Κοσμος

Ρωσία: Οι θάνατοι ολιγαρχών και ισχυρών στελεχών από την αρχή του πολέμου

«Υπάρχει ένα ίχνος αίματος που εκτείνεται μέχρι τη Μόσχα» γράφει η ιταλική Corriere della Serra

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/THIBAULT CAMUS

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και τα ισχυρά στελέχη που σχετίζονται με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και πέθαναν υπό «περίεργες» συνθήκες το 2022.

Μία σειρά από επιχειρηματίες που άλλος λίγο και άλλος περισσότερο συνδέονταν με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν άσχημο τέλος προσφάτως. Στα τέλη Απριλίου δύο Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν νεκροί, με την εκδοχή των ρωσικών αρχών να τους θέλει να έχουν σκοτώσει πρώτα μέλη των οικογενειών τους πριν αυτοκτονήσουν. Θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση. Οι συμπτώσεις όμως πληθαίνουν. Είχαν προηγηθεί ακόμη 4 περίεργες υποθέσεις θανάτων από τις αρχές του 2022. Γύρω από το θέμα υπάρχουν υποψίες που αλληλοτροφοδοτούνται. Το μυστήριο παραμένει έγραψε και η Corriere della Sera, η οποία θεωρεί ότι «υπάρχει ένα ίχνος αίματος που εκτείνεται μέχρι τη Μόσχα». 

Σεργκέι Προτοσένια
Ο ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Προτοσένια πετσόκοψε με τσεκούρι τη γυναίκα του και την έφηβη κόρη του προτού αυτοκτονήσει δι’ απαγχονισμού στον κήπο της επαύλεως που διατηρούσε η οικογένεια στη φημισμένη από τουριστικής απόψεως Κόστα Μπράβα.  Ο Προτοσένια ήταν πρώην στέλεχος της Novatek, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ένα άτομο που ξεχώριζε και έναν υπέροχο οικογενειάρχη». Ο 22χρονος γιος του Προτοσένια που βρισκόταν στις ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες είναι πεπεισμένος για την αθωότητα του πατέρα του. Όπως δήλωσε σε ισπανικά μέσα λάτρευε τη γυναίκα και την κόρη του και δεν θα έκανε ποτέ κάτι για να τις βλάψει. 

Βλάντισλαβ Αβάγιεφ 
Μόλις μία νωρίτερα από τους θανάτους στην οικογένεια Προτοσένια ο Ρώσος ολιγάρχης Βλάντισλαβ Αβάγιεφ είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα μαζί με τα πτώματα της συζύγου του και της 13χρονης κόρης του. Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο Αβάγιεφ σκότωσε τη σύζυγο και την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 
Ο Αβάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank και άλλοτε αξιωματούχος του Κρεμλίνου, βρέθηκε νεκρός να κρατάει ένα πιστόλι με το οποίο φέρεται να σκότωσε τα μέλη της οικογένειάς του. 

Η εκδοχή για τους θανάτους των δυο ολιγαρχών ενός πρώην «insider» που έφυγε για την Ουκρανία

Αναφορικά με τους θανάτους των Αβάγιεφ και Προτοσένια, αξία αναφοράς είναι η εκτίμηση του πρώην στελέχους Gazprombank Ιγκόρ Βολόμπουεφ o οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση που κατείχε στη ρωσική τράπεζα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αβάγιεφ πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.  Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank . 

Βασίλι Μελνίκοφ 
Τον Μάρτιο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και η οικογένειά του βρέθηκαν νεκροί στο πολυτελές διαμέρισμά τους στο Νίζνι Νοβγκόροντ. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant τα άψυχα σώματα του Μελνίκοφ, της συζύγου του και των δύο γιων τους, 4 και 10 ετών, έφεραν τραύματα από μαχαίρι. Τα μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τους φόνους βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρχές υποστήριξαν ότι ήταν μία υπόθεση δολοφονίας - αυτοκτονίας. Ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι η εταιρεία του Μελνίκοφ, Medstom, που προμηθεύει ιατρικό εξοπλισμό, ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. 

Μιχαήλ Γουάτφορντ
Στις 28 Φεβρουαρίου ο ουκρανικής καταγωγής Μιχαήλ Γουάτφορντ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Βρετανία. Είχε κρεμαστεί. Η σύζυγός του και τα παιδιά του βρέθηκαν ασφαλείς. Σύμφωνα με το BBC είχε βγάλει πολλά εκατομμύρια στη Ρωσία ως μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Άλλαξε το επίθετό του από Tολστόσεγια στις αρχές του 2000, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Βρετανία. 

Αλεξάντερ Τουλιάκοφ
Τρεις μόλις ημέρες πριν από τον θάνατο του Γουάτφορντ και μόλις μία ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο 61χρονος Αλεξάντερ Τουλιάκοφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος Οικονομικών της Gazprom, βρέθηκε κρεμασμένος στο γκαράζ ενός εξοχικού στο Λενίσκι. Οι αρχές βρήκαν ένα σημείωμα δίπλα του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοχειρία. Η γειτονιά στην οποία βρέθηκε ήταν ο τόπος ακόμη ενός θανάτου στελέχους της Gazprom. 

Λέονιντ Σούλμαν
Στις 30 Ιανουαρίου ο 60χρονος Λέονιντ Σούλμαν βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του εξοχικού του στο Λενίσκι. Δίπλα του υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο έναν πόνο στο πόδι του. Σύμφωνα με το Fortune ο Σούλμαν ήταν στο στόχαστρο έρευνας της Gazprom για απάτη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ