Κοσμος

Βουλγαρία: Με αμερικανικό LNG θα περάσει τον χειμώνα - Έκλεισε την κάνουλα η Ρωσία

Η άρνηση της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια την Gazprom

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με αμερικανικό LNG θα ζεσταθεί η Βουλγαρία τον χειμώνα
Με αμερικανικό LNG θα ζεσταθεί η Βουλγαρία τον χειμώνα © EPA

Η Βουλγαρία θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, μετά την κίνηση της Gazprom να σταματήσει τις παραδόσεις στη Σόφια.

Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να την βοηθήσουν μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 η κυβέρνηση στη Σόφια.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιούνιο στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazprom» επισημαίνεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Γιατί η Gazprom έκοψε το φυσικό αέριο στη Βουλγαρία - Η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια

Η Gazprom διέκοψε στις 27 Απριλίου 2022 τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, πάνω από το 90% του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία διεξάγει συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου και επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες για να παραλαμβάνει LNG μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Έχει επίσης ζητήσει να πραγματοποιηθούν κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία απείλησε με βέτο στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξαίρεση για εκείνη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ