Κοσμος

Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τι αναφέρει η ρωσική εταιρεία ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη © EPA/PAWEL SUPERNAK

Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

H ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι εφοδιάζει την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων πελατών της.

Τα αιτήματα αυτά καταγράφονται σε ποσότητες 97,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) για σήμερα 1η Μαΐου, έναντι 71,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου χθες.

Την ίδια ώρα η παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom, όπως ανέφερε ο Βαντίμ Τσεμπάν, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Moldovagaz, σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικό αέριο - ΕΕ: «Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια»

Πρόσφατα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Φυσικό αέριο - FT: Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία ανοίγουν λογαριασμούς για να πληρώσουν σε ρούβλια

Την ίδια ώρα πάντως, δημοσίευμα των «Financial Times» έκανε λόγο για εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται να ετοιμάζονται να συναινέσουν στις ρωσικές απαιτήσεις για αγορά του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Πιο συγκεκριμένα, ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο © EPA/CLEMENS BILAN

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της. Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της OMV είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ