Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

56η ημέρα εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μήνυμα γραμμένο στα αγγλικά και σε πίνακα στα χρώματα της Ουκρανίας για τη σωτηρία των παιδιών στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Μαριούπολη: Μήνυμα για τη σωτηρία των παιδιών © EPA

H Ρωσία στους Ουκρανούς που έχουν οχυρωθεί στο χαλυβουργείο ζητώντας να καταθέσουν σήμερα τα όπλα τους- Νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν την πόλη Νικολάεφ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 56η ημέρα. Λιγότερα λεωφορεία από όσο ήταν προγραμματισμένο μπόρεσαν να φτάσουν σήμερα σε αμάχους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη και δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ. 

Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία.

Λίγο νωρίτερα, δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

mariupol_battle_map_draft_april_192022.png
© ISW

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

23:00 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο πύραυλο φέτος

Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat φέτος μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή του, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο μετέδωσε σημερινή δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα αρχίσουν "φέτος το φθινόπωρο", σύμφωνα με το δημοσίευμα. Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου.

22:46 Κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εναντίον του Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ με αναφορά στις δραστηριότητες του στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο του νέου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνει μια σημαντική εμπορική τράπεζα της Ρωσίας και ένα «ένα παγκόσμιο δίκτυο» που απαρτίζεται από περισσότερα από 40 άτομα και οντότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο δίκτυο βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα. Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη, ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει ποσοστό πάνω από 50%, μπαίνουν υπό καθεστώς κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε ασκήσει δίωξη προ ημέρων στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, προσπάθεια δημιουργίας φιλορωσικού δικτύου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και προσπάθεια μεταφοράς 10 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανική τράπεζα σε συνεργάτη του στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφαλείας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τέλος, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ επιτελούσε τον ρολό του ενδιάμεσου παράγοντα, φέρνοντας σε επαφή την κυβέρνηση της Ρωσίας με φιλορώσους πολιτικούς στην Ευρώπη και ενισχύοντας οικονομικά ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.

22:15 Νέες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων είναι μια ρωσική τράπεζα και μια εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τις υπάρχουσες κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στοχοθέτησε τη ρωσική τράπεζα Transkapitalbank, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να πρότειναν τρόπους για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Στο στόχαστρο μπήκε επίσης ένα «παγκόσμιο δίκτυο» περισσότερων από 40 ανθρώπων και οντοτήτων με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Μεταξύ αυτών είναι και οργανισμοί «πρωταρχική αποστολή των οποίων είναι να διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων για τις ρωσικές οντότητες».

Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις σε εταιρείες του ρωσικού τομέα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, που φέρεται ότι είναι ο τρίτος σε μέγεθος στον κόσμο. Σε αυτές συγκαταλέγονται η BitRiver και δέκα θυγατρικές της που εδρεύουν στη Ρωσία. Το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι κανένα εταιρικό περιουσιακό στοιχείο δεν θα μετατραπεί σε μηχανισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων.

21:51 Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών προέτρεψε την G20 να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.

Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αποχώρησαν από μια συνάντηση, όταν πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, είπε νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

21:48 «Δεν λειτούργησε» ούτε σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε» υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του αχανούς εργοστασίου, του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

21:33 Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ίσως δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» είπε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει.Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.

21:30 Η Καναδή υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή της Ρωσίας

H Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε σήμερα ότι αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της G20 στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

«Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον αφορούν την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας -- και η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε μέσω Twitter προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει.

«Οι δημοκρατίες του κόσμου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση και τα εγκλήματα πολέμου. Σήμερα ο Καναδάς και ορισμένοι δημοκρατικοί εταίροι μας αποχώρησαν από την ολομέλεια της G20 όταν η Ρωσία ζήτησε να παρέμβει», δήλωσε η Φρίλαντ, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας 'Αντριου Μπέιλι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ και άλλοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από τη σύνοδο της «Ομάδας των 20» πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, πριν πάρει τον λόγο ο Ρώσος αντιπρόσωπος.

20:24 Ο προκαθήμενος της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε από τους πιστούς να αποφύγουν τις νυχτερινές θρησκευτικές λειτουργίες του Πάσχα φοβούμενος μάχες

Ο προκαθήμενος της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε σήμερα από ιερείς και πιστούς να μην τελέσουν τις νυχτερινές ακολουθίες του Πάσχα σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από μάχες, φοβούμενος ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν κατά την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως αμφιβάλλει ότι θα τηρηθεί μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα και μια παύση στους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα, που πρότειναν η ουκρανική εκκλησιαστική ένωση και θρησκευτικές κοινότητες.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά, γιατί ο εχθρός προσπαθεί να μας καταστρέψει ολοσχερώς», δήλωσε.

Ουκρανοί εκκλησιαστικοί ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία από τότε που η Ουκρανία σχημάτισε μια νέα Ορθόδοξη Εκκλησία το 2018, τερματίζοντας αιώνες θρησκευτικών δεσμών με τη Μόσχα. Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι είναι κατά κύριο λόγο Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε σήμερα την «ευγνωμοσύνη» του για μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που ζήτησε τετραήμερη «ανθρωπιστική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια του Πάσχα, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Η εκεχειρία κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων από τις περιοχές των συνεχιζόμενων και πιθανών εχθροπραξιών, «ιδιαίτερα από την πολύπαθη» πόλη της Μαριούπολης, ανέφερε.

Δεκάδες εκκλησίες και άλλοι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Επιφάνιος τόνισε ότι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα μπορούσαν να τελούνται πρωινές ή απογευματινές ώρες και ότι οι ιερείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να σχηματιστούν πλήθη στις εκκλησίες. Οι πιστοί μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, πρόσθεσε.

 

 

20:20 Όλοι οι επικεφαλής της ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης «Βίχοντ» η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις ρωσικές αρχές «ξένος πράκτορας», εγκατέλειψαν την Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Όλοι οι επικεφαλής της ΛΟΑΤΚΙ ομάδας πρωτοβουλίας «Βίχοντ» η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις ρωσικές αρχές ΜΚΟ «ξένος πράκτορας», εγκατέλειψαν την Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe.

«Αναγκαστήκαμε να μετεγκατασταθούμε στο εξωτερικό και να μην αναφέρουμε την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε για λόγους ασφαλείας των συνεργατών μας». Με το που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούσε ως οργάνωση να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της «Βίχοντ» Αλεξάντρ Βαρόνοφ.

«Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ασφάλεια της διοίκησης μας σε περίπτωση που παραμείνει εδώ (στην Ρωσία-σ.σ) και για όλους αυτούς τους λόγους ασφαλείας, τις ενισχυόμενες διώξεις και της λογοκρισίας πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς με τη συνείδησή μας, ακόμη και αν μιλάμε για κάποια πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιους συμβιβασμούς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το εξωτερικό, για να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας και με τους αποδέκτες μας και για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό στην σημασία του οποίου πιστεύουμε», δήλωσε ο Βαρόνοφ.

Η οργάνωση «Βίχοντ» ανακοίνωσε ότι η μετεγκατάσταση της την δίνει την δυνατότητα να μετεξελιχθεί από περιφερειακή σε διεθνή οργάνωση. Παράλληλα η ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθεί να παρέχει ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ενώ οι δικηγόροι της θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πελατών του στα δικαστήρια και στους κρατικούς φορείς.

20:00 Η Ρωσία είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat

Η Ρωσία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν συνιστά «απειλή» για την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι πραγματοποίησε την πρώτη, επιτυχημένη, δοκιμή του πυραύλου αυτού, που θα προστεθεί στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Η Ρωσία «ενημέρωσε καταλλήλως» την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή, όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και επομένως δεν ήταν «έκπληξη» για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει «κάτι ανάλογο» του πυραύλου αυτού, ενός όπλου νέας γενιάς, πολύ μεγάλου βεληνεκούς. «Είναι πραγματικά ένα μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στις εξωτερικές απειλές και θα αναγκάσει εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με επιθετική ρητορική να το σκεφτούν δύο φορές», είπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat είναι ικανός να ξεφύγει «από όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα».

Σε ένα βίντεο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στις 15.12 (ώρα Μόσχας) από το πεδίο δοκιμών του Πλεσέτσκ, στην περιφέρεια του Αρχαγκέλσκ. Ο πύραυλος πέτυχε έναν στόχο σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Κούρα, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα.

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δοκιμών, ο Sarmat θα ενταχθεί στις στρατηγικές ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία. Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων. Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat «πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές» και ότι «είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο».

19:30 Λιγότερος αριθμός ανθρώπων από το προγραμματισμένο κατόρθωσαν να φύγουν σήμερα από τη Μαριούπολη

Λιγότερα λεωφορεία από όσο ήταν προγραμματισμένο μπόρεσαν να φτάσουν σήμερα σε αμάχους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη και δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ.

Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία.

Λίγο νωρίτερα, δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

19:15 Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Μαριούπολη και πιθανά μέτρα που έχουν στόχο την παροχή ασφάλειας σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών ξένων χωρών.

19:00 Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

18:30 Το Βερολίνο θα τερματίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους

Η Γερμανία θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από μια συνάντησή της σήμερα με τους ομολόγους της από χώρες της Βαλτικής.

«Λέω λοιπόν εδώ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ναι, η Γερμανία επίσης καταργεί πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Θα μειώσουμε κατά το ήμισυ το πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι και θα το μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπέρμποκ, ο Λετονός ομόλογός της Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει περαιτέρω το εμπόριο της με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ενέργειας.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η Ρωσία δεν θα ηρεμήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να ενεργεί εχθρικά», είπε ο Ρίνκεβιτς.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία και πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτό αφορά επίσης τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Λετονός ΥΠΕΞ.

18:15  Ένα κομβόι με αμάχους αναχώρησε από τη Μαριούπολη

Δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι ελπίζουν να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους με βάση μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία –την πρώτη εδώ και εβδομάδες– για το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου.

18:00 Πέθανε στην Μαριούπολη η 91χρονη Βάντα Ομπιέντκοβα, που επέζησε της ναζιστικής κατοχής την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - Μουσείο Άουσβιτς

Στη Μαριούπολη, πέθανε η 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter το μουσείο Άουσβιτς.

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλύτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στην Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σ ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου, κρυπτόμενη από τους Ρώσους», αναφέρεται στην ανάρτηση του μουσείου.

17:40 Ζελένσκι και Ναβάλνι «ψηφίζουν» Μακρόν

Φιλικός προς τον Μακρόν, εχθρικός προς την Λεπέν εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε συνέντευξη του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ζελένσκι κάλεσε την ακροδεξιά υποψήφια, η οποία ως γνωστόν έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητη στην Ουκρανία, να αναθεωρήσει τις φιλικές ως σήμερα απόψεις της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Εάν η υποψήφια πρόεδρος κατανοήσει ότι έκανε λάθος, (…) η σχέση μας θα μπορούσε να αλλάξει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί σχέσεις που δεν θα ήθελε να τις χάσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο φυλακισμένος Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σε μια σειρά από tweets, ο Ναβάλνι είπε ότι είναι «σοκαρισμένος» από το δάνειο των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2014 το πρώην κόμμα της Λεπέν από μια ρωσική τράπεζα η οποία όπως είπε ξεπλένει βρώμικο χρήμα και δημιουργήθηκε από τον Πούτιν. «Θα σας άρεσε αν ένας Γάλλος πολιτικός έπαιρνε δάνειο από την Κόζα Νόστρα; Λοιπόν, το ίδιο είναι» είπε ο Ναβάλνι.

17:30  Το Ισραήλ συμφωνεί να προμηθεύσει κράνη και γιλέκα στις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα Τετάρτη την προμήθεια με κράνη και γιλέκα των ουκρανικών υπηρεσιών διάσωσης , μετά από συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ.

17:18 Το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει μεγαλύτερη μυστικότητα στο ζήτημα των θανάτων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε οι συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία να υποβάλουν αίτηση σε στρατιωτικές και όχι σε πολιτικές αρχές για να τους καταβληθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων, επιβάλλοντας ένα επιπλέον μέτρο μυστικότητας σχετικά με τις απώλειες μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διαβαθμίζει τους θανάτους στρατιωτών ως κρατικά μυστικά ακόμη και σε περιόδους ειρήνης και δεν έχει δώσει ενημερώσεις για τα επίσημα στοιχεία για τα θύματα στην Ουκρανία για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Στην πρότασή του, το υπουργείο Άμυνας ζήτησε τα επιδόματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών να μην εποπτεύονται πλέον από πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά να τα χειρίζονται τα γραφεία στρατολόγησης. Αυτή η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να «περιορίσει τον κύκλο των ανθρώπων» που έχουν πληροφορίες για ρωσους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε.

16:45 Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δηλώνει στην Ευρωβουλή ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Το Reuters ζήτησε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ηι Σύμβααση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.

16:20 Δήμαρχος Μελιτόπολης: Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους στρατιώτες

Ήταν περίπου στα μέσα Μαρτίου όταν τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονταν από την είδηση της απαγωγής του δημάρχου Μελιτόπολης, στην Ουκρανία, Ιβάν Φεντόροφ από ρωσικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι ζητούσε την απελευθέρωσή του. Όταν τελικά τον άφησαν ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βγήκε ζωντανός.

«O φόβος ήταν το μετά. Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστιζε τίποτε για τους Ρώσους στρατιώτες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά επίσκεψη που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες. Μαζί με τα μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ολένα Χομένκο και Μαρία Μεζέντσεβα μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε κλειστή εκδήλωση του διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης GLOBSEC με την παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων.

Του ζητήσαμε να μας περιγράψει τον εφιάλτη που έζησε τις ημέρες της ομηρίας του.

13.25 Συνάντηση των μελών της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλεί σήμερα τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική σημασία καθώς η Ουκρανία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση της ρωσικής επίθεσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο.

Μία «σειρά θεμάτων» θα συζητηθεί από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

 

12.10 Αυξάνεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Βρετανία

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία προστίθεται ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.

«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανόν να παραμείνει μικρή μετά την απόσυρσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) από τα βόρεια του Κιέβου. Ωστόσο υπάρχει ακόμη κίνδυνος πληγμάτων ακριβείας κατά στόχων που αποτελούν προτεραιότητα σε όλη την Ουκρανία», προστίθεται στην επικαιροποιημένη αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

11.13 Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν στην απομάκρυνση περίπου 6.000 γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη 

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη αυτή, θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

10.43 Στο Κίεβο μετέβη σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μισέλ ανακοίνωσε το ταξίδι με μια φωτογραφία που δημοσίευσε, η οποία τον δείχνει να αγκαλιάζει την Όλγα Στεφανισίνα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Σήμερα στο Κίεβο. Στην καρδιά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», έγραψε ο Μισέλ.

10.03 Δήμαρχος Μαριούπολης: Περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη

Περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

09.20 Επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία για να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας", σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

08.54 Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ με τον εθνικό εποπτικό φορέα

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χθες Τρίτη πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας, γνωστοποίησε ο θεσμός του ΟΗΕ.

07.45 ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

07.15 Η Ουκρανία έλαβε στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

06.30 Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως κυρίευσαν την Κρεμίνα

Η Κρεμίνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

06.15 Εκρήξεις στο Μικολάιβ

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάιβ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της. «Εκρήξεις στο Μικολάιβ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο αιρετός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ