Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές προκλήσεις: Όχι σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε ατυχήματα

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
State Department
State Department © EPA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι απαντά για την τουρκική προκλητικότητα μετά και τη νέα παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη, το διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα, αλλά και την προκλητική απάντηση της Τουρκίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Απαντήσαμε στις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας»

«Πλήρως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΞ της Ελλάδας» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε: «Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής.

» Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

» Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

Τουρκικά μαχητικά έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη! - Έντονο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας για την παραβίαση κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Όπως έγινε γνωστό, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη στον Έβρο.

Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση από την Τουρκία που δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις. Σημειώνεται ότι η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για τη στάση των ΗΠΑ και την προσέγγισή τους με την Ελλάδα.

Σε αυτήν την ομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος για την επίλυση διαφορών μπορεί να γίνει μόνο όταν το Διεθνές Δίκαιο και οι κανόνες «καλής γειτονίας» γίνονται σεβαστοί. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη νέα πρόκληση της Άγκυρας με τα τουρκικά αεροσκάφη στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που «εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη». Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για τη νέα τουρκική πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ