Κοσμος

Στήριξη από Κομισιόν για Τουρκία: Οι πτήσεις πάνω από τα νησιά παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

«Να σταματήσει η Άγκυρα όλες τις απειλές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά (Φωτογραφία αρχείου)
Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά (Φωτογραφία αρχείου) © EPA/TARIK TINAZAY

Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει η Κομισιόν απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις και συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η Κομισιόν αναφορικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Ειδικότερα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Κομισιόν: Τι αναφέρει για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV).

» Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο.

» Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ