Οι Ιστοριες σας

Τα throwback τραγούδια που ακούμε μέχρι σήμερα

Τα singles έκαναν αίσθηση όταν κυκλοφόρησαν και τα έχουμε ακόμα στο repeat

Αθηνά Κλήμη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Throwback hits: Τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν πριν από χρόνια και εξακολουθούν να ακούγονται μέχρι σήμερα.

Είναι μερικά τραγούδια που ανεξαρτήτως γενιάς, ηλικίας, μουσικού γούστου, έχουν κατακλύσει τις καρδιές μας. Τραγούδια που μπορεί να χορεύαν κάποτε γονείς και τώρα να ξεσηκώνουν τα παιδιά τους. Ναι, συμβαίνει.

Είναι αυτά τα singles που βγήκαν και έκαναν αίσθηση και μπορεί να κυκλοφόρησαν πριν χρόνια, αλλά ακόμα μας κάνουν να νιώθουμε συναισθήματα, τα έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένες φάσεις-εποχές της ζωής μας και μπορεί ακόμα να τα έχουμε on repeat να παίζουν.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα λεγόμενα #throwback hits που δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό μας και, όπως φαίνεται, θα τα χορεύουμε και θα τα τραγουδάμε ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Madonna, η απόλυτη pop queen που όλοι έχουμε αδυναμία, έχει καταφέρει αυτό ακριβώς. Ένα τραγούδι του 1998, να βρίσκεται ακόμα σε όλες τις playlists, στις καρδιές μικρών και μεγάλων και όλοι να ξέρουμε τους στίχους του Frozen. Ένα τραγούδι με ιστορία, που είχε κατακτήσει τα τότε charts και που ακόμα όλοι αγαπάμε. Που βρίσκεται στα #tiktok virals και το χορεύουν παιδιά που δεν ζούσαν ακόμα το 1998. Μάλιστα επανήλθε ξανά με νέο remix οπότε, όπως καταλαβαίνετε, θα το τραγουδάνε και τα εγγόνια μας.

Και δεν θα μας άφηνε ποτέ έτσι. Το super hit Hung Up έφερε επανάσταση στη μουσική σκηνή και με το βίντεο κλιπ του. Ίσως ένα από τα πιο χορευτικά τραγούδια, που σε κάνει να σηκώνεσαι από τον καναπέ ακόμα κι αν είσαι πιο κουρασμένος από ποτέ. Το Hung Up είναι το Νο1 τραγούδι που ακούμε μέχρι και σήμερα σε πάρτι και που ξεσηκώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Και αν μπει κανείς στο Youtube, θα δει πως χρήστης έγραψε σχόλιο πριν 2 μέρες. Damn.

Όποιος είχε κόλλημα με τους Red Hot Chili Peppers να σηκώσει το χέρι. Ανατρεπτικοί, rock, πρωτοποριακοί, ιδιαίτεροι. Αυτά ήταν λίγα από τα χαρακτηριστικά τους που σίγουρα τους έκαναν να ξεχωρίσουν και τα τραγούδια τους να μην έχουν σταματήσει να ακούγονται ούτε μέρα. Ποιος/α δεν έχει βάλει το Californication όταν είναι στα down του/ης; Όλοι μας. Και μάλιστα όχι μια φορά, αλλά σε βάθος χρόνου. Είναι το Californication ένα διαχρονικό τραγούδι λοιπόν; Εσείς απαντήστε. Ας ελπίσουμε και το νέο άλμπουμ των RHCP να είναι έχει την ίδια κατάληξη και να ακούγεται για δεκαετίες.

Τα τραγούδια της Eurovision πάντοτε έχουν ένα virality. Το Euphoria όμως κέρδισε και σε ποιότητα και ίσως γι’ αυτό το ακούμε μέχρι και σήμερα στα ραδιόφωνα αλλά και από επιλογή μας. Πού να ‘ξερε η Loreen όταν εκπροσωπούσε τη Σουηδία πως αυτό το τραγούδι δεν θα ήταν απλά ένα τραγούδι ενός μουσικού διαγωνισμού. Έφτασε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό αλλά και στην καρδιά μας. 10 points to Sweden λοιπόν!

Με πάνω από 1 δισ. views στο Youtube ο Bruno Mars ήρθε το 2010 να μας συγκινήσει με το Grenade και να το κάνει το απόλυτο τραγούδι για ερωτική απογοήτευση ακόμα μέχρι και σήμερα. Όταν χωρίσεις, όταν στεναχωρηθείς, όταν πληγωθείς, αρκεί να ακούσεις έναν στίχο από το συγκεκριμένο τραγούδι και θα το νιώσεις στο 100%.

Όταν μιλάμε για τον Ed Sheeran σίγουρα ξέρουμε πως μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που θα παραμείνει και αυτός και η μουσική του διαχρονική για πάντα. Με τον ήχο του πάντα είναι επίκαιρος και η μουσική του πάντα ένα βήμα μπροστά. Το Shape of You το απέδειξε αυτό! Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση 7 στους 10 να μην γνωρίζουν τους στίχους του απ’ έξω. Και μάλιστα να τους κάνουν και αναπαράσταση τραγουδώντας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλλον είναι μέχρι και σήμερα σε κάθε μουσική playlist, σε πάρτι, events, συγκεντρώσεις, μαγαζιά. Γιατί αυτό το τραγούδι δεν θα σταματήσει να χορεύεται ποτέ.

Και μιας και μιλάμε για χορό, είναι λογικό από το 2013 μέχρι και σήμερα όταν ακούμε το Talk Dirty του Jason Derulo να πεταγόμαστε και να προσπαθούμε να το χορέψουμε όπως ο ίδιος; Είναι λογικό να υπάρχουν tik tok videos με ένα τραγούδι του 2013; Φυσικά και είναι. Ειδικά όταν μιλάμε για τον Jason Derulo που θα μπορούσε να είναι ο βασιλιάς των dance videos στο tik tok. Και άνετα αν το άκουγε ένα παιδί που το 2013 δεν ζούσε, θα νόμιζε πως είναι νέα κυκλοφορία, δεν νομίζετε;

To Rockabye νομίζω για ένα διάστημα δεν είχε σταματήσει να ηχεί στα αυτιά μας. Ήταν παντού με αποτέλεσμα πέρα από τα 5+ δισ. view στο Youtube να ακούγεται μέχρι και σήμερα στα social, στο ραδιόφωνο, σε digital playlists. Από το 2016 μέχρι σήμερα νομίζω δεν έχει σταματήσει να ακούγεται στα αυτιά μας.

Και για το τέλος… Ένα τραγούδι που πάντα, ανεξαρτήτως ηλικίας θα μας δίνει motivation και με το που ακούμε την πρώτη νότα του θα πηγαίνουμε μπροστά. «You should me down, but I won’t fall. I’m titanium». Στίχος που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα, το 2022 και μας δίνει motivation, θάρρος και θετικά vibes. Και για να το καταφέρει αυτό πάνω από 10 χρόνια μάλλον πρέπει να δώσουμε respect στον David Guetta & τη Sia για το Τitanium.