω ρεκόρ σε συνέπεια από το 1914. Δεν έχουν πάρει ούτε ένα εκατοστό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ανάστημα του μέσου Αμερικανού και της μέσης Αμερικανίδας σταθεροποιήθηκε τις δεκαετίες του '60 και του '70 και από τότε έχει αυξηθεί μόνο κατά 6 και 5 εκατοστά αντίστοιχα. Από το 1914 μέχρι σήμερα το ανάστημα του μέσου Αμερικανού έχει πτωτική τάση, ενώ κάποτε ήταν από τους ψηλότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Γενικά, στους πίνακες αναστήματος κυριαρχούν τα κράτη της Ευρώπης. Από την άλλη, οι Ασιάτες, (Ιάπωνες, Κινέζοι και Νοτιοκορεάτες) είναι πολύ ψηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από 100 χρόνια.

Το ανάστημα των λαών της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) δεν έχει αλλάξει εδώ και έναν αιώνα, ενώ οι λαοί της υποσαχάριας Αφρικής παρουσιάζουν πτωτική τάση. «Άντρες και γυναίκες σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Σιέρα Λεόνε έχουν κατά μέσο όρο χάσει μερικά εκατοστά από το ανάστημά τους» αναφέρει η έκθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ