Πολιτικη & Οικονομια

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής η αύξηση της έντασης και της προκλητικότητας της Τουρκίας

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικό αεροσκάφος F-16
Τουρκικό αεροσκάφος F-16 © EPA/POOL

ΥΠΕΞ: Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις υπερπτήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας». 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, επεσήμανε ότι μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη, είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις. Έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κ.λπ.). Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2020, όταν οι Τούρκοι είχαν κάνει 23 υπερπτήσεις σε μία ημέρα

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ». 

Ο κ. Παπαϊωάννου συμπλήρωσε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα καλής γειτονίας που η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι «πάντα υπέρ των καλών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ μιλάμε για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και γι' αυτό μάλιστα έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δύο ημέρες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ