Κοσμος

Τέλος το lockdown στη Σαγκάη για τον κορωνοϊό - Σε ισχύ η άρση μέτρων (βίντεο)

Κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, άνοιξαν σαμπάνιες και πήγαν για κούρεμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάτοικοι στη Σαγκάη κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους μετά την άρση του lockdown
Κάτοικοι στη Σαγκάη κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους μετά την άρση του lockdown © EPA/ALEX PLAVESKI

Στη Σαγκάη σταμάτησε το σκληρό lockdown και οι κάτοικοι μπόρεσαν να κάνουν μια βόλτα στους δρόμους. Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

Στη Σαγκάη, υστερα από δύο μήνες απόγνωσης και μεγάλης οικονομικής ζημιάς, το δρακόντειο lockdown έλαβε τέλος τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), σκορπώντας ανακούφιση στους κατοίκους εν μέσω ανησυχίας ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στο μέλλον με ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης μπορούν πλέον:

  • Να βγουν ελεύθερα από το σπίτι,
  • να επιστρέψουν στις εργασίες τους,
  • να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και
  • να οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Σαμπάνια και κούρεμα μετά την άρση του lockdown στη Σαγκαή

Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, ομάδες ανθρώπων άρχισαν να πανηγυρίζουν, φωνάζοντας «άρση του lockdown» και να ανοίγουν σαμπάνιες. Οι δρόμοι άρχισαν ξανά να παίρνουν ζωή, με κάποιους να βγαίνουν για πικ νικ, τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο, συνταξιούχους να χορεύουν και τις πλατείες να γεμίζουν με κόσμο. Επίσης:

  • Η Disneyland στη Σαγκάη, η οποία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα επαναλειτουργήσει, φωταγωγήθηκε για να γιορτάσει την άρση του lockdown στην κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας.
  • Οι κουρείς έπιασαν δουλειά στους φωτισμένους δρόμους, για να περιποιηθούν υπαίθρια τους πελάτες τους.
  • Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat, τα καταστήματα άρχισαν να ενημερώνουν για την επαναλειτουργία τους.

«Έβγαλα βόλτα τον σκύλο μου και είναι ενθουσιασμένος, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βγήκε έξω» δηλώνει η Μέλοντι Ντονγκ, η οποία ανυπομονούσε να γευτεί λιχουδιές που είναι δύσκολο να ετοιμάσει στο σπίτι.

Shanghai lockdown fences taken down as Covid measures set to ease

Η πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοι της Σανγκάης είναι απολύτως ενδεικτική ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων Covid που ακολούθησε η κινεζική κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα παρά τις συνεχιζόμενες μολύνσεις.

Η έλλειψη ενός οδικού χάρτη για την έξοδο από μια προσέγγιση που αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε επενδυτές και επιχειρηματίες.

Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις επέφεραν σημαντικό πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναταραχή σε διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων τον Απρίλιο.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η αυστηρή διαχείριση της πανδημίας -που φέρει τη σφραγίδα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ- είναι απαραίτητη για να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας.

Shanghai residents flee city as Covid-19 measures ease ahead of city reopening

Το σκληρό lockdown στη Σαγκάη δοκίμασε τις αντοχές των κατοίκων - Ποια μέτρα παραμένουν

Σε αυτούς τους δύο μήνες του lockdown στη Σανγκάη, οι κάτοικοι πάσχιζαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους ή να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οικογένειες χωρίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να κλειστούν σε κέντρα καραντίνας.

Μετά την άρση του lockdown στη Σαγκάη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούνται. Συγκεκριμένα:

  • Οι κάτοικοι υποχρεώνονται να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.
  • Τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο για «take away».
  • Τα καταστήματα ανοίγουν με περιορισμούς στον μέγιστο αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών.
  • Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν αργότερα.
  • Οι κάτοικοι της Σαγκάης θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid τεστ κάθε 72 ώρες προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επισκέπτονται δημόσιους χώρους.

Στη διάρκεια του δίμηνου lockdown, πραγματοποιήθηκαν πρωτόγνωρες για τη Σανγκάη διαμαρτυρίες, με απεγνωσμένους κατοίκους να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια από τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Λίγες ώρες πριν από την άρση του lockdown, το μεγαλύτερο κέντρο απομόνωσης -ένας χώρος 50.000 κλινών στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο- έδωσε εξιτήριο στους τελευταίους δύο ασθενείς με Covid-19 από τους 174.308 που είχαν φιλοξενηθεί εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ