Κοσμος

Διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat: Το νέο ρωσικό υπερόπλο (βίντεο)

Μπορεί να φέρει μέχρι και 15 πυρηνικές κεφαλές - Τι βεληνεκές έχει - Καρέ καρέ η εκτόξευση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sarmat, ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος της Ρωσίας
Sarmat, ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος της Ρωσίας @IFENewsAgency/Twitter

H Ρωσία εκτόξευσε τον Sarmat. Ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που «ξεπερνά κάθε αντιπυραυλική άμυνα», σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Sarmat είναι ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος που δοκίμασε με επιτυχία η Ρωσία. Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, την ώρα που μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Όπως είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτός ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος «θα κάνει όσους προσπαθούς να απειλήσουν τη Ρωσία, να το ξανασκεφτούν». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν υπάρχει ανάλογο στρατιωτικό όπλο, τέτοιου τύπου, «πουθενά στον κόσμο».

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος, Sarmat, «μπορεί να διαπεράσει κάθε αντιπυραυλική άμυνα».

Βαλλιστικός πύραυλος Sarmat - Πού έγινε η εκτόξευση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να ενημερώνεται από τον ρωσικό στρατό ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας, πλήττοντας στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά.

«Το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων, θα εγγυηθεί αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα υποχρεώσει να το ξανασκεφθούν εκείνοι που μέσα από την απροκάλυπτη επιθετική τους ρητορική προσπαθούν να απειλήσουν την χώρα μας» είπε ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat - Πόσο αποτελεσματικός είναι - Χαρακτηριστικά

Ο Sarmat είναι ένας νέος βαρέως τύπου διηπειρωτικός πύραυλος. Πρόκειται για εξελιγμένο πύραυλο που μπορεί να φέρει 10 ή περισσότερες κεφαλές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congressional Research Service).

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο συγκεκριμένος βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύσσει η Ρωσία:

  • Ζυγίζει 200 τόνους
  • Έχει βεληνεκές 10.000 χλμ.
  • Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 15 πυρηνικές κεφαλές
  • Οι κεφαλές απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7 (25.000 χλμ./ώρα).

Ο πύραυλος αυτός αναπτύσσεται εδώ και χρόνια από τη Ρωσία. Η δοκιμαστική εκτόξευσή του δεν αποτελεί έκπληξη για τη Δύση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ