Κοσμος

Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Έβγαζαν τις γλώσσες και έκοβαν αυτιά

Παρουσία του Ρώσου πρεσβευτή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι © ΕPA Pool

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνεται μέσω βιντεοκλήσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσιάζοντας τις καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όπου μεταξύ άλλων παρεμβαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι μετά τον εντοπισμό 410 πτωμάτων σε πόλεις κοντά στο Κίεβο.

«Χθες, επέστρεψα από την πόλη Μπούκα, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ρωσικά στρατεύματα όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο Ρωσικός στρατός έψαξε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Σκότωσαν, πυροβόλησαν και δολοφόνησαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν κάποιον που είναι ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά. Και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα» είπε ο Ζελένσκι αρχικά και πρόσθεσε: «Τους έβγαλαν τις γλώσσες γιατί οι εισβολείς δεν άκουγαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν».

Αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, είπε: «Έχουμε στοιχεία, υπάρχουν δορυφορικές εικόνες, δίνουμε πρόσβαση στους δημοσιογράφους» και ζήτησε να γίνουν διεθνείς έρευνες. «Είμαι σίγουρος ότι κάθε μέλος του ΟΗΕ θέλει να τιμωρηθεί ο ένοχος αυτών των πράξεων».

Τόνισε ο Ρωσικός στρατός προχωρά σε ευρύ πλιάτσικο και έδωσε μάλιστα το παρακάτω παράδειγμα: «Τραβάνε χρυσά σκουλαρίκια από τα αυτιά γυναικών και γεμίζουν με αίμα».

«Ξέρω, και γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας ως απάντηση στις κατηγορίες για αυτά τα εγκλήματα», είπε και πρόσθεσε: «Το έχουν πει πολλές φορές. Το πιο σημαντικό ήταν μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από το Ντονμπάς από ρωσικές δυνάμεις με ρωσικά όπλα ή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές,ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι τα πτώματα πετάχτηκαν και ότι όλα τα βίντεο είναι στημένα. Αλλά είναι το 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία».

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος «έχει να κάνει με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα να σκοτώνει», αναφέροντας το δικαίωμα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου να ασκεί βέτο σε ψηφίσματα. 

«Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι», παρατήρησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να αποπέμψει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίζει αποφάσεις σχετικά με τη δική του επίθεση, τον δικό του πόλεμο». Πρότεινε μάλιστα ως εναλλακτική τη μεταρρύθμιση του συμβουλίου, προτού προσθέσει: «Η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθεί το Συμβούλιο εντελώς». 

Χθες Δευτέρα ο Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούκα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας αποχώρησαν πρόσφατα από την κοινότητα αυτή, διαψεύδει πως έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τα πτώματα που βρέθηκαν στους δρόμους, εικόνες που προκάλεσαν κατακραυγή και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

«Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ