Η Ουκρανία εξήγαγε 1.000.000 τόνους σιτηρών τον Απρίλιο σε πείσμα του πολέμου
25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι
Η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι αναφέρθηκε στην σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια.
«Η επιχείρηση της σποράς συνεχίζεται ενεργητικά παρά τις δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας ότι η σπορά φέτος δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με την περυσινή και ότι οι εκτάσεις για την σπορά του καλαμποκιού ήταν μικρότερες.
Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council.
Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Περί τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβισθεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι του γεωργικού τομέα δηλώνουν ότι το εξαγώγιμο πλεόνασμα ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια τόνους και οι αναλυτές θεωρούν ότι τα τεράστια αποθέματα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία δεν θα αφήσουν χώρο για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.
Ο Μίκολα Σόλσκι επανέλαβε τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από το έδαφος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια του πολέμου και δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρεί κλεμμένα όλα τα σιτηρά που μεταφέρονται στην Κριμαία μέσω του λιμανιού της Σεβαστούπολης.
«Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτά τα κλεμμένα σιτηρά να κατασχεθούν σύντομα», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε «το ενδιαφέρον και την κατανόηση» της Ρουμανίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών και πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της Βαλτικής θα είναι η πιο ελκυστική εναλλακτική για τις ουκρανικές εξαγωγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το έγγραφο που εστάλη στις χώρες που έλαβαν πρόσκληση να συμμετέχουν
Πώς περιγράφει το περιστατικό ο άνδρας - Παραμένει η οργή στην Πολιτεία
Η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να φέρει βόρειο σέλας σε περιοχές που δεν εμφανίζεται συνήθως
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, γεννήσεις, θάνατοι
Οι σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης στο επίκεντρο
Τουλάχιστον 40 νεκροί - Στο μικροσκόπιο οι γραμμές των τρένων
Όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.