Κοσμος

Οργή στο SPD για τη φιλορωσική στάση του Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ως γνωστόν είναι εδώ και χρόνια στο «μισθολόγιο» του Κρεμλίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ © ΕPA Pool
O πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ © ΕPA Pool

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν κάλεσε σήμερα τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει στέλεχος των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών και στη Γερμανία εξακολουθεί να δέχεται δριμεία κριτική.

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματίας και θα πρέπει να σταματήσουμε να τον αντιμετωπίζουμε ως βετεράνο πολιτικό, ως πρώην καγκελάριο», δήλωσε η πρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Πρόσθεσε ότι ο πρώην καγκελάριος δεν ανταποκρίθηκε στην επίσημη έκκληση του SPD να εγκαταλείψει τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Ερωτώμενη εάν ο Σρέντερ θα έπρεπε να αποχωρήσει από το κόμμα, η Σάσκια Έσκεν απάντησε: «Θα έπρεπε!». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για ενδεχόμενη διαγραφή του.

Προ μηνός, συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ζήτησε από τον πρώην καγκελάριο να παραιτηθεί από τις θέσεις του στη Rosneft και στον Nord Stream, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στο Ανόβερο, τόπο καταγωγής του κ. Σρέντερ, απειλεί να του αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης.

Με φόντο τα παραπάνω, η ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε ήδη διαγράψει τον κ. Σρέντερ από τα επίτιμα μέλη της, διότι δεν παραιτήθηκε από τις θέσεις του στη Ρωσία. «Δεδομένης της ρωσικής πολεμικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και της σοβαρής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, η ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε ρωσικές κρατικές εταιρίες από επίτιμο μέλος της BVB δεν γίνεται αποδεκτή», ανακοίνωσε ο σύλλογος.

Η στενή φιλική σχέση του Σρέντερ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποτελεί μυστικό, κι έτσι ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλούν αίσθηση φιλορωσικές δηλώσεις του. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ρωσικούς ενεργειακούς φορείς μετά την αποχώρησή από την ενεργό πολιτική στη Γερμανία (διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 έως το 2005) δεν είναι επίσης κάτι νέο.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2 (στον Nord Stream AG). Διετέλεσε επίσης επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft. To νέο πόστο στην Gazprom ήρθε όμως να προστεθεί εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ