Κοσμος

Κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Σολτς και Μακρόν από τον Πούτιν

Το τηλεφώνημα που κράτησε 80 λεπτά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία © EPA/POOL

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη γερμανική καγκελαρία, Σολτς και Μακρόν ζήτησαν από τον Πούτιν:

  • Άμεση κατάπαυση του πυρός και
  • απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Παράλληλα, κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση. Επιπλέον, ζήτησαν από τον Πούτιν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού.

Από τη μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θα μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και θα επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.

Πιέσεις Μακρόν και Σολτς σε Πούτιν για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Την ίδια στιγμή ο καγκελάριος Σολτς και ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά διά θαλάσσης.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες.

Οι τρεις ηγέτες, καταλήγει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ