Κοσμος

«Θέλω να απαλλάξω τον κόσμο από τους ανάπηρους» (εικόνες)

Δήλωσε ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης που έχει σοκάρει την Ιαπωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134364-306450.jpg

Δεκαεννέα νεκροί και 24 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της δολοφονικής επίθεσης του 26χρονου Σατόσι Ουεμάτσου σε κέντρο φιλοξενίας ατόμων με αναπηρίες στην πόλη Σαγκαμιχάρα της Ιαπωνίας. Η αστυνομία έχει συλλάβει τον δράστη, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε αθώους ανθρώπους την ώρα που κοιμούνταν. Πρόκειται για πρώην υπάλληλο του κέντρου, ο οποίος μετά τη δολοφονική επίθεση παρουσιάστηκε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε την πράξη του.

image

Το περιστατικό χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο για τα ιαπωνικά δεδομένα και θεωρείται η πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. «Θέλω να απαλλάξω τον κόσμο από τους ανάπηρους», φέρεται να είπε ο δράστης στην αστυνομία. Μάλιστα, ο 26χρονος φέρεται να είχε αποστείλει γραπτή επιστολή σε βουλευτές τον Φεβρουάριο, στην οποία προειδοποιούσε ότι θα σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους με αναπηρίες εάν η Βουλή δεν προχωρήσει στην ευθανασία ατόμων με κινητικά ή διανοητικά προβλήματα. Μέσα στην τσάντα του δράστη η αστυνομία βρήκε αρκετά αιχμηρά όπλα, όλα αιματοβαμμένα. Ο 26χρονος εισέβαλε στο κέντρο σπάζοντας με σφυρί ένα παράθυρο. Την ώρα της επίθεσης εργάζονταν εντός του κέντρου οκτώ άτομα.

image

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλεί πραγματικό σοκ, καθώς τα θύματα είναι αθώοι άνθρωποι», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Από τα 19 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, τα τέσσερα έπαθαν ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία στο δυτικό Τόκιο.

image

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να καταλήξει στα κίνητρα της επίθεσης, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το σενάριο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Εκτιμούν ότι ο 26χρονος ήθελε να πάρει εκδίκηση για την απόλυσή του από το κέντρο.


Φωτογραφία: EPA/KIMIMASA MAYAMA, EPA/YOMIURI SHIMBUN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ