- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέος γύρος συνομιλιών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων από το εργοστάσιο στο Άζοφσταλ
Μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία
Ουκρανία: Συνομιλίες για την απομάκρυνση των πολιορκημένων Ουκρανών στρατιωτικών από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.
«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.
Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.
«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.
Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.
Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.
Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.
Μαριούπολη: Οχυρωμένος μαχητής ζητάει τη βοήθεια του Έλον Μασκ
Ένας από τους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στη χαλυβουργία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη έκανε έκκληση στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της SpaceX Έλον Μάσκ να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους.
Πολλοί άμαχοι διασώθηκαν από το τεράστιο εργοστάσιο Αζοφστάλ την περασμένη εβδομάδα με βάση μια συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση εκατοντάδων μαχητών, μερικοί από τους οποίους έχουν τραυματιστεί έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών.
"Έλον Μασκ ο κόσμος λέει να έρθετε από έναν άλλο πλανήτη για να διδάξετε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο αδύνατο. Οι πλανήτες μας είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς ζω εκεί όπου είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσεις", έγραψε στο Twitter ο διοικητής των πεζοναυτών Σέρχιι Βολίνα.
"Βοηθήστε μας να βγούμε από το Αζοφστάλ σε μια μεσολαβούσα χώρα. Αν όχι εσείς, τότε ποιος; Δώστε μου ένα σημάδι."
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας διαστημικών πυραύλων SpaceX και της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, και σχεδιάζει να αγοράσει το Twitter. Δεν είναι προσώρας σαφές αν ο Μασκ έχει δει το τουίτ του Βολίνα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως περίπου 1.000 μαχητές αντιστέκονται στις πολλές υπόγειες στοές του Αζοφστάλ, εκατοντάδες από τους οποίους έχουν τραυματιστεί σοβαρά και χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν. Το εργοστάσιο σφυροκοπείται από ρωσικά πυρά.
Τον Φεβρουάριο, όταν η πρόσβαση της Ουκρανίας στο διαδίκτυο διακόπηκε μετά τη ρωσική εισβολή, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε ένα τουίτ Ουκρανού αξιωματούχου που ζητούσε βοήθεια. Ο Μασκ είπε πως η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία της SpaceX, Starlink, θα ήταν διαθέσιμη στην Ουκρανία και πως η SpaceX θα έστελνε περισσότερους τερματικούς σταθμούς στη χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.