Κοσμος

ΥΠΕΞ: Νέο διάβημα της Αθήνας μετά το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

ΥΠΕΞ: Νέο διάβημα της Αθήνας μετά το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο - Τι αναφέρει η Ελλάδα στον Τούρκο πρέσβη

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης (28/4) νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη. Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». 

Ελληνοτουρκικά: «Παγώνουν» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Για το μέλλον μετατίθενται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες, 27 Απριλίου, πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες εξάλλου το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος, τονίζοντας πως πρόκειται για «ενέργειες που αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ