Κοσμος

Η Τουρκία αγόρασε σιτηρά από το πλιάτσικο της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Η κλοπή δεν έφερε ποτέ καλή τύχη σε κανέναν» λένε οι Ουκρανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Reuters: Η Τουρκία αγόρασε κλεμμένα σιτηρά από την Ρωσία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Η Τουρκία φέρεται να έχει αγοράσει κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία μέσω Ρωσίας σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Άγκυρα είπε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που αγοράζουν σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρεσβευτής Vasyl Bodnar είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε βοήθεια από τις τουρκικές αρχές και την Ιντερπόλ που ερευνούν ποιος εμπλέκεται στις αποστολές σιτηρών που διέρχονται από τα τουρκικά ύδατα.

Νωρίτερα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην εξάγουν σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα στην Κριμαία, τη Ρωσία και αλλού στο εξωτερικό. «Ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών που έχουν κλαπεί από την Ουκρανία βρίσκεται σε πλοία ξηρού φορτίου υπό ρωσική σημαία στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram.

«Ο πιο πιθανός προορισμός είναι η Συρία. Από εκεί, τα σιτηρά μπορούν να μεταφερθούν λαθραία σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», σημειώνεται. Λαχανικά όπως παντζάρια, πατάτες και λάχανο έχουν επίσης σταλεί στην Κριμαία σε «μεγάλους όγκους», ανέφερε το υπουργείο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται κλοπές σιτηρών από την Ρωσία. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα της Ουκρανίας έχει καλέσει μέσω Twitter όλα τα κράτη να αρνηθούν τις ρωσικές προσφορές για αγορά σιτηρών που έχουν κλαπεί στην Ουκρανία.

«Ρώσοι εγκληματίες κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, τα φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό. Καλώ όλα τα κράτη να είναι σε εγρήγορση και να αρνηθούν οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Μην αγοράζετε κλοπιμαία. Μην γίνετε συνεργοί στα ρωσικά εγκλήματα. Η κλοπή δεν έφερε ποτέ καλή τύχη σε κανέναν», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωμάτης. 

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council.

Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Περί τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβισθεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι του γεωργικού τομέα δηλώνουν ότι το εξαγώγιμο πλεόνασμα ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια τόνους και οι αναλυτές θεωρούν ότι τα τεράστια αποθέματα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία δεν θα αφήσουν χώρο για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ